Artikel top billede

Sådan vil den nye finanslov påvirke dig

Multimedieskatten afskaffes, men i stedet genindføres beskatning af fri telefon. Læs mere om det dugfriske finanslovsforslags betydning for dig og resten af it-branchen.

Som ventet vil regeringen afskaffe multimedieskatten, fremgår det af et forslag til ny finanslov, der netop er præsenteret af finansminister Bjarne Corydon (S).

Dermed går staten glip af 500 millioner kroner om året.

"I stedet for multimediebeskatning genindføres den tidligere ordning med beskatning af fri telefon," skriver regeringen i forslaget.

Genindførelsen af denne skat vil ifølge forslaget i stedet kun indbrinde staten 50 millioner kroner om året. 

Cleantech satsning

Med relevans for it-Danmark finder man også en større satsning på cleantech.

"Regeringen vil endvidere sikre et højt ambitionsniveau med mere end en milliard kroner til forskning, udvikling og demonstration inden for grøn teknologi," skriver regeringen.

Desuden foreslår man, at der etableres et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP), der konkret får 50 millioner kroner i 2012.

Programmet skal styrke Danmarks position i forhold til
udviklingen af nye teknologier til miljø- og naturbeskyttelsesformål, fremgår det.

"Danske virksomheder har styrkepositioner inden for disse cleantech-områder," skriver regeringen i forslaget.

Skal multinationale it-selskaber betale?

Omvendt skal nogle af pengene hentes på it-området. Og her lader det til, at nogle af de store mulitnationale it-selskaber måske skal stå for.

I hvert fald vil regeringen opruste Skats indsats, så det målrettet skal gå efter de multinationale selskabers skattebetaling. 

I samme forbindelse oprettes en såkaldt elektronisk gabestok, hvor de firmaer, der ikke betaler skat i Danmark, skal kunne findes, har det tidligere været fremme.

"Derudover ønsker regeringen at afsætte en bevilling til nødvendige it-systemtilpasninger til nye initiativer på skatteområdet," skriver regeringen og peger på, at man også vil slå hårdere ned på illegal import.

Til posten "Indsats mod illegal import samt it-systemtilpasninger i SKAT" afsættes 35 millioner kroner over to år

Tilslutter sig it-strategi

Endelig fremgår det af finanslovsforslaget, at regeringen tilslutter sig den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi med kommuner og regioner.

"Samtidig igangsættes et arbejde med at formulere en ny strategisk retning vedrørende digitalisering inden for velfærdsområdet for eksempel telemedicin og digital støtte i den sociale indsats," skriver regeringen.

Endelig kan det også interessere visse it-folk, at regeringen via bekæmpelse af sort arbejde går it-vejen.

"Desuden gennemføres skærpede initiativer overfor sort arbejde, blandt andet påbud om digital betaling af beløb over 10.000 kr., offentlighed om visse skatteoplysninger vedrørende selskaber med videre," skriver regeringen. 

Du kan downloade hele finanslovsforslaget her.

ITEK: Drop telefon-skatten også

Hos ITEK under Dansk Industri betegner direktør Tom Togsverd alt i alt forslaget "som forventet".

"På plussiden hæfter jeg mig ved, at teknologi - blandt andet under forsknings- og innovationspolitik - flere gange fremhæves som løsningen på vore udfordringer med at få nye ideer frem i lyset," siger han.

Fod stikker fortsat op af multimedieskat-graven

Samtidig roser han, at multimedieskatten lægges i graven. 

"Og så er det jo glædeligt, at multimedieskatten afskaffes," siger han. Men en fod stikker fortsat op af graven.

"Dog havde vi gerne set, at afskaffelsen var total, det vil sige uden at genindføre de gamle regler om beskatning af fri telefon - meget bøvl og få indtægter," siger Tom Togsverd. 

Samtig glæder han sig over, at den tidligere regerings fællesoffentlige digitaliseringsstrategi nu konfirmeres og tilsluttes af den nye regering.

"Endda med en kommende overbygning om velfærdsteknologi. Den glæder vi os til at bidrage til," siger Tom Togsverd.

ITEK-direktøren hæfter sig også ved de øgede optag til uddannelserne, hvilket direkte matcher it-branches behov for flere kandidater.

"Også den grønne satsning kommer mange af vore medlemmer til gode," siger han.

Stop klapjagten

Men også negative tiltag præger forslaget.

"Det negative ligger på skattesiden, hvor klapjagten på multinationale selskaber også rammer vores branche. Det er helt urimeligt," siger Tom Togsverd.

Multinationale selskaber betaler i gennemsnit langt mere skat end danske virksomheder, ifølge Tom Togsverd.

Endelig kunne man også godt efterlyse, at teknologi og digitalisering indgik "i den højt besungne kick-off af dansk økonomi" på over 10 milliarder kroner alene i 2012 og 8 milliarder kroner i 2013.

"Det havde ellers været oplagt at satse på - både i virksomhederne og i den offentlige sektor," slutter Tom Togsverd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere