Artikel top billede

Sådan undgår du at bryde dansk lov med data i skyen

Cloud computing kan give mange it-mæssige fordele, men også juridisk hovedpine. It-revisor forklarer, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil undgå at bryde persondataloven.

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Dansk it-chef: Vi er stadig ikke I mål med Office 365

Det kan godt være, at cloud computing lyder besnærende, og som lige præcis den medicin, der kan mindske økonomidirektørens budget-hovedpine og it-afdelingens overarbejds-pukkel.

Men selvom man kan hente meget ved at udnytte skyens stordriftsfordele, fleksibilitet og skalerbarhed, kan man hurtigt komme ned på jorden igen, når juraen skal tjekkes.

Persondataloven kan nemlig ofte spænde ben for virksomheder, der er på vej ud i skyen.

Problemstillingen har tidligere været oppe at vende, da Odense Kommune ikke kunne få lov til at bruge Google Apps, og senest, da Datatilsynet kom med en længere udtalelse om, hvordan Microsofts Office 365 spiller sammen med den danske data-lovgivning for opbevaring af persondata.

"Udgangspunktet er, at hvis du signer op til sådan en løsning, kan du ikke være sikker på, at du lever op til lovgivningen. Du er nødt til at klassificere data," forklarer it-revisor Martin Brogaard Nielsen fra firmaet REVI-IT, der arbejder med it-revision og it-rådgivning.

"Data bliver klassificeret som persondata, hvis du eksempelvis skriver en mail med et CPR-nummer. Hvis du har den mail liggende hos en cloud-leverandør, så er løsningen underlagt persondataloven," forklarer han.

Det skal du vide om dine data

Microsoft Office 365 er tilsluttet Safe Habor-ordningen, og samtidig kan man som bruger vælge, at ens specifikke løsning skal være underlagt EU's standardkontrakter for overførsel af personoplysninger til en databehandler i et tredjeland.

"Det er et udmærket skridt fra Microsofts side, men udfordringen er stadigvæk, at der ikke bliver logget i den forstand, som persondataloven siger. Jeg bifalder hele tankegangen omkring cloud, men udfordringen er, at man skal overveje, hvilke data, man opererer med. Har man noget, der kan blive omfattet af persondataloven eller bogføringsloven?"

Spørgsmålet er så, om samtlige danske virksomheder, der kører cloud-løsninger - heriblandt mange små og mellemstore virksomheder - har foretaget den klassificering? Og om det overhovedet har nogen konsekvens, hvis man ikke lever op til lovgivningen?

"Konsekvensen er ikke stor, når det kommer til bøderne, og man bliver heller ikke sat i fængsel. Men du kan blive hængt ud på Datatilsynets hjemmeside. Det kan også være nok så skidt, hvis det dukker frem i Google-søgninger, at man som virksomhed ikke har styr på tingene."

Her kan du også komme galt afsted

Der findes efterhånden mange forskellige cloud-tjenester på markedet, og det er ikke kun de rene mail- og kontorpakkeløsninger, der kan give udfordringer i forhold til lovgivningen. 

Eksempelvis findes der i dag en del sikkerhedsløsninger, hvor man kan få antivirus og spam-beskyttelse i skyen, og også her skal man sikre sig, at man ikke bryder loven.

"Der har været meget fokus på de store cloud-løsninger hos Microsoft og Google og Amazon, men udfordringen er principielt den samme, når nogen tilbyder at scanne ens mails."

"Rent lovgivningsmæssigt er leverandørerne at betragte som databehandlere, og hvis de databehandler på nogle servere i Indien, så kan det principielt også være problematisk," siger Martin Brogaard Nielsen.

Hans oplever, at mange danske virksomheder, der går cloud-vejen, har fokus på økonomien og drift-sikkerhed. 

"Det er ikke voldsomt mange, der har fokus på lovgivningen - det er ikke det, man tænker på først."

It-revisorens råd er, at man klassificerer virksomhedens data data for dermed at vide i hvilken grad, man skal beskytte data - og dermed om det er muligt at benytte outsourcede ydelser.

"Man kan godt harcelere over, om lovgivningen er up to date i forhold til it-udviklingen, men selvfølgelig skal man leve op til loven," lyder det fra Martin Brogaard Nielsen.

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Dansk it-chef: Vi er stadig ikke I mål med Office 365
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere