Danske web-adresser må vente på æ, ø og å

Amerikanske Verisign gør det nu muligt at bruge specielle tegn som æ, ø og å i web-adresser, der ender på .com og .net. Ifølge DK Hostmaster går der endnu et stykke tid, før tegnene også bliver tilgængelige i .dk-domænet.

Verisign har udvidet selskabets topdomæner .com og .net til at håndtere skrifttegn fra hele verden, så det for eksempel nu også er muligt at bruge æ, ø og å.

I alt 96.000 ekstra tegn er kommet til i forhold de 38, der bruges i dag.

Teknologien, der gør det muligt, hedder internationaliserede domænenavne (IDN), og de første domæner er allerede oppe at køre.

IDN er dog endnu ikke godkendt af Internet Engineering Task Force (IETF), der er ansvarlig for de grundlæggende internetprotokoller til e-mail og og internettets navnestruktur, DNS.

Derfor kræver de nye domænenavne, at brugeren anvender Internet Explorer 5+ som browser eller en plug-in. Når plug-in'en er installeret, håndteres oversættelsen af IDN-domænerne på den lokale computer. Ellers sker det gennem Verisigns 13 DNS-servere, som står rundt om i verden.

Direktør Per Kølle fra DK Hostmaster, der administrerer domænenavne i Danmark, stiller sig afventende over for at bruge IDN til .dk-adresser.

- Vores plan er at bruge det, når det virker. Rent teknisk er vi klar, men vi vil gerne lige se standarden godkendt af IETF først. Selv om Internet Explorer er meget brugt og udbredt, er der altså stadig nogen, der bruger for eksempel Netscape, siger Per Kølle.

To danske registratorer

I Danmark er Speednames og Ascio Technologies godkendt som registratorer af domæner, der benytter sig af IDN.

Hos Speednames koster de nye domæner omkring 550 kroner for et .com-domæne og 375 kroner for et .net-domæne for en to-årig periode.

En af de første danske registreringer er domænet www.øl.com, som Carlsberg har købt.

Efter at have tastet adressen ind i browseren ryger brugerne dog til en side hos Verisign, hvorfra de skal vælge mellem flere adresser. Samtidig opfordres til at downloade det lille plug-in, som skal sørge for, at de nye domænenavne virker gnidningsfrit.

Det understreger flere af de problemer, der er forbundet med at skabe et system, som bruger godt 96.000 tegn i forhold til de 38, der bruges i dag.

- Problemet er, at skrifttegn i for eksempel Japan, Kina og Korea er ens, men betyder forskellige ting. Ligeledes er et r det samme i Danmark, Norge og Tyskland, mens det betyder noget andet i Rusland. Det er en af årsagerne til, at IDN ikke er endelig godkendt af IETF, siger Per Kølle.

Ingen garantier

Der blev allerede åbnet op for registreringen af kinesiske, japanske og koreanske domænenavn i november 2000. Siden kom europæiske, arabiske og resten af verdens tegnsæt med i første halvdel af 2001.

Ifølge Speednames' hjemmeside er de multinationale domæner kun en test, fordi IDN stadig ikke er godkendt som en standard. Derfor garanterer virksomheden heller ikke for, at domænenavnene eksisterer eller vil være brugbare i fremtiden.

- Verisign har bestemt, at de ikke gider vente på IETF mere, så nu kører de. Men der er ingen tvivl om, at når Verisign åbner op for det her, så bliver det en de facto-standard, og så vil IETF også godkende det, siger Per Kølle dog.

Sverige startede en test-række i september, og sidste gang Per Kølle snakkede med folkene bag, var de ikke specielt begejstrede. Der har været mange problemer med brugere, som misforstår mulighederne.

Teknologien er stadig umoden og kan ifølge Per Kølle ikke bruges til e-mail. En virksomhed, der vil bruge æ, ø eller å i sin web-adresse, er altså nødt til at registrere et andet domæne til e-mail.

- Det minder lidt om den strid, vi havde i Danmark for mange år siden, hvor printerne skrev Yen-tegn i stedet for ø, fordi de var lavet til det japanske marked, mener Per Kølle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere