Artikel top billede

Alt du har brug for at vide om migration til Windows 8

Læs her hvorfor, hvornår og hvordan - eller om - du bør migrere til Windows 8.

Computerworld News Service: På et tidspunkt til efteråret bliver Windows 8 lanceret, men det betyder ikke, at erhvervslivet behøver gå i panik for omgående at opgradere alle stationære og bærbare pc'er.

Selvom Microsofts kommende styresystem indeholder væsentlige nye funktioner, er der ingen af dem, der retfærdiggør, at man tilsidesætter praktiske forretningsmæssige hensyn, påpeger flere eksperter.

Der er dog meget, der taler for en anbefaling af platformen, siger Nick Govelovich, der er systemanalytiker hos plastikproducenten PolyOne. For eksempel starter Windows 8 hurtigt op, er hurtigere til at oprette en afbildning end Windows 7, og styresystemets touch-baserede brugergrænseflade Metro giver interessante muligheder for anvendelsen af mobile enheder hos blandt andet medarbejderne i produktionen, påpeger han.

Men ligesom mange andre virksomheder er PolyOne stadig midt i migrationen fra Windows XP til Windows 7, som gerne skulle være overstået før 8. april 2014, når supporten af Windows XP udløber. "Da vi lige har været igennem alt det her i forbindelse med migrationen til Windows 7, stiller vi nu os selv spørgsmålet, hvorfor vi skal gøre det hele igen om et år for at flytte til Windows 8."

Det er da også et godt spørgsmål, mener analytiker Michael Silver fra Gartner. Organisationer, der lige er flyttet fra et styresystem til et nyt, lider ofte af, hvad han kalder migrations-træthed, hvilket kommer til udtryk ved, at de ikke ønsker omgående at gå i gang med den næste migration. Derfor er svaret ganske enkelt at vente lidt.

Der er også andre gode grunde til at klappe hesten, påpeger han. Windows 8 kommer sandsynligvis på markedet til efteråret, men er ifølge Silver først klar til for alvor at blive udrullet i erhvervslivet omtrent 18 måneder derefter. Det betyder en realistisk startdato for næste migration i begyndelsen af 2014 - hvilket er for tæt på slutdatoen for support af Windows XP. "Man er nødt til først at fokusere på at få XP af vejen," siger Silver.

Ved at vente får Windows 8 også tid til at etablere sig som en stabil platform og bevise sit værd i praksis, påpeger Nigel Fortlage, der er it-direktør hos GHY International. Dette selskab blev sidste efterår færdigt med flytningen til Windows 7, noget det kun gik i gang med, fordi supportlivscyklussen nærmede sig sin afslutning og altså ikke fordi der havde været problemer med Windows XP.

Selvom overgangen til Windows 7 i første omgang gav en stigning i antallet af helpdesk-opkald, handlede de fleste af dem om, hvordan brugerne kunne anvende nye funktioner i styresystem, og ikke om egentlige problemer der skulle løses. Efter omkring fem måneder var stigningen aftaget igen, og nu er der 80 procent færre opkald til helpdesk, end hvad der var tilfældet på Windows XP, fortæller Fortlage.

Målet for Fortlage er at have en stabil desktop, der ikke kræver en masse vedligeholdelse fra it-afdelingens side, og som brugerne kan anvende uden løbende efteruddannelse. Det er da også det, han har opnået efter at have migreret til Windows 7, så Windows 8 vil ikke være tiltrækkende, før det er lige så stabilt.

Men der findes ifølge Silver tilfælde, hvor det giver mening at flytte over til Windows 8 så tidligt som muligt: Hvis der er et væsentligt behov for at anvende tablets sammen med Windows. Windows 8 kan med sin touch-grænseflade køre på maskiner, der både kan anvendes som tablets og som almindelige bærbare.

"Det er en fordel, hvis man kan nøjes med at købe en pc og ikke både en iPad og en pc," siger han.

