Artikel top billede

Sådan kan du bruge dine fede gadgets på dit arbejde

Citrix vil med en personlig sky give medarbejdere mulighed for at medbringe deres egne computere, mobiltelefoner og tablets på arbejdspladsen. Her kan du se hvordan.

Læs også:
Jakkesættene overtager virtualiserings-miljøet

Barcelona: I lighed med virtualiseringsgiganten VMware på sidste uges VMworld-konference i Bella Center i København har softwareselskabetCitrix blikket stift rettet mod skyerne.  

Citrix tordner frem på sin egen Synergy-konference i Barcelona med slagsange om de tre pc'er - personal cloud, private cloud og public cloud foran 4.000 deltagere fra hele verden, der overværer åbningsshowet.

"Vi taler ikke om clouds, fordi det er det nyeste nye. Clouds handler derimod om at få mere produktive mennesker med mobile arbejdsvaner," siger Citrix-chefen Mark Templeton fra scenen i Barcelona på trods af, at flere konference-deltagere efter showet smiler til Computerworld over it-selskabers evindelige brug - og misbrug - af udtrykket 'cloud'.

Den personlige sky

Selv om flere af Citrix-budskaberne læner sig kraftig opad selskabets annonceringer på Synergy-konferencen på hjemmebanen i USA i maj, har en veloplagt Mark Templeton så travlt med at remse løsninger og opkøb op samt demonstrere live fra scenen, at han overskrider programmet med knap en halv time.

Første skud i sky-bøssen er blandt andet det nylige opkøb af cloud-storage-selskabet ShareFile, som sammen med desktop-klienten Receiver skal realisere Citrix' Follow-Me-Data-strategi i den såkaldte personlige cloud.

ShareFile minder i høj grad om Dropbox - eller Apples iCloud for virksomheder som Mark Templeton selv siger.

På længere sigt ser Citrix den personlige sky som den virtuelle container, der muliggør, at mobile medarbejdere kan medbringe deres egne computere, mobiltelefoner og tablets til at tilgå applikationer, redigere i tekstfiler, søge og synkronisere applikationerne mellem forskellige enheder og fjerne data i tilfælde af tyveri.

"It handler i dag om problemfri adgang til folk, applikationer og ikke mindst data på tværs af landegrænser. På den måde får vi en meget mobil arbejdsstyrke," dundrer Mark Templeton fra scenen.

Mere normale skyforhold

Hvor udtrykket 'den personlige sky' er Citrix' egen opfindelse, bevæger Citrix-chefen sig i mere vante skylag, når han efterfølgende taler om private og public clouds.

I den private sky - der er det moderne it-udtryk for serverne nede i kælderen - kan XenDesktop- og XenApp-kunderne se frem til at få en gratis version af produktet Cloud Gateway.

Det skal gøre det nemmere for it-afdelingen at administrere Windows-applikationer og desktoppe til sine medarbejdere på deres personlige og medbragte computere.

Sådan bliver du cloud-leverandør

Cloud Gateway kan selvfølgelig også fås i en enterprise-version med langt flere styringsværktøjer, som så langtfra er gratis.

Byg dog din egen sky

I gennemgangen af strategien omkring den public cloud nævner Mark Templeton tal fra analysehuset IDC om, at 25 procent af alle virksomheders applikationer kommer som software-as-as-service-produkter i 2015.  

Men ikke nok med at virksomhederne skal konsumere leje-software fra de højere skylag. Citrix vil med sit nye produkt, Cloudstack fra opkøbet af cloud.com, også have virksomheder til at bygge deres egne skyer og på den måde blive cloud-leverandører, når de køber Citrix' XenServere.  

"Hvis du ikke er serviceleverandør, så er det nok ikke høj prioritet i dag. Men det bliver det snart," lover Mark Templeton fra scenen.

Ovenpå Cloudstack har Citrix fra Cloud-com-købet så bygget management-værktøjet Cloudportal til eksempelvis at håndtere trafikken i guld-, sølv- og bronze-kunder, der vil opleve forskellige hastigheder i tilgangen til applikationer i forhold til, hvad de har betalt for.

Mark Templeton fremhæver således, at spilfirmaet Zynga - kendt fra Facebook-spil som eksempelvis Farmville - vil montere 10.000-vis af servere med Cloudstack, så selskabet kan sælge sine spil direkte fra sin egen sky.

Konkurrenter på kollisionskurs

Sammenlignet med sidste uges cloud-messe hos VMware i Bella Center har både VMware og Citrix stor fokus på, hvordan it-infrastrukturen skal leveres hele vejen fra jern ud til de mennesker, der bruger applikationer og data.

Begge selskaber lægger kraftig vægt på trenden med "consumerization", hvor applikationer skal pakkes ind i virtualisering, så it-chefen undgår at få grå hår i hovedet over manglende sikkerhed, når medarbejdere i stigende grad medbringer multiple enheder som smartphones, tablets og pc'er til arbejdspladsen.

Hvor VMware strategimæssigt bevæger sig fra sin traditionelle position i datacentrene ud mod slutbrugerne, går applikationsleveringsselskabet Citrix den anden vej.

På Synergy-konferencen har Citrix travlt med at positionere sig kraftigere i datacentrene, hvor et desktop-virtualiseringsprodukt som eksempelvis XenDesktop i langt mindre omfang end tidligere kører på VMwares ESXi-servere.

Mens de to it-selskaber således kører hver sin vej i software-stakken, venter virtualiserings-verdenen stadig på markante udspil fra giganten Microsoft.

Med Windows Server 2008 R2 langsomt udbygger selskabet langt, men sikkert sin managementportefølje til servervirtualisering, selvom selskabet modsat Citrix og VMware endnu ikke har de helt slagkraftige desktop-virtualiseringsprodukter til salg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere