Artikel top billede

Fiberrende fra arkivet. Her er det Botanisk Have i København.
Foto: Rune Pedersen

Tusindvis af danske net-kunder ramt af fiber-uheld

En entreprenør hos Metroselskabet gravede onsdag tre fiberkabler hos stor kabeludbyder over. Mange kunder ramt.

Læs også: Kabelbrud rammer Telenorkunder i hele landet.

Det var ikke kun Telenor og firmaets kunder, som blev ramt på internetforbindelsen af onsdagens kabelbrud i hovedstadsområdet.

Også Fullrate fik sammen med 100 andre erhvervskunder hos storleverandøren Global Connect flået forbindelsen over.

Det oplyser Jørn Grankvist, presseansvarlig hos Global Connect.

Dermed er onsdagens fiberbrud, der i første omgang blev udpeget til at befinde sig imellem mellem Lyngby og Søborg i nærheden af København, mere omfattende end først antaget.

Tre kabler flået over

Ifølge Jørn Grankvist var det nemlig en entreprenør, der er underleverandør til Metroselskabet, som ved et uheld gravede tre fiberkabler over ved et stationsbyggeri på Nørrebro i København, fortæller han.

Bruddet skete omkring klokken 14.50 og var først retableret i morges lidt før klokken syv.

Overgravingen sendte et hold medarbejdere på overarbejde hele natten for at splejse de tre kabler med hver 272 fibertråde sammen igen.

Blev ramt i mindre grad

Hos Fullrate oplyser administrerende direktør Peter Mægbæk
Madsen, at firmaet benytter en underliggende infrastruktur leveveret af GlobalConnect, og at nedbruddet formentlig skyldes samme overgravning, som den Telenor oplevede.

Mens i første omgang en kvart million Telenorkunder var ramt af fejlen i omkring 45 minutter, gik det ifølge Peter Mægbæk Madsen lidt blidere for det TDC-ejede firma.

Firmaet havde nemlig mulighed for at lede trafikken en anden vej.

"Omkring 1.100 kunder var berørt i omkring fem minutter i
områderne Frederiksberg, Herlev, og Ballerup," siger han til Computerworld.

Han oplyser, at firmaet via SMS informerede kunderne om, at
det muligvis kan være nødvendigt at genstarte deres udstyr.

Der er dog fortsat arbejde at gøre hos Fullrate, før alt er i
orden. Firmaet skal stadig have retableret den del af netværket, som blev ramt af overgravningen.

Kabler ødelægges tæt på fyraften

Hos Global Connect fortæller Jørn Grankvist, at firmaet hvert år svarer på mellem 25.000 og 30.000 forespørgsler om kabelplaceringer i forbindelse med gravearbejder. Til sammenligning oplever firmaet, at kabler bliver gravet over omkring 25 gange hvert år.

Derfor er langt de fleste entreprenører ifølge Jørn Grankvist altså flinke til at tjekke for kabler, inden de lader gravkoen gå i jorden.

Imidlertid kniber det mere med at bruge håndskovlen den sidste meter til kablet, sådan som de faktisk skal.

"De er dygtige med deres joystick og kan nærmest skrabe kablet fri med grabben. Men nogen gange går det altså alligevel galt," siger han og fortæller, at hvert kabel indeholder hundreder af fiberforbindelser.

Overgravninger sker iøvrigt oftest hen mod fyraften, typisk mellem 14 og 17, fortæller han til Computerworld.

Læs også: Kabelbrud rammer Telenorkunder i hele landet.

Opdateret 16.04:
Det fremgik tidligere af artiklen, at overgravningen fandst sted ved Skjolds Plads i København. Det er imidlertid ikke korrekt, oplyser Metroselskabet. Der er i stedet tale om Nuuks Plads, ligeledes på Nørrebro i København. 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.