Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær. (Foto: Lene Sekjær)

Se hvad VMwares nye licensregler betyder for dig

En ny licensmodel fra VMware kan give hovedpine og lommesmerter til kunderne.

Læs også:

Hot it-emne får 7.000 it-folk til at mødes i København

På VMwares virtualiseringskonference, VMworld Europe, der bliver afholdt i Bella Center i disse dage, er der forvirret mumlen om selskabets nye licensbetingelser i krogene.

De nye licensregler blev introduceret ved lanceringen af VMwares flagskibsprodukt, vSphere 5 i sommers og går helt fundamentalt ud på, at VMware i tilskud til den traditionelle CPU-licensmodel også licenserer på mængden af RAM i det virtuelle miljø.

Samtidig har virtualiseringsselskabet også opgraderet kunder på 'Advanced'-licensmodellen til 'Enterprise'-modellen, hvilket betyder, at 'Advanced'-kunderne får flere storage-features som eksempelvis Storage vMotion og vStorage API's for array-integration med i prisen.

Nogle ender med håret i postkassen

Men hvad betyder den nye RAM-afregning egentlig i praksis, hvis man opgraderer til vSphere 5?

Business manager Jacob Elkjær fra konsulenthuset Axcess forklarer, at det først og fremmest kan være dårlige nyheder for selskaber, der lige har været ude og investere i ny hardware med masser af RAM.

"I et VMware-miljø laver CPU'en ikke meget af arbejdet, men ressourcetrækket går hovedsageligt på RAM, diske og netværket. Så hvis en VMware-kunde har nye servere med masser af RAM, kan de ende med håret i poskassen og en noget højere regning end forventet," forklarer han.

Han betegner dog samtidig VMwares nye prismodel som "en genistreg" set igennem VMware-briller.

"Licensmodellen kommer samtidig med en noget kedelig vSphere 5-lancering, og licensmodellen kan gøre kunderne nysgerrige, så de kontakter VMware for en snak og et eventuelt køb," siger han.

RAM-licens gav rama-skrig

Samtidig med RAM-licenseringen introducerede VMware et loft for, hvor mange såkaldte vRAM per CPU en kunde kan bruge.

Her betyder vRAM den samlede pulje af RAM, som de fysiske hosts benytter i hele det virtualiserede miljø.

Den nye RAM-licensering medførte et ramaskrig blandt VMware-kunderne, hvorefter VMware hævede loftet for RAM-forbruget per CPU få uger efter introduktionen af den nye licensmodel.

"Der kan i modsætning til den gamle licens-model være kunder, der givetvis slipper noget billigere, fordi VMware nu giver ubegrænset CPU-forbrug til de store kunder," forklarer Jacob Elkjær.

Men it-chefen skal holde tungen lige i munden, fordi VMware stadig holder fast i sin traditionelle CPU-licensmodel til sine mindre kunder på vSpehere 5, hvis mængden af RAM per fysiske maskine overgår den samlede sum af CPU'er.

På vSpehere 4.1 skulle alle kunder derimod hoste op for CPU-licenserne.

Har spurgt kunderne

VMware selv forklarer, at selskabet har ændret sine licensregler efter krav fra en skare af små, mellemstore og store kunder blandt dets mere end 300.000 kunder.

Selskabet fortæller, at den nye licens-model er fremkommet, fordi VMware ønsker at gå fra en hardware-model til en forbrugsorienteret model.

Samtidig siger selskabet, at licenseringen er baseret på den gennemsnitlige procentvise allokering af fysiske RAM på de virtuelle maskiner over 12 måneder, så ved eventuelle og kortvarige spikes på RAM-forbruget vil kunderne ikke blive afkrævet en merpris.

"Lige meget hvad, så vil der altid være nogen, der har problemer med licensreglerne. Vi oplever dog også, at mange får en god business case med vores nye licensmodel", fortæller VMwares marketingschef, Rick Jackson, på et pressemøde på VMworld-konferencen.

Efterfølgende fortæller han til Computerworld, at mindre end to procent af kunderne vil opleve en negativ business case som følge af de nye licensregler.

Læs også:

Hot it-emne får 7.000 it-folk til at mødes i København




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere