Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Antipiratgruppen får kritik for overvågning

Fem til seks personer fra Antipiratgruppen overvåger danskernes færden på internet. Det møder kritik fra både Forbrugerrådet og TDC Internet, som efter erstatningskrav mod 150 danske fildelere ønsker en diskussion af, hvad man kan tillade sig af overvågning på nettet.

150 personer har i disse uger fået ødelagt enhver illusion om anonymitet på nettet, da der dumpede girokort fra Antipiratgruppen på mellem 1.000 og 100.000 kroner ind ad brevsprækken. Girokort, som personerne skal betale, fordi de har gjort ophavsretsbeskyttet materiale tilgængeligt på nettet.

Antipiratgruppen har sporet de 150 brugere af fildelingstjenesterne Kazaa og eDonkey, fordi gruppen har fem til seks personer til at sidde og dagligt overvåge danskernes brug af internet.

Det møder kritik fra blandt andet Forbrugerrådet, som mener, at der er tale om en krænkelse af internetbrugerne.

- Vi prøver ikke at forsvare ulovlig piratkopiering, men vi forstår godt, at nogle brugere føler sig krænket af det her, siger jurist Anette Høyrup og fortsætter:

- Vi har kigget på det og konstateret, at der åbenbart ikke er noget ulovligt i det, der er gjort. Men det ændrer ikke på, at vi er skeptiske over for metoden. Hvis det bliver standard, skal vi fremover give information til brugerne om, at de bliver sporet.

Anmeldt overvågning

Antipiratgruppen har anmeldt overvågningen til Datatilsynet. Den anmeldelse, som Datatilsynet har vist til Computerworld Online, er dog sendt af Multimedieforeningen og drejer sig kun om computerspil og ikke film eller musik.

Retsplejelovens kapitel 74 om beslaglæggelse og edition

§ 804, stk. 1. Som led i efterforskningen af en lovovertrædelse, der er undergivet offentlig påtale, kan der meddeles en person, der ikke er mistænkt, pålæg om at forevise eller udlevere genstande (edition), hvis der er grund til at antage, at en genstand, som den pågældende har rådighed over, kan tjene som bevis, bør konfiskeres eller ved lovovertrædelsen er fravendt nogen, som kan kræve den tilbage.

§ 805, stk. 1. Beslaglæggelse må ikke foretages, og pålæg om edition må ikke meddeles, såfremt indgrebet står i misforhold til sagens betydning og det tab eller den ulempe, som indgrebet kan antages at medføre.

§ 806, stk. 1. Afgørelse om beslaglæggelse og om pålæg om edition træffes efter politiets begæring. Begæring om beslaglæggelse til sikring af erstatningskrav kan tillige fremsættes af forurettede.

Som følge af sagen vil Forbrugerrådet i dag sende et brev til Datatilsynet, der er øverste myndighed på området, og spørge om, hvilke tilladelser Antipiratgruppen har fået og med hvilke begrundelser.

TDC Internet er et af tre teleselskaber, som er blevet tvunget til at udlevere navne og adresse på nogle af sine kunder til Antipiratgruppen på baggrund af dommerkendelser.

Markedsdirektør Martin Lippert mener, at Antipiratgruppens overvågning må føre til en principiel diskussion og i yderste konsekvens lovændringer.

- På den ene side har vi den holdning, at foregår der kriminalitet på nettet, så vil vi gerne hjælpe til med opklaringen. Problemet er, at man overvåger en lang række brugere og så piller dem ud, der har begået noget ulovligt. At internet er et åbent system, gør ikke, at man bare kan rende rundt og overvåge alle, mener Martin Lippert.

Forkert måde at gribe det an på

Martin Lippert understreger, at der er i det konkrete tilfælde er tale om ulovligheder, og at der selvfølgelig skal slås ned på det.

- Jeg kan godt forstå Antipiratgruppen. Der foregår ulovlige ting, og der skal nye våben til at gribe det an. Jeg synes bare, de gør det på en forkert måde, siger Martin Lippert.

TDC har nogle få betroede medarbejdere, som er clearet til at håndtere dommerkendelser, og Martin Lippert har således ikke set de papirer, TDC har modtaget fra Antipiratgruppen. Alligevel er han utryg ved, at der foregår en generel overvågning af TDC?s kunder.

- Set fra vores synspunkt er den konkrete sag meget ligefrem. Antipiratgruppen har dommerkendelser, og vi bidrager selvfølgelig med opklaringen. Men vi vil gerne diskutere, hvad man kan tillade sig på et åbent netværk som internettet, og hvilken anonymitet man har krav på som internetbruger, siger han.

Dommerkendelserne til at få udleveret navne og adresser fra 150 kunder hos TDC Internet, Tiscali og Orange har Antipiratgruppen fået ved at gøre brug af Retsplejelovens bestemmelser om edition, den juridiske term for fremlæggelse af dokumenter.

Relevant link

Antipiratgruppens anmeldelse til Datatilsynet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere