Din flybillet kan blive dyrere som følge af datajagt

Et ønske om at få alle flypassager-data ind i nationale databaser, kan ramme dig i form af højere billetpriser på flyafgange.

Læs også:
Vores nabolande vil registrere alle dine flyrejse-data

EU vil have persondata på alle flypassagerer


Når og hvis et EU-forslag om, at alle flyselskaber i EU-lande skal videresende passageroplysninger til de nationale myndigheder, bliver vedtaget, kan det betyde højere billetpriser på flyafgange.

Det fortæller Per Henriksen, chef for sekretariatet hos brancheforeningen Dansk Luftfart, til Computerworld, og henviser til det såkaldte PNR-register (passanger name record), som kan blive en realitet inden for et års tid.

"Det bliver nok ikke helt gratis at overføre passagerdata til de nationale myndigheder, og den omkostning kan jeg ikke udelukke kommer til at gå ud over passagerne i form af prisstigninger," lyder det fra Per Henriksen, som dog ikke kan sætte tal på eventuelle forhøjede flybilletpriser.

Samtidig undrer han sig over, at EU vil oprette decentrale kontorer i EU-landene, der skal indsamle passageroplysningerne, frem for ét fælles EU-kontor, som flyselskaberne kan rapportere deres passagerliste og passagerdata til.

Slipper måske billigt
Dansk Luftfart har endnu ikke nogen medlemmer, der har oplyst konkrete omkostninger i forhold til implementeringen af PNR-registrene, der skal rulles ud i hele EU med Danmark som undtagelse, da vi står uden for EU's retlige samarbejde. 

"Jeg tror med sikkerhed, at Danmark politisk beslutter sig til en undtagelse for retsforbeholdet, da alt andet ikke giver mening," vurderer Per Henriksen.

Han mener dog, at i forhold til logningskravene i telebranchen, der angiveligt har kostet omkring en halv milliard kroner for teleselskaberne siden indførelsen i 2007, så slipper flyindustrien relativt billigt.

"En væsentlig pointe i EU-Kommissionens direktivforslag er, at flyselskaberne kun skal aflevere kendte passagerdata, og at man ikke vil forpligte luftfartsselskaberne til at fremskaffe oplysninger, som de ikke har i forvejen," lyder det fra Per Henriksen i Dansk Luftfart.

Han peger samtidig på, at det i bund og grund ikke burde være en udgift, der skal tørres af på luftfartsindustrien.

"Jeg mener ikke, det er rimeligt, at luftfartsbranchen skal afholde omkostningerne, når det er myndighederne i samfundets tjeneste, ønsker passager-oplysningerne," siger Per Henriksen.

Hjælper det på sikkerheden?
Hvorvidt indrapporteringer af passageroplysninger som eksempelvis adresser på rejsende, sædenumre, fuldstændige bagageoplysninger og navne på medrejsende hjælper på flysikkerheden, tør Per Henriksen ikke spå om.

"Flysikkerhed er en mærkelig størrelse, og det er jo ikke til at vide, hvor et eventuelt terroranslag kommer fra. PNR-registrering er så bare én måde at komme terrortruslen til livs, og det har beslutningstagerne nok taget nogle rationelle beslutninger omkring," siger han.

Den noget mindre brancheforening, Erhvervsflyvningens Sammenslutning, har i et høringssvar til Folketingets Europaudvalg bemærket, at "en database, der skal kunne analysere og genkende rejsemønstre, næppe kan forhindre eventuelle kriminelle handlinger mod luftfarten eller enkelte landes interesser".

Erhvervsflyvningens Sammenslutning peger på, at kriminelles adfærdsmønstre lynhurtigt vil ændre sig, hvis de ved, at der bliver indsamlet PNR-oplysninger.

Hvis ordningen skal fungere, bør der efter Erhvervsflyvningens Sammenslutnings opfattelse også indsamles og behandles personoplysninger i forbindelse med jernbane- og færgetrafik," lyder det i brancheforeningens høringssvar.

Læs også:
Vores nabolande vil registrere alle dine flyrejse-data

EU vil have persondata på alle flypassagerer

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne
Interview: 2020 har været et hårdt år på cybersikkerhedsområdet. Og situationen spidser nu til, efter en ny kynisk tendens er eksploderet gennem året. Og den forsvinder ikke igen, spår sikkerheds-ekspert Peter Kruse.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.