Selvom erhvervslivet bliver mere og mere åbent overfor iPads i takt med udbredelsen af BYOD-tendensen, så passer Apples tablets stadig ikke alt for godt ind i den administrations- og sikkerhedsmæssige infrastruktur i Windows-orienterede it-afdelinger, vurderer han.

Virksomheder, hvor over halvdelen af enhederne er tablets, er gode kandidater til en tidlig udrulning af Windows 8, mener Silver. Selv virksomheder, hvor andelen af lavere, kan med fordel overveje at tage Windows 8-tablets i brug, hvis det er et stykke tid siden, de migrerede til Windows 7. I hvert fald hvis de er kommet over migrations-trætheden og er klar til det arbejde, det involverer, påpeger han.

Veletablerede Windows-orienterede it-afdelinger kan også overveje at skifte til Windows 8, samtidig med at de opgraderer deres stationære og bærbare pc'er.

En af de ubekendte faktorer i ligningen er ifølge Silver, hvor godt Windows 8-tablets kommer til at klare sig på forbrugermarkedet. Hvis de bliver populære, vil de muligvis begynde at dukke op på arbejdspladserne i kraft af consumerization-tendensen.
Afhængig af hvor populære de bliver og hvad ledelsen siger, så kan det være, at it-afdelingen vil blive nødt til at foretage migrationen til Windows 8 tidligere end planlagt.

Indtil da bør virksomhederne ifølge Silver estimere, hvilken effekt Windows 8 vil få på anden netværks-infrastruktur især i forbindelse med sikkerhed, administration og applikationer.

Der bør laves en opgørelse over og vurdering af desktop-hardwaren, så man kan afgøre, om den kan håndtere det nye styresystem. Når tiden er inde, giver det mening at foretage opgraderingen til Windows 8 samtidig med opgraderingen af pc'erne, fremhæver Fortlage fra GHY International.

Midt i selskabets migration fra Windows XP til Windows 7 regnede han på det og fandt ud af, at det gik lige op eller gav en besparelse på op mod 600 kroner per maskine, hvis han købte helt nye Windows 7-pc'er fra Acer frem for at skulle håndtere hardwareproblemer med gamle Windows XP-maskiner, selvom de faktisk overholdt mindstekravene fra hardwarespecifikationerne til Windows 7. Problemet drejede sig om maskinernes alder og den deraf følgende sandsynlighed for, at de skulle repareres, fortæller Fortlage.

Man er også nødt til at kontrollere, om software til administration og sikkerhed, der skal udrulles på maskinerne, er kompatibel med Windows 8, påpeger Silver.

Applikationer, der kører på Windows 7 kan ifølge Microsoft også køre på Windows 8, men som virksomhed bør man høre hver enkelt softwareleverandør ad, om det er sandt, og om hvad deres planer er for den fremtidige udvikling til Windows 8, råder Silver

Der findes midlertidige løsninger som at køre inkompatible apps i virtuelle maskiner, men sådanne klodsede tilgange bør så vidt muligt undgås.

Planlægningen i forhold til Windows 8 bør dog have et bredere perspektiv end Windows 8, mener Silver.

Det kan jo være, at Windows 7 er tilstrækkelig, især hvis der ikke er behov for Windows 8's brugergrænseflade Metro, påpeger han. Hvis man udelukkende skal bruge styresystemet på traditionelle pc'er, er der ikke fordele nok til at retfærdiggøre en migration.

"Hvis du lige er blevet færdig med at migrere til Windows 7 og ikke kommer til at få brug for touch-funktionalitet, så kan du muligvis helt springe over Windows 8," vurderer han. De, der først lige er ved at gå i gang med udrulningen af Windows 7, vil ifølge Silver have den bedste chance for at kunne springe over, fordi Windows 9 - eller hvad end den næste version af Windows kommer til at hedde - sandsynligvis udkommer om to år.

"Når de er færdige med at få XP af vejen og ser sig omkring, vil de få øje på betaversionen af Windows 9," siger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere