Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Malware-folket snyder dig med falske underskrifter

Udviklerne af malware underskriver i stigende grad deres skadelige software med stjålne certifikater for at snyde din sikkerhedssoftware.

Computerworld News Service: It-sikkerhedsfirmaerne har den senere tid identificeret en række eksempler på malware, der anvender stjålne digitale certifikater til at underskrive deres komponenter i forsøget på at undgå at blive opdaget af sikkerhedssoftware.

Da ormen Stuxnet, der var skræddersyet til meget specifik industrisabotage, blev opdaget i 2010, overraskede den sikkerhedsbranchen med sin anvendelse af rootkit-komponenter, der var digitalt underskrevet med certifikater, der var stjålet fra chipproducenterne Realtek og JMicron.

Sikkerhedseksperterne forudsagde på daværende tidspunkt, at andre udviklere af malware i fremtiden ville tage denne teknik til sig med den hensigt at omgå håndhævelsen af driver-signaturer i 64-bit-udgaverne af Windows Vista og Windows 7. Nu ser det desværre ud til, at de har fået ret.

En bagdør, der blev opdaget af Symantec i december, installerede for eksempel en rootkit-driver, der var underskrevet med et digitalt certifikat fra en unavngiven virksomhed. Dette certifikat blev ni dage senere tilbagekaldt af VeriSign efter anmodning fra ejeren.

Der er dog risiko for, at sådan malware forbliver uopdaget i betydeligt længere tid, end indtil de stjålne certifikater bliver tilbagekaldt, da der går lang tid imellem, at de forskellige versioner af Windows kontrollerer listerne over tilbagekaldte certifikater - hvis de overhovedet kontrollerer disse lister, påpeger Mircea Ciubotariu, som er ledende softwareingeniør hos Symantec.

Men selv hvis Windows jævnligt kontrollerede disse lister, ville det ikke gøre megen forskel i forhold til malware, der allerede er underskrevet med de tilbagekaldte certifikater, fordi det ikke er praktisk gennemførligt at blokere sådanne filer, påpeger Costin Raiu, der er chef for global analyse hos Kaspersky Lab.

Han trækker Stuxnet, der anvendte et stjålet Realtek-certifikat, frem som eksempel:

"Hvis Microsoft blokerede for indlæsningen af alle kendte filer, der var underskrevet med det certifikat, så ville millioner af brugere over hele verden med hardware fra Realtek pludselig ikke længere kunne bruge deres bundkort og netværkskort og så videre. Derfor kan Microsoft ikke blokere for afvikling eller indlæsning af filer, der er underskrevet med stjålne certifikater."

Dropper-trojaner

Et andet stykke malware, der for nylig er blevet identificeret af Kaspersky Lab, var underskrevet med et certifikat, der var stjålet fra et schweizisk selskab ved navn Conpavi AG.

"Dette selskab samarbejder med schweiziske statslige institutioner såsom kommuner og kantoner," oplyser sikkerhedsekspert Vyacheslav Zakorzhevsky fra Kaspersky Lab i et blogindlæg.

Denne trussel kaldes af Kaspersky Lab for Trojan-Dropper.Win32/Win64.Mediyes og er del af en kliksvindel-kampagne. Den underskrevne komponent er i dette tilfælde ikke en driver men derimod malware-installeren, hvilket også kaldes for en dropper.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.