Test: Adobe Lightroom 4 er genialt til seriøse fotografer

Hvis du går op i at tage og billedbehandle fotos, er et af de stærkeste værktøjer Adobe Lightroom 4. Programmet er ude i en ny version, og prisen er mere end halveret. Hvad sker der, Adobe? Vi har testet.

Test: Adobe Lightroom 4 er genialt til seriøse fotografer

Anmeldelse: Adobe Lightroom 4 er den nyeste udgave af billedbehandlings-programmet, der er målrettet fotografer.

Gennem årene er Lightroom slebet til, så det bedst muligt tilfredsstiller fotografens arbejdsproces, og der kan bruges mere tid på at skyde fotos og mindre tid på at nørde foran computeren.

Det betyder, at programmet er bygget meget mere intuitivt end storebror Photoshop CS5.

Den vigtigste funktion er et Develop-modul, som åbner for en række værktøjer, der er baseret på skydere.

Du kan trække i dem ud fra punkter som eksponering, farvemætning, kontrast, støj, og så ændrer billedet sig.

Der er ikke noget med at rode rundt i en kompliceret menustruktur, og det har været med til at gøre de tidligere versioner af Lightroom populære.

For du behøver ganske enkelt ikke at være it-specialist for at bruge programmet. Der er også en genial før-og-efter visning, så du løbende kan kontrollere, hvor meget du har ændret i originalbilledet.

Den funktion er praktisk, da det er nemt at blive grebet af de mange lettilgængelige muligheder i Lightroom og bruge løs af dem alle. Det er derfor tydeligt at se, hvis du har drejet på lidt for mange gashåndtag.

Nye bjæker i Lightroom-hytten

Umiddelbart ligner Lightroom 4 de foregående versioner, og det mørke design går igen.

Hvis du har prøvet en af de tidligere udgaver, vil du straks føle hjemme, selv om der er kommet nogle nye bjælker op i Lightroom-hytten. Det vender vi tilbage til på næste side.

Du kan som tidligere nemt importere fotos og holde styr på dem i programmet.

Når du har redigeret dine billeder, kan de eksporteres til en mappe på harddisken, eller de kan skydes direkte af sted til eksempelvis Facebook eller Flickr.

Kontrollen over billederne er virkelig i top, og det er nemt at holde overblikket.

Ligesom de foregående versioner af Lightroom er det muligt at benytte presets, som vi har skrevet indgående om her.

Kort fortalt består en preset af en række justeringer, som tilføjes dit billede.

Det er muligt at skabe sine egne presets, men lige så vigtigt er det muligt at downloade andre fra nettet.

Dermed kan du meget nemt give dine billeder et retro-udseende, lave en flot sort/hvid konvertering eller noget helt tredje uden at have den store erfaring i at redigere billeder.

Du skal blot have fingre i en preset, som foretager det hårde arbejde for dig - lad dig eksempelvis inspirere på PresetHeaven.com.

Massevis af nyskabelser

Med hver ny udgave af Lightroom følger en håndfuld nye tiltag, og det gælder også for version 4.

Nogle af dem kan dog virke som overflødigt og ligegyldig krymmel på en i forvejen lækker lagkage.

Vi råber i hvert fald ikke hurra og kipper med flaget for den nye Book-menu, som gør det muligt at skabe en fotobog og få den trykt af webtjenesten Blurb. 

Den ligger nemlig i USA, og prisen er også angivet i dollar. På Blurbs webside står, at brugeren naturligvis selv hæfter for eventuel told og moms på forsendelsen. 

Det er noget kluntet set med danske øjne, og det ville have været rart med et mere gennemskueligt bestillingsmodul og mulighed for at vælge mellem forskellige - og gerne lokale - onlinebutikker til fremkaldelse af fotobøger. 

Book-menuen er dog ikke helt håbløs, da det er muligt at oprette en "bog" og derefter gemme den som PDF.

Det kan være praktisk, hvis den vises på eksempelvis en tablet eller sendes til en ven. 

Kort og godt

I Lightroom 4 er der også blevet plads til funktionen Map, der bruger Google Maps til at give et visuelt overblik over, hvor i verden du har taget dine billeder. 

Du kan naturligvis selv foretage markeringer, hvis du har alt for meget fritid, som du ikke aner, hvad du skal stille op med. 

Programmet kan også læse de geotags, som nogle kameraer automatisk indlejrer som billeddata i fotos. 

Det er dog langt fra alle kameraer, som benytter geotags, og samtidig er registreringen ofte upræcis, hvis du eksempelvis har taget et foto indenfor.

Det er med garanti nogle mennesker, som vil knuselske Map-funktionen, men det er på ingen måde noget, som har været stærkt savnet i tidligere udgaver af Lightroom. 

Endelig med video

Vi har mere fidus til videofunktionen, som er blevet tilføjet.

Ethvert kamera med respekt for sig selv kan optage HD-video, og det er nu muligt at redigere optagelserne med Lightroom. 
Det er dog meget, meget basal redigering. 

Du kan klippe en sekvens til, og det er også muligt at hive en frame ud. Det vil sige, at du får et stilbillede fra optagelsen. 

Selv et gratis program som Microsoft Movie Maker byder på mere avancerede videofunktioner end Lightroom. 

For den travle fotograf, der også optager videoklip med sit kamera af og til, er det dog smart, at Lightroom endelig håndterer video.

Derfor behøver du ikke at hoppe mellem flere programmer, hvis du hurtigt skal have en kort sekvens skåret til og sendt af sted. 

Hvis du virkelig går op i video, er Lightroom 4 dog ingen erstatning for et rigtigt redigeringsprogram.

Men mon ikke, at Adobe også er varsom med ikke at kannibalisere sine egne videoredigeringsprogrammer som den professionelle Premiere Pro og forbrugerversionen Premiere Elements? 

Vi havde dog gerne set mulighed for at justere farverne på optagelserne, men mon ikke at denne funktion udvides i en kommende Lightroom 5.

Der er i hvert fald intet, der tyder på, at vi får færre kameraer med videofunktioner den kommende tid.

Prøv før du køber

Noget overraskende har Adobe valgt at sætte prisen ned på Lightroom 4.

De tidligere versioner har kostet omkring 2.500 kroner, men den nye 4'er er prissat til cirka 1.000 kroner.

Det er ikke noget, Adobe har råbt højt om, selv om det faktisk er et godt argument for at kaste sig over programmet, hvis du ikke allerede har fingre i det. 

Du får ganske enkelt rigtig meget for pengene, og for seriøse fotografer er Lightroom 4 et magtfuldt værktøj, der på nem vis forbedrer billeder. 

Selv om Lightroom 4 på mange måder er suverænt, er der stadig plads til forbedringer. Det er ikke vanvittig kritiske ting, men Adobe måtte da gerne lære Lightroom at snakke dansk.

Programmet fås i en svensk version, og det er efterhånden lidt uforståeligt, at dansk ikke er understøttet.  

De fleste kan nok være med på engelsk, men det ville forbedre brugervenligheden en smule ved at ændre menuerne til dansk.

Samtidig er Book-menuen og bestilling af fotobøger en lidt bøvlet og ugennemskuelig proces, og vi kunne godt ønske os en lidt mere avanceret videofunktion. 

Men alt i alt er vi begejstrede for programmet, og vi ender på et meget stort og flot fem-tal til Adobe Lightroom 4. 

Det er ganske enkelt genialt til den seriøse fotograf. 

Adobe Lightroom 4 kan i øvrigt prøves gratis i 30 dage, så du kan selv teste, om det er noget for dig, inden du svinger dankortet. Du kan downloade programmet i prøveversion her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere