Test: Fornuftigt kompaktkamera, der alligevel skuffer

Nikon Coolpix S4150 disker op med en masse avancerede funktioner. Men ikke alt er helt gennemtænkt.

Touch-skærm med pen

Der var engang, da et kamera kunne tage billeder, og det var det.

I dag bliver især kompaktkameraerne proppet med andre funktioner, der skal gøre det nemmere og især sjovere at tage billeder.

Nikon Coolpix S4150 vil også være med helt fremme, men det lykkes ikke helt for det kompakte kamera.

Fysisk er kameraet her i god form. Fronten er i metal, mens bagsiden er i plast. Kameraet ligger godt i hånden og vejer med sine 128 gram ikke ret meget.

Som på efterhånden flere kompaktkameraer er de fysiske knapper i høj grad erstattet af en touch-skærm.

Men selv om den fungerer en del bedre end på eksempelvis Canon IXUS 1100 HS, PC World anmeldte for nylig, ender det alligevel med at være en fesen oplevelse.

Touch-skærme kan inddeles i to grupper. Nogle skal betjenes med selve fingerspidsen, da de reagerer på fugten i huden, mens andre betjenes via tryk fra eksempelvis en negl eller pen.

Nikon-skærmen her hører til den sidste kategori. Derfor følger der en pen med i æsken, som kan monteres på kamerastroppen.

Set gennem funktionsbrillerne fungerer det også rigtig fint - skærmen har en hurtig reaktionsevne, og det er let at se, hvad du trykker på, når du bruger pennen.

Men glæden stopper der. For hvornår har du sidst brugt en pen til din touch-skærm? Dengang lommecomputeren kom frem, fulgte der altid en pen med - alle, der var i besiddelse af sådan én, ved også, hvor hurtigt den bliver væk.

I dag er vi desuden vant til at betjene smartphones, tablet-pc'er, billetautomater og endda visse stationære pc'er med pegefingeren.

Det er nemlig let og intuitivt, og derfor vil du igen og igen tage dig selv i at navigere med fingrene på Nikons kameraskærm. Når du inden for 20 sekunder opdager, hvor trægt det går, begynder du så at famle efter pennen, der er hæftet på stroppen.

Det virker i det hele taget underligt, at kvaliteten på kameraernes touch-skærme skal være så meget dårligere end på smartphones og andet touch-udstyr i 2011.

Fin billedkvalitet

Når du til gengæld så skal bruge kameraet til dets egentlige formål - at tage billeder - går det faktisk fint. Der er ikke så meget i det, tryk på knappen, og du får et billede leveret i fin opløsning.

S4150 byder også på en hel del præindstillede fotoskabeloner, der gemmer sig under knappen "Scene".

Det er en stor hjælp, hvis du skal tage billeder i udfordrende situationer, hvor børn ikke vil sidde stille, vanskelig belysning eller i direkte modlys.

Men ud over paletten af hjælpemidler byder menuen desværre også på uoverskuelighed. Der er mange ikoner, og det er meget svært at afkode funktionen af en skabelon ud fra det lille ikon, du kan se.

For at se, hvad et ikon betyder, skal du trykke på det med pennen. Hvis du ikke passer på og holder pennen nede, mens du kigger, har du pludselig fået valgt skabelonen uden at være klar over det. Og så skal du ind og starte forfra, hvis du vil kigge videre.

Det er rigtig ærgerligt, da det lægger en dæmper på lysten til at udforske menuen i alle kroge.

Fotoredigering på farten

Nikon har gjort sit for, at S4150 skal adskille sig fra flokken. Et eksempel på det er muligheden for at redigere dine billeder direkte på kameraet.

Det fungerer på den måde, at du vælger et billede på kameraet, klikker på pilen i bunden og dernæst på "Retoucher". Her vil du så få serveret et begrænset antal muligheder for at redigere billedet.

Du kan sætte forskellige farvefiltre på, strække billedet eller rette lidt på lyset, hvis det trænger.

Når du først opdager det, kan du bruge lang tid på at prøve alle funktioner af og rette på alle dine billeder. Men selv om billedredigering direkte på kameraet muligvis ikke er nogen dum idé, falder det lidt til jorden.

