Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Hvad betyder det for kundernes tillid, når leverandøren forsvinder op i skyen?

Måske har du glemt det vigtigste ved cloud'en

Klumme: Cloud computing drejer sig ikke kun om teknologi og datasikkerhed. Vi overser nemlig en helt afgørende faktor, som er afgørende for succes.

Cloud computing er på rekordtid blevet et dominerende paradigme inden for it-drift.

Leverandørerne fortæller, at cloud computing er fremtiden.

Cloud computing vil give os besparelser, effektivisering og en mere smidig it-drift.

Med cloud computing er vi kommet et skridt nærmere realiseringen af den gamle vision om at trække på it-ressourcer som andre utilities, eksempelvis elektricitet, vand og gas.

Det er en besnærende tanke, at vores it-ressourcer på samme måde vil være let tilgængelige, at vi skruer op og ned efter behov og betaler for det, vi bruger. 

Problemet med denne fremstilling er bare, at den overser de grundlæggende forskelle mellem de traditionelle utilities og it-leverancer.

Man ignorerer, at kompleks it-drift er i en evig tilstand af forandringer som følge af konstante forretningsmæssige krav fra kunderne og nye teknologiske muligheder på leverandørsiden.

Det skal ses i modsætning til de traditionelle utilities, hvor vi efterspørger de samme ydelser (rent vand og 220 volt) år efter år.

Listes ind ad bagdøren

Cloud computing er fremtiden, men... En vigtig årsag til det momentum, cloud computing oplever, er, at der allerede findes velfungerende tjenester baseret på cloud-teknologi.

Man kan sige, at cloud computing er blevet listet ind af bagdøren ved hjælp af Gmail, Dropbox og Microsoft Office 365.

Disse løsninger har givet næring til forventninger om en cloud-baseret fremtid.

Vi har jo set, at det fungerer og gør, hvad der står på boksen. Enkelt, billigt og praktisk.

Det er imidlertid også påfaldende, hvor mange historier, der drejer sig om potentialet i cloud computing - ikke de konkrete succeser fra den virkelige verden.

Der kommer små fremskridt og lige så store tilbageslag. Det er, som om udviklingen er gået lidt i stå. Hvorfor?

Derfor står cloud computing i stampe

En medvirkende årsag, til at cloud-udviklingen står i stampe, kan være, at vi i virkeligheden mangler at få belyst betydningen af de sociale relationer.

I modsætning til hvad medier og forskning afspejler, drejer cloud computing sig ikke kun om teknologi og datasikkerhed.

Den oversete og helt afgørende faktor er, hvad teknologien gør ved vores samarbejde og sociale relationer.

Hvad gør cloud computing ved relationen mellem leverandør og kunde, for hvem teknologien udgør en livsnerve?

Kompleksitet kræver mennesker

Med simple og standardiserbare ydelser såsom office- og mailfunktionalitet er der kun begrænset behov for dialog mellem leverandør og kunde.

Man køber en 'pakke' og accepterer standardbetingelserne, fordi det er godt nok, og betingelserne er acceptable.

Det ændrer sig imidlertid markant, når fokus flyttes til den mere komplekse it-infrastruktur. Her har kunderne i en helt anden grad brug for tilpasninger af systemer og integration på tværs af platforme.

Behov for erfarne folk

Her er behov for erfarne teknikere, som forstår komplekse systemer og kan lave de 'work-arounds', som indimellem er nødvendige.

Der er brug for systemfolk, som man kan ringe til, når der er 'noget' galt, og der skal findes en pragmatisk og fleksibel løsning.

Det er præcis derfor, de store outsourcing-aftaler ikke blot drejer sig om overførsel af teknologi, men i lige så høj grad om overførsel af de specialister, der kan holde infrastrukturen i gang.

Er cloud computing fremtiden?

Her lander vi så lige midt i et af tidens store teknologiparadokser.

På den ene side står en samlet it-branche og presser på for at realisere potentialet i cloud computing.

Forudsætningen for, at det kan ske, er, at den menneskelige involvering reduceres eller helt elimineres via automatiserede og standardiserede løsninger.

Kun derved kan man opnå den fleksibilitet og de besparelser, som er den primære drivkraft bag cloud-bølgen. 

Over for det står en stadigt mere kompleks it-virkelighed, som hidtil har været afhængig af muligheden for menneskelig intervention og de erfaringer, som teknikere, systemfolk og it-arkitekter har samlet.

Simon Krogh er studieadjunkt på Institut for Internationale Kultur- og Kommunikationsstudier på CBS i København.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.