Artikel top billede

Dansk startup havde 850.000 kunder i sigte - drejer nu nøglen om

Internationale aftaler og kunder stod klar, men lovende dansk it-firma er nu konkurs. Læs, hvad det lille selskab gjorde forkert.

For bare tre måneder siden var danske 1calendar klar til at indtage verden og måske på vej til blive dansk eksporteventyr.
Men nu er det slut. 1calendar er konkurs og lukker officielt ned 1. januar.

1calendar lavede en social kalender, der var tæt bundet sammen med undervisninginstitutioner.

Skolerne kunne med 1calendar give de studerende mobile apps, hvor de kunne se skoleskemaer og modtage skemaændringer i realtime, så de ikke mødte op til aflyste eller flyttede undervisningtimer.

I september var firmaet på turne i USA og England og indgik internationale partnerskaber med skemaleverandører.

"Det er en beklagelig situation, for der er blevet bygget rigtig meget værdi op," siger stifter Daniel Daugaard.

Han fortæller, at selskabet efter en tur rundt  i Australien, USA og England havde 50 universiteter, der stod klar til at blive implementeret i 2012.

"Det svarer til 850.000 mennesker. Så der var stor efterspørgsel eftervores produkt, men hvorfor lukker det så ned?" spørger stifter Daniel Daugaard retorisk.

Forkerte beslutninger

"Vi fik vores første investering fra vores venturefond i maj 2010, og dengang blev der lagt nogle milestones for, hvad vi skulle nå for at komme videre til en ny investering. Og i den periode tog vi en masse forkerte beslutninger, fordi vi stadig var i gang med at lære, hvordan man opererede på det her marked, så det er faktisk først inden for det sidste halve år, at vi kom ind på den rigtige sti, men det betød også, at vi ikke var i stand til at nå målsætningerne," siger Daniel Daugaard.

Derfor undlader Seed Capital og de andre investorer at fortsætte.

"Vi havde håbet, at Seed Capital var klar til at eksekvere på de positive tendenser, der lå klar i 2012, men det var ikke nok. Men jeg vil ikke bare tørre den af på Seed Capital. De har prøvet at få vores firma til at overleve. Der er nok flere forskellige ting, der er skyld i det," siger den nu arbejdsløse direktør.

Seed Capital har ikke ønsket at kommentere konkursen. I september havde investeringsfondens konsulent Rasmus Bjerngaard ellers kun rosende ord for 1calendar.

"Mange vil sikkert sige, at det er det samme, man kan i Google Calendar, iCal eller lignende. Men det, der adskiller dem, er den tætte integration med firmaerne, der arbejder på skemalægningssiden. Der findes en masse fine tidsstyrings- og skemaplanlægningværkstøj, men den side, der retter sig mod de studerende, er blevet overset."

Vi gjorde som Mark Zuckerberg

Daniel Daugard erkender blankt, at teamet blandt andet har knækket nakken, fordi det ikke kendte branchen godt nok.

"Vi vidste intet om skemaudbydere. Vi så bare, at de studerende fik et skoleskema og anede ikke hvor meget arbejde, der ligger bag det. Vi havde nok en idé om, at var noget, der blev lavet helt magisk," indrømmer Daniel Daugard.

I dag ved de, at de store skemaudbydere, som for eksempel cykelsponsor Sunguard, bruger store softwaresystemer, der får puslespillet med elever, klasseværelser, lærere og projektorer til at falde på plads.

Men i stedet for at søge integration med udbyderne gik 1calendar i gang med at scrape skoleskemaerne fra skolernes hjemmesider.
   
"Vi begyndte at lave crawlere, på samme måde som Mark Zuckerberg gjorde det i starten, hvor han crawlede universiteternes hjemmesider efter billeder og lod folk stemme om, hvem der var smukkest. Men vi crawlede efter skoleskemaer. Det betød, at vi kunne snuppe de offentlige skemaer og præsentere dem på en bedre måde, der betød, at de studerende begyndte at bruge os i stedet".

Elever på 140 gymnasier og enkelte universiteter begyndte at bruge tjenesten.

Men ved at scrape skemaerne var de ikke altid opdaterede hos 1calendar, og så skal der arbejdes hårdt for at holde en kalender opdateret.