Hvis du på forhånd er interesseret i billedredigering, vil du i forvejen gøre det på computeren, da du der har væsentligt flere muligheder for selv at bestemme, hvad der skal redigeres. Du ville nok heller ikke købe et prisvenligt kompaktkamera, men snarere allerede være rykket op i graderne.

Vi må altså formode, at funktionen henvender sig til folk, der ikke i forvejen beskæftiger sig med billedredigering. Mobil billedredigering er en god idé, og det er super godt for begyndere.

Men hvis du udvikler smag for det, så vil vi helt sikkert anbefale, at du i stedet bruger computeren. Der er masser af gratis fotoredigeringsprogrammer, der byder på væsentligt flere muligheder, end du får her.

Dermed bliver redigeringsprogrammet overflødigt efter relativt kort tid.

En anden ny funktion på S4150 er programmet "Tegn". Det går i al sin enkelhed ud på, at du kan tegne en tegning med den medfølgende pen. Det minder i bund og grund om Paint på din PC.

Medmindre du selv er vild med at tegne, henvender programmet sig mest til de yngre familiemedlemmer. Om du vil overlade kameraet til bagsædet ubevogtet, er op til dig.

Problemet med programmet er, at når børnene har tegnet et hus med en sol for tredje gang - og flere gange undervejs skal have hjælp til at finde knapperne - så falder interessen.

Du kan også selv bruge programmet til at tegne oven på de billeder, du allerede har taget.

Men det samme princip gør sig gældende her: Efter ti gange at have tegnet overskæg på farfar, onkel Jens eller kammeraterne stilner begejstringen af.

HD-video

Du kan sende det gamle hjemmevideokamera på pension. I dag kan stort set alle kompaktkameraer optage video i mere eller mindre fin kvalitet.

Det er ligefrem sådan, at mange kompaktkameraer kan optage video i HD.

Nikon Coolpix er ingen undtagelse. Selv om du ikke kan optage i Full HD 1080p (1920 x 1080 pixel), klarer du dig helt fint med almindelig HD i 720p (1280 x 720 pixel), som kameraet her kan præstere.

Det er med andre ord mere end rigeligt, når du skal optage en sekvens af børnene i swimmingpool eller åbning af julegaver.

Du skal dog være opmærksom på, at HD kan være en ordentlig mundfuld for din computer. Selv på nyere computere kan du opleve problemer.

Et typisk problem, som vi da også oplever her på redaktionen, er synkroniseringsproblemer.

Når du afspiller HD-video på computeren, følges lyd og billede ikke ad, og det er meget forstyrrende at se på. For at komme det problem til livs kan du sænke opløsningen på videooptagelserne lidt.

På dette kamera kan du i stedet vælge VGA- eller QVGA-kvalitet. Det optages i en lavere opløsning, men giver stadig fine videoer - og din computer vil have væsentligt nemmere ved at håndtere det.

Dommen

Hvis kameraet her blot var et kamera, ville det være et udmærket kompaktkamera til en rimelig penge. Problemet er, at det simpelthen vil for meget.

De ekstraordinære funktioner, det har at byde på, er ganske enkelt ikke ordentligt gennemtænkte.

Vi kender det fra børnene og det sidste skrig fra BR: Når begejstringen over den nye Action Man har lagt sig, bliver han parkeret i skuffen med alt det andet.

Præcis det samme gør sig gældende for Coolpix S4150. Når du har vist de smarte funktioner til vennerne, og begejstringen har lagt sig, bliver de faktisk helt overflødige.

Tilbage står du så med et kamera, der kan tage billeder. Det er for så vidt også hovedformålet, og S4150 gør et helt udmærket job. Men du kan næsten ikke undgå at sidde tilbage med følelsen af, at dit kamera havde meget mere at byde på i begyndelsen.

I PC Worlds øjne havde det faktisk været meget bedre at skrælle de ubrugelige funktioner fra og i stedet fokusere på en ordentlig touch-skærm og en mere brugervenlig menuopbygning.
På den måde ville Nikon have begået et prisvenligt og rigtig fornuftigt kompaktkamera.

Læs også: Her er amatørfotografens kinderæg




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere