Artikel top billede

Forsker: Her er det mest markante ved CSC-konflikten

Prosas mistede ret til at forhandle overenskomst var blandt de mest opsigtsvækkende ting under CSC-konflikten, mener forsker.

Læs også:

Disse magtforhold skabte kæmpe konflikt hos CSC.

Derfor er CSC-konflikten en nedtur for alle parter.

En forsker har undersøgt om den store CSC-konflikt var et brud med den såkaldt danske model, hvor arbejdsmarkedets parter langt hen af vejen selv klarer deres forhold.

Det var den ikke, lyder konklusionen hos adjunkt Anna Ilsøe fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

Konklusionen kommer efter, at hun har brugt måneder på at interviewe 10 personer, der har været tæt på konflikten og tæsket aftaleudspil og papirer fra konflikten igennem.

Konfliktens parter har fulgt de domme, der er blevet afgivet i arbejdsretten undervejs, og de har overordnet set fulgt de spilleregler, der nu engang er stillet op for konflikt på det danske arbejdsmarked, forklarer hun.

Svært ved at finde konsensus

Prosas overenskomster på CSC afveg dog på to punkter fra det typiske billede i den danske model, hvilket kan være med til at forklare, at det endte i konflikt frem for forlig.

"For det første var der en stor forskel i forhandlingsstyrken mellem de to parter, og de havde derfor svært ved udvikle konsensus i forhandlingerne."

For det andet, var der, ifølge adjunkten, tale om såkaldte virksomhedsoverenskomster, hvor man ikke forhandler og aftaler noget på et større område, som eksempelvis en sektor eller en branche.

Læs mere om årsagerne til konflikten her.

Hårdt slag for fagforening

Rent historisk betragtet er det mest markante ved konflikten dog, ifølge adjunkten, at den ender med en frigørelse fra overenskomsten.

Der findes ikke mange eksempler på, at danske arbejdsgivere ender med at frigøre sig fra overenskomsten, og fagforeningen på den måde mister overenskomstretten, forklarer hun.

"Det er nok det mest opsigtvækkende ved hele konflikten, at fagforeningen ender med at miste retten til at forhandle overenskomst. Det er et hårdt slag for en fagforening" siger Anna Ilsøe.

Du kan læse hele Anna Ilsøe redegørelse om konflikten her.

Læs også:

Disse magtforhold skabte kæmpe konflikt hos CSC.

Derfor er CSC-konflikten en nedtur for alle parter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere