Artikel top billede

Alt du har brug for at vide om migration til Windows 8

Læs her hvorfor, hvornår og hvordan - eller om - du bør migrere til Windows 8.

Computerworld News Service: På et tidspunkt til efteråret bliver Windows 8 lanceret, men det betyder ikke, at erhvervslivet behøver gå i panik for omgående at opgradere alle stationære og bærbare pc'er.

Selvom Microsofts kommende styresystem indeholder væsentlige nye funktioner, er der ingen af dem, der retfærdiggør, at man tilsidesætter praktiske forretningsmæssige hensyn, påpeger flere eksperter.

Der er dog meget, der taler for en anbefaling af platformen, siger Nick Govelovich, der er systemanalytiker hos plastikproducenten PolyOne. For eksempel starter Windows 8 hurtigt op, er hurtigere til at oprette en afbildning end Windows 7, og styresystemets touch-baserede brugergrænseflade Metro giver interessante muligheder for anvendelsen af mobile enheder hos blandt andet medarbejderne i produktionen, påpeger han.

Men ligesom mange andre virksomheder er PolyOne stadig midt i migrationen fra Windows XP til Windows 7, som gerne skulle være overstået før 8. april 2014, når supporten af Windows XP udløber. "Da vi lige har været igennem alt det her i forbindelse med migrationen til Windows 7, stiller vi nu os selv spørgsmålet, hvorfor vi skal gøre det hele igen om et år for at flytte til Windows 8."

Det er da også et godt spørgsmål, mener analytiker Michael Silver fra Gartner. Organisationer, der lige er flyttet fra et styresystem til et nyt, lider ofte af, hvad han kalder migrations-træthed, hvilket kommer til udtryk ved, at de ikke ønsker omgående at gå i gang med den næste migration. Derfor er svaret ganske enkelt at vente lidt.

Der er også andre gode grunde til at klappe hesten, påpeger han. Windows 8 kommer sandsynligvis på markedet til efteråret, men er ifølge Silver først klar til for alvor at blive udrullet i erhvervslivet omtrent 18 måneder derefter. Det betyder en realistisk startdato for næste migration i begyndelsen af 2014 - hvilket er for tæt på slutdatoen for support af Windows XP. "Man er nødt til først at fokusere på at få XP af vejen," siger Silver.

Ved at vente får Windows 8 også tid til at etablere sig som en stabil platform og bevise sit værd i praksis, påpeger Nigel Fortlage, der er it-direktør hos GHY International. Dette selskab blev sidste efterår færdigt med flytningen til Windows 7, noget det kun gik i gang med, fordi supportlivscyklussen nærmede sig sin afslutning og altså ikke fordi der havde været problemer med Windows XP.

Selvom overgangen til Windows 7 i første omgang gav en stigning i antallet af helpdesk-opkald, handlede de fleste af dem om, hvordan brugerne kunne anvende nye funktioner i styresystem, og ikke om egentlige problemer der skulle løses. Efter omkring fem måneder var stigningen aftaget igen, og nu er der 80 procent færre opkald til helpdesk, end hvad der var tilfældet på Windows XP, fortæller Fortlage.

Målet for Fortlage er at have en stabil desktop, der ikke kræver en masse vedligeholdelse fra it-afdelingens side, og som brugerne kan anvende uden løbende efteruddannelse. Det er da også det, han har opnået efter at have migreret til Windows 7, så Windows 8 vil ikke være tiltrækkende, før det er lige så stabilt.

Men der findes ifølge Silver tilfælde, hvor det giver mening at flytte over til Windows 8 så tidligt som muligt: Hvis der er et væsentligt behov for at anvende tablets sammen med Windows. Windows 8 kan med sin touch-grænseflade køre på maskiner, der både kan anvendes som tablets og som almindelige bærbare.

"Det er en fordel, hvis man kan nøjes med at købe en pc og ikke både en iPad og en pc," siger han.

Selvom erhvervslivet bliver mere og mere åbent overfor iPads i takt med udbredelsen af BYOD-tendensen, så passer Apples tablets stadig ikke alt for godt ind i den administrations- og sikkerhedsmæssige infrastruktur i Windows-orienterede it-afdelinger, vurderer han.

Virksomheder, hvor over halvdelen af enhederne er tablets, er gode kandidater til en tidlig udrulning af Windows 8, mener Silver. Selv virksomheder, hvor andelen af lavere, kan med fordel overveje at tage Windows 8-tablets i brug, hvis det er et stykke tid siden, de migrerede til Windows 7. I hvert fald hvis de er kommet over migrations-trætheden og er klar til det arbejde, det involverer, påpeger han.

Veletablerede Windows-orienterede it-afdelinger kan også overveje at skifte til Windows 8, samtidig med at de opgraderer deres stationære og bærbare pc'er.

En af de ubekendte faktorer i ligningen er ifølge Silver, hvor godt Windows 8-tablets kommer til at klare sig på forbrugermarkedet. Hvis de bliver populære, vil de muligvis begynde at dukke op på arbejdspladserne i kraft af consumerization-tendensen.
Afhængig af hvor populære de bliver og hvad ledelsen siger, så kan det være, at it-afdelingen vil blive nødt til at foretage migrationen til Windows 8 tidligere end planlagt.

Indtil da bør virksomhederne ifølge Silver estimere, hvilken effekt Windows 8 vil få på anden netværks-infrastruktur især i forbindelse med sikkerhed, administration og applikationer.

Der bør laves en opgørelse over og vurdering af desktop-hardwaren, så man kan afgøre, om den kan håndtere det nye styresystem. Når tiden er inde, giver det mening at foretage opgraderingen til Windows 8 samtidig med opgraderingen af pc'erne, fremhæver Fortlage fra GHY International.

Midt i selskabets migration fra Windows XP til Windows 7 regnede han på det og fandt ud af, at det gik lige op eller gav en besparelse på op mod 600 kroner per maskine, hvis han købte helt nye Windows 7-pc'er fra Acer frem for at skulle håndtere hardwareproblemer med gamle Windows XP-maskiner, selvom de faktisk overholdt mindstekravene fra hardwarespecifikationerne til Windows 7. Problemet drejede sig om maskinernes alder og den deraf følgende sandsynlighed for, at de skulle repareres, fortæller Fortlage.

Man er også nødt til at kontrollere, om software til administration og sikkerhed, der skal udrulles på maskinerne, er kompatibel med Windows 8, påpeger Silver.

Applikationer, der kører på Windows 7 kan ifølge Microsoft også køre på Windows 8, men som virksomhed bør man høre hver enkelt softwareleverandør ad, om det er sandt, og om hvad deres planer er for den fremtidige udvikling til Windows 8, råder Silver

Der findes midlertidige løsninger som at køre inkompatible apps i virtuelle maskiner, men sådanne klodsede tilgange bør så vidt muligt undgås.

Planlægningen i forhold til Windows 8 bør dog have et bredere perspektiv end Windows 8, mener Silver.

Det kan jo være, at Windows 7 er tilstrækkelig, især hvis der ikke er behov for Windows 8's brugergrænseflade Metro, påpeger han. Hvis man udelukkende skal bruge styresystemet på traditionelle pc'er, er der ikke fordele nok til at retfærdiggøre en migration.

"Hvis du lige er blevet færdig med at migrere til Windows 7 og ikke kommer til at få brug for touch-funktionalitet, så kan du muligvis helt springe over Windows 8," vurderer han. De, der først lige er ved at gå i gang med udrulningen af Windows 7, vil ifølge Silver have den bedste chance for at kunne springe over, fordi Windows 9 - eller hvad end den næste version af Windows kommer til at hedde - sandsynligvis udkommer om to år.

"Når de er færdige med at få XP af vejen og ser sig omkring, vil de få øje på betaversionen af Windows 9," siger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.