Artikel top billede

Sådan kan it-chefen beskytte sig mod trusler udefra

En bestemt teknologi kan blive den sikre redningskrans, når it-chefen skal dæmme op for medarbejdernes trang til at medbringe deres egne computere.

Bring your own device-revolutionen er så småt begyndt at skylle ind over de danske virksomheder.

Data og applikationer risikerer dermed at hvirvle rundt på mere eller mindre uautoriserede computere.

Udviklingen har affødt en lettere grad af panik i it-afdelinger landet over, for hvordan beskytter it-afdelingen virksomhedens data, når maskiner og data bliver hevet ind og ud af selskabernes netværk?

Virtualiseringsselskaber som VMware og Citrix står klar i kulissen med et hav af løsninger, der kan centralisere applikationer og data.

Det betyder, at selv om medarbejderne mister deres bærbare computer eller bliver angrebet af hackere på deres arbejds- og hjemmecomputer, så forbliver virksomhedens kritiske data på egne servere frem for at være tilgængelige for hemmelighedshungrende it-kriminelle.

Desktop-virtualisering hedder en af de overordnede løsninger til at pakke data forsvarligt ind og stadig lade medarbejderne medbringe og bruge deres egne computere til at arbejde på.
 
Pakkes ind i server
Set fra en sikkerhedsvinkel går teknologien ud på at pakke medarbejdernes skriveborde ind på en server.

Det betyder, at applikationer, data og selve desktoppen bliver administreret fra virksomhedens servere, mens medarbejderne får adgang til deres desktops med et login fra enhver computer med forbindelse til internettet.

Teknikken med en desktop sendt fra servere til slutbrugernes skærme kendes også fra eksempelvis Citrix' Presentation Server-løsning (nu kaldet XenApp).

Men modsat den "gamle" form for applikationslevering, hvor medarbejderne trækker på delte ressourcer i serverrummet, har alle medarbejderes applikationer i et desktop-virtualiseringsmiljø deres egne dedikerede hardware at leve i.

Derfor kræver virtuelle desktops omkring fire gange så meget jern i forhold til traditionel applikationslevering.

Fordelene ved desktop-virtualisering er, at medarbejderne kan tilpasse deres egne desktops præcis, som de har lyst til med eksempelvis billeder af Fido som baggrundsbillede og alle de personlige og arbejdsrelaterede filer, som it-afdelingen nu giver plads til.

Derfor minder leveringen af applikationer i desktop-virtualisering i allerhøjeste grad om den oplevelse, som medarbejderne har fra en traditionel arbejds-pc.

Brugerne får altså den samme frihed, som de kender fra deres nuværende pc, mens it-afdelingen kan udnytte centraliseringen af data for at beskytte virksomheden.

Ansatte vil få en pose penge - køb selv dit grej

Ud over at kunne logge på arbejds-desktoppen over internettet, har virksomhedens ansatte med en virtuel desktop naturligvis også stadig deres egne, personlige computere så at sige neden under arbejds-desktoppen.

Virtualiseringsselskaber som Citrix og VMware kan levere virtuelle desktops, der kan køre oven på samtlige store operativsystemer.

Det betyder, at det er stort set ligegyldigt, om medarbejderne medbringer computere med Windows, Mac OS og diverse Linux-distributioner som Ubuntu og Redhat, eller om de sidder med en Android- eller iPhone-telefon i hænderne.

Vil bare få en pose penge

Citrix-boss Mark Templeton forudsiger - i øvrigt i fin tråd med selskabets egen strategi med at sælge virtuelle desktops - at fremtidens medarbejdere vil få udleveret en pose penge til at købe deres eget it-udstyr for, mens virksomhederne så "blot" skal sørge for at pakke data forsvarligt ind i virtualiseringslagene på de bagvedliggende servere.

På den måde får de it-kræsne medarbejdere lige præcis det udstyr, som de vil have, og virksomheden sikrer sine data og sparer eventuelt på hardwareomkostningerne, fordi den ikke skal vedligeholde medarbejdernes medbragte computere.

Mark Templeton sammenligner den nuværende bring your own device-kultur med sluthalvfemsernes VUCA-udtryk.

VUCA står for Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity (omskiftelighed, usikkerhed, kompleksitet og uklarhed) og beskriver overordnet virksomhedernes manglende kontrol i deres strategiske navigation.

For at imødegå denne manglende kontrol arbejder et selskab som Citrix i lighed med konkurrenten VMware med clouds, hvor data leveres fra store, centrale datacentre (eventuelt virksomhedens eget datacenter).

Samtidig kan medarbejderne på virtuelle desktops arbejde med disse data på deres egne computere, uden dog at kunne hive de kritiske data ud af virksomhedens netværk.

Håndtere fremvisning

Derfor har de to virtualiseringsselskaber sideløbende igennem de seneste år lanceret produkter til at håndtere fremvisningen af medarbejdernes virtuelle desktops i eksempelvis browsere understøttet med HTML 5, storage-tjenester a la Dropbox med mulighed for upload og download af filer på virksomhedens egne servere samt ikke mindst den bagvedliggende serversoftware til den virtuelle desktop-infrastruktur (VDI).

Alt sammen for at gøre det muligt at skabe sikre rammer, når medarbejderne forlanger at kunne arbejde på deres egne computere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere