FN-topmøde: Timbuktu endelig på nettet

På FN?s IT-topmøde handler alting om adgang til informationssamfundet. Og selv om man hverken kan spise internet eller computere, overbeviser de mange ideer om, at teknologien kan være med til at gøre verden bedre.

- Vi har de værktøjer, der skal drive os frem imod 2015 målene. Vi har alt det her potentiale. Nu mangler vi bare at finde ud af, hvordan vi gør det.

Sådan sagde Kofi Annan, da han for et par dage siden åbnede IT-topmødet WSIS i Geneve. Men tvivlen må stå for egen regning, for på konferencens messeområde vrimler det med folk, der har fundet de vises sten. På stande fra ethvert hjørne af kloden bryster man sig af IT-projekter, der har gjort livet nemmere for deres målgruppe.

For eksempel skete der noget historisk på messen i går. Timbuktu - Anders Ands eneste sikre tilflugtssted, når han med Onkel Joakim i hælene løber mod solnedgangen - fik for første gang en officiel hjemmeside. Det var selveste borgmesteren i hvid kjortel, Mohammed Cissé, der trykkede på knappen, og dermed åbnede beduinbyens rådhus for enhver.

- Hjemmesiden tillader os at blive bedre til at være åbne overfor lokalbefolkningen. E-mailen sætter os i stand til hurtigere at høre hvad befolkningen har på hjerte. Vi søger mod en gennemsigtighed i forvaltningen, hvor vi lægger så meget så muligt ud til borgerne, forklarede han blandt andet på klingende afrikansk fransk.

Skole-IT i Namibia

Men Timbuktu er ikke det eneste sted, hvor man mærker de nye tider. Langt længere mod syd, i det lille land Namibia, har projektet Schoolnet givet 250 skoler, mange af dem langt ude på landet, computere og internet adgang. Ingen hævder, det er perfekt, med kun 5 computere til måske tusind elever. Men det er en begyndelse.

- Det koster os 20 000 dollars per skole at få dem i gang, inklusiv en server med offline indhold. Det er nødvendigt at have meget af undervisningsmaterialet liggende lokalt, for netop internetregningen har skolerne svært ved at klare, siger den unge webudvikler på projektet, Ebben Esser Hatakulipi.

Hun har netop vundet en pris for sit arbejde med at lære nogle af eleverne html, og lave et netværk af hjemmesider under schoolnet om HIV og AIDS. Hun forklarer, at projektet vinder frem med 150 skoler om året, og de regner med at fortsætte, til de er nået hele vejen rundt. Og hvor der ikke er strøm og telefon? Der står den på wireless og solceller.

Alt for rare nepalesere

Ovre på den anden side af det indiske ocean, højt oppe i bjergriget Nepal, er det svært at nå ud med andet end radiobølger. Alligevel håber direktør Kedar Khadka fra antikorruptionsprojektet Pro Public snart at få sin bevægelse online, så endnu flere kan lære at sige fra.

- Vi har sat os for at lære nepaleserne en ?hvorfor? kultur. De finder sig i for meget. En undersøgelse viser at 98% af befolkningen mener der er for meget korruption. Alligevel bøjer de bare nakken. Turister synes nepaleserne er så venlige. Jeg tror faktisk de er lidt for tolerante, siger han.

Han mener dog, efter at projektet har været i luften i tolv år, at der er mange der har lært at stille lidt flere spørgsmål ved uretfærdighederne. Men hvis folk for alvor skal miste deres overdrevne autoritetstro, kommer det til at kræve adgang til langt mere information. Kort sagt internet.

- Den her konference er en perfekt lejlighed til at snuse rundt og se hvordan andre projekter i lignende situationer har tacklet for eksempel det tekniske. Her kan vi få en masse inputs, siger han.

Relevante links

Timbuktu online

Schoolnet Namibia




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere