Dansk frasalg koster Hands kassen

Hands har måttet købe retten til at sælge Columbus IT Partners produkter i Norge for at slippe af med sit danske selskab. Samtidig eftergiver Hands gæld og låner Columbus en del af de penge, som Columbus har brug for, blandt andet til fratrædelsesgodtgørelser til de danske Hands-medarbejdere.

Hands i Norge har haft hænderne dybt i lommerne for at slippe af med sit danske datterselskab.

Blandt andet har selskabet måttet eftergive et milliontilgodehavende i det danske selskab, inden det lykkedes at få danske Columbus IT Partner til at købe Hands Danmark.

Columbus-direktør Carsten Dilling vil ikke kommentere forholdet omkring gælden i Hands Danmark, men af selskabets seneste årsregnskab fremgår, at Hands-koncernen havde 33 millioner kroner til gode i Danmark.

Desuden har Columbus IT Partner fået økonomisk hjælp af Hands i Norge til at finansiere selve transaktionen, som ifølge Columbus IT Partner kommer til at koste godt 30 millioner kroner.

Columbus låner penge af Hands

Konkret hjælper Hands i Norge ved at købe rettighederne til at sælge Columbus-produktet Galaxy i Norge i to år. Dermed vælger Hands at blive forhandler af systemet fra den danske Navision-konkurrent.

Desuden låner Hands i Norge et beløb til Columbus IT Partner, som det danske Navision-selskab blandt andet skal bruge til at slå kontorer sammen og betale fratrædelsesomkostninger til op mod 50 kommende fyringer.

Størrelsen af lånet er ikke offentliggjort, men det baserer sig på de indtægter, som Hands får, hvis det norske selskab sælger ud af aktierne i Columbus. Det børsnoterede, danske selskab betalte for Hands' danske selskab med aktier, som fredag, før handlen blev offentliggjort, var 16,5 millioner kroner værd.

Det samlede beløb, Hands betaler for licenserne inklusiv lånet til Columbus IT Partner, er ifølge Computerworld Onlines beregninger på mindst 10 millioner kroner.

Columbus IT Partners koncernchef Carsten Dilling ønsker ikke at sætte konkreter på de pengeposer, Hands i Norge er kommet med for at slippe af med selskabets tabsgivende danske afdeling.

- Men man skal huske på, at Galaxy er et meget stærkt Columbus-produkt, som Hands er meget glade for at have fået forhandlerretten på. Der er tale om, at Hands køber nogle produkter, der har en stor reel værdi på det norske marked. Dermed bliver Hands i Norge en sideordnet forhandler til vores norske afdeling, men i fri konkurrence, siger Columbus-direktøren.

Gaardboe og Nordea træder til

Ud over hjælpen fra Hands i Norge har Columbus skaffet likvide midler til brug ved fusionen fra salget af selskabets islandske aktiviteter, der indbragte godt 10 millioner kroner.

Endelig har selskabets hovedaktionærer, stifter Michael Gaardboe og Nordens største bank, Nordea, valgt at hjælpe til.

Gaardboe låner Columbus fire millioner kroner, som han delvist får af Nordea. Checken fra Nordea til Gaardboe udløses, når banken sælger en del af selskabets aktiepost til Gaardboe senere på året.

Det har ikke været muligt at træffe Michael Gaardboe for en kommentar.

Ud over aktierne modtager Hands omkring fem millioner kroner i 2005 eller 2006 i forbindelse med salget af det danske selskab.

Det beløb udløses, hvis TDC vælger at købe de resterende 25 procent af aktierne i selskabet Servicehosting, som Hands Danmark ejede, og som indgik i fusionen. TDC købte de første 75 procent af Servicehosting, der driver Navision-systemer, for knap et år siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere