Artikel top billede

Kommune fanger sociale fuskere med it-værktøjer

Granskning og samkøring af databaser giver dansk kommune to-ciffrede millionbesparelser i jagten på sociale bedragere.

Læs også: 
Så mange går ind for overvågning på Facebook

Sådan bekæmper vi nye Brønderslev-sager med it

Lyssky eksistenser og sociale bedragere i Helsingør Kommune kan godt begynde at kigge sig over skulderen.

For kommunen har med nye it-værktøjer intensiveret sin jagt på sociale bedragere og har i de seneste år fundet mere eller mindre bevidst fuskeri med de sociale ydelser for knap 15 millioner kroner.

Helsingør Kommune har blandt andet oprettet en krypteret og dermed anonymiseret stikkerlinje, hvor borgere med mistanke om socialt bedrageri kan angive andre.

Kommunen har dog taget sin jagt på sociale bedragere et skridt videre ved at samkøre registre for derigennem at finde ud af, hvordan enlige og pensionister snyder med deres sociale ydelser.

Går efter de ældre fuskere

For pensionisternes vedkommende har kommunen set på, om de ældre medborgere drager til billige, sydlige himmelstrøg med pensionen under armen frem for at blive i Danmark, som loven kræver for at udbetale fuld pension.

Dette projekt skød sidste år 2,3 millioner kroner i kommunekassen.

Helt jordnært indhenter og kigger Helsingør Kommune på pensionisternes kontoudtog fra bankerne, el- og vandforbrug i lejligheden.

Det er alt sammen oplysninger, som bliver holdt op mod den enkelte pensionists erklæringer om, hvorvidt de er i landet mere end seks måneder samlet inden for et år, som loven forskriver for, at man kan få udbetalt den fulde pension.

"Vi har blandt andet en sag med en ældre herre, som fastholder, at han bor herhjemme, men som ikke har noget el- eller varmeforbrug i lejligheden. Derfor vil vi have, at han kommer op på kommunen med pas og kontoudtog, så vi kan se, om hans udsagn passer," forklarer Anne Kyung Nielsen, områdeleder i Borgerservice ved Helsingør Kommune.

Hun understreger, at mange borgere ikke kender eller er opmærksomme på reglerne og derfor ikke handler i ond tro, men også at en del borgere bevidst snyder systemet.

Holder øje med borgernes færden

Med enlige borgere i Helsingør har kommunen set på blandt andet deres boligtilskud, tillæg til enlige forsørgere og økonomiske fripladser på daginstitutioner ved noget så simpelt at samkøre borgernes registreringer med folkeregister-adresser.

På den konto indhentede kommunen i 2011 cirka fire millioner kroner.

Hvis ikke samkøringen af databaser er nok, foretager medarbejdere i kommunen også lejlighedsvise observationer, der går ud på at observere de enliges bopæle for eksempelvis at se på, hvor mange biler der holder i indkørslen over en længere periode for at dokumentere, om den enlige reelt også er alene det meste af tiden.

Her knaser det i it-brugen

Denne fremgangsmåde minder i høj grad om forsikringsselskabernes forsøg på at komme forsikringssvindel til livs, hvilket blandt andre formiddagsavisen Ekstra Bladet har dokumenteret i de seneste par dage.

"Et eller andet sted er kommunerne jo også en forretning, ligesom et forsikringsselskab er det," siger Anne Kyung Nielsen.

Hun fortæller, at hendes oplevelse er, at der i kommunalt regi er en større forandring i gang i forhold til, om man i kommunerne skal prioritere menneskesyn eller forretningssyn.

"Det er vel de færreste, der kan være uenige med mig i, at det er bedst, at vi optimerer vores forretning, så vi kan hjælpe dem, der for alvor står med håret i postkassen frem for dem, som snyder med offentlige midler," siger hun om de intensiverede tiltag med at fange sociale bedragere.

Ikke alt it er godt

I jagten på at kradse flere millioner i kassen fra folk, der har et lemfældigt syn på social retfærdighed, erkender Anne Kyung Nielsen, at ikke alle it-systemer er lige gode.

Blandt andet kan det knase gevaldigt i snitfladerne og samspillet mellem kommunerne krav og Skats reelle indkrævning.

Anne Kyung Nielsen fremstiller problemet med følgende eksempel:

"Hvis en fraskilt far ikke betaler børnebidrag, så skal kommunen lægge ud, mens Skats opgave er at inddrive pengene. Oftest indgår Skat og faren så en afdragsordning på det manglende beløb, mens han fortsat skal betale det løbende børnebidrag til kommunen. Skat-snitfladen gør så, at når faren betaler sit løbende børnebidrag, så går pengene ind og dækker det, der er hos Skat, hvilket ligner, at når de betaler til kommunen, så flyver pengene over til Skat."

Dette lille eksempel på mangelfulde snitflader mellem de offentlige systemer får den konsekvens, at kommunen efterfølgende skal bruge ressourcer på at korrigere de penge, som faren reelt har indbetalt som løbende børnebidrag.

Anne Kyung Nielsen nævner, at denne problemstilling forsvinder fra kommunernes skriveborde til efteråret, hvor eventuelle system-hovedpiner flytter over til Udbetaling Danmark under ATP i forhold til nærhedsprincippet.

Hun er dog bekymret for at ATP mangler kommunernes erfaring i at kombinere it-kontrol af socialt bedrageri med fysisk kontrol af eksempelvis, hvor mange biler, der holder i en enlig mors indkørsel.

Derudover frygter hun, at der er yderligere en nærliggende risiko for, at den præventive effekt forsvinder, når borgerne opdager, at der ikke er nogle i nærområdet til at holde øje med socialt bedrageri.

Læs også: 
Så mange går ind for overvågning på Facebook

Sådan bekæmper vi nye Brønderslev-sager med it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.