"Et andet problem var også, at vi hentede skemaerne uden at spørge om lov, så mange af skolerne prøvede direkte at få os lukket ned. Ikke mindst fordi vi jo skulle tjene penge og derfor lagde reklamer på hjemmesiderne. Så skolerne betragtede os som nogle igler, der bare sugede på dem. Der gik noget tid, før det gik op for os, at vi kunne samarbejde med skemalægningsfirmaerne," siger Daniel Daugaard.

Her skulle holdet have været mere opmærksom

Men Daniel Daugaard kan i bagklogskabens klare lys se andre områder, hvor han og holdet skulle have været mere opmærksom, og hvor andre iværksættere kan lære noget.

En bedre fokusering på at opnå delmål og så er det vigtigt at være kritisk.

"Det er rigtig, rigtig vigtigt at have et godt team omkring sig. Og der har vi specielt på den tekniske front ikke været kritiske nok. Vi har haft svært at finde de rigtige. Vi har forsøgt at udnytte vores netværk, men det er ikke rigtig lykkes," siger Daniel Daugaard.

"Vi har haft rigtig mange udviklere inde over projektet, som har leveret noget kode, der skulle skrives om, hvilket satte os tilbage og betød, at vi var nødt til at afskedige dem, fordi de ikke leverede. Så et godt råd må være at være kritiske i forhold til at ansætte a-mennesker i stedet for b-mennesker, og her tænker jeg ikke på, hvor længe de sover."

Store arbejdsbyrder

Fyringerne betød også at mange af de tilbageværende fik store arbejdsbyrder.

"Nogle af de vigtige folk på teamet følte, at de fik for meget arbejde, der havnede på deres bord. Speciel er nogle af udviklerne blev de-motiverede af den grund. Der er nok nogle af vores folk, der er udbrændte af den hårde måde vi forsøgte at bootstrappe aktiviteterne på."

Jeg mistede en halv million

Andreas Frey Fletting fra Frey Software var bestyrelsesformand og den største private investor i 1calendar. Hans investering på 550.000 kroner er nu forduftet.

"Men jeg er ikke en bitter mand. Det er altid et lotteri at gå ind i sådan nogle ting. Men jeg er ærgerlig over, at det lukker. For Daniel er en fantastisk fyr med masser af energi, og jeg tror på idéen og konceptet," siger Andreas Frey Fletting.

Det er der også andre, der gør. Amerikanske Scheedule har lavet en 1:1-kopi af 1calendar, mener han.

Han er enig i, at forkerte beslutninger var med til at sænke og til sidst dræbe 1calendar.

"Der blev foretaget en strategisk beslutning om at omprogrammere systemet, fordi det nok var svært at skalere på længere sigt. Men der er intet kode, der er perfekt i version 1. Man kunne også have valgt at patche på koden og lave løbende ændringer, men man valgte en ambitiøs tilgang, som tog meget længere tid end estimeret," siger Andreas Frey Fletting.

Han mener også, at firmaet har undervurderet, hvor langsomt det offentlige og skolers beslutningsprocesser er.

Fra sit eget arbejde har han eksempler på skoler, der først bider til bolle efter fire års udvalgsarbejde og granskning af tilbud. 

Måske kan noget reddes

Eks-direktør Daniel Dauggard mener, at han nu har en køreplan og den rigtige erfaring til at føre 1calendar videre.

Men nu ligger firmaets værdier låst hos en kurator, og det er usikkert, om og hvem der kunne finde på at byde på dem.

De oprindelige stiftere kunne være en mulighed men konkurrenceklausuler og andre juridiske udfordringer kan gøre det vanskeligt.

Det bliver svært

"Jeg håber stadig, at der er noget der kan reddes og leve videre, men det bliver svært," siger Daniel Dauggard.

I Silicon Valley lyder mundheldet, at man først skal stole på iværksættere, når de har et par konkurser bag sig.

1calendar er Daniel Daugaards første store iværksættereventyr, men lige nu tænker han ikke så meget på de positive aspekter i en konkurs: 

"Jeg har altid vidst, hvor jeg skulle hen i mit liv. Og lige nu ved jeg det ikke."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere