Dansk fingeraftryk på FN-beslutning om IT

Danmark har sat tydlige fingeraftryk ved FN's IT-konference i Geneve, der slutter i morgen. Tilbage står en hensigtserklæring og en handlingsplan, der kan betyde morgenluft for danske virksomheder.

Efter flere års forhandlinger og et meget hektisk IT-topmøde i Geneve, kan de danske delegerede i morgen hive stikket ud, og tage hjem. Resultatet ? der først blev forhandlet færdigt 24 timer før notabiliteterne ankom - er to dokumenter, der bærer dansk fingeraftryk på især menneskerettigheds- og governance-området.

Set med IT-branchens briller, er deklarationerne og talerne fra WSIS-konferencen i Geneve et vink med en vognstang om, at fremtidens markeder kan komme til at kræve fantasi, kortærmede skjorter og rigeligt med væske.

Intentionen om at binde verden tættere sammen i informationssamfundet, kan nemlig komme danske virksomheder til gode, hvis de ellers vil det ? enten via det danske udviklingsprogram Danida, eller selvstændige kontrakter med ulandene.

Opsøgende arbejde

Det mener Sidse Ægidius, medlem af den danske delegation, og kontorchef i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

- Man kigger til Danmark for ?best practice? på en række områder. Men det kommer til at kræve opsøgende arbejde fra virksomhederne. Med deklarationen i hånden har industrien fået et incitament til at gå ind og gøre sig gældende, fordi de ved, at de har regeringen i ryggen. Det er ikke bare en midlertidig dagsorden, der vil forsvinde, når den ikke længere er dagsaktuel, siger hun.

Sidse Ægidius opfordrer virksomhederne til ikke at være for nervøse ved at investere på de nye markeder, men i stedet benytte sig af nogle af de instanser fra det offentlige, der kan give mere tryghed. Hun nævner blandt andet Dansk Eksportråd og ambassaderne rundt omkring i verden, som hun mener, der bliver brugt for lidt.

Hårde forhandlinger

Om der står noget væsentligt i deklarationerne, er der forskellige holdninger til på topmødet i Geneve, der har været karakteriseret af hårde forhandlinger til det sidste. Især hvem der skal styre internettet, og spørgsmålet om oprettelsen af en fond til at hjælpe ulandene over den digitale kløft, har været stridspunkter.

Kontorchef Sidse Ægidius stiller sig tilfreds med resultaterne, og er glad for slutdokumenterne, som blandt andet kan være med til at give en afklaring af reglerne, når det gælder internet. Hun erkender, at det har har været svært for ulandene at komme til orde, for eksempel når det gælder den omdiskuterede ophavsret, som den tredje verden mener står i vejen for udviklingen.

- Man har i mange år haft meget faste rammer for disse ting. Det er dem, ulandene har forsøgt at rokke ved under forhandlingerne, forklarer hun.

En opdagelsesrejse

Om konferencen har været lige prioriteret i syd som vest, kan man måske danne sig et indtryk af, ved et blik på talerlisterne, der viser, at hvor vesten sendte ministre, var det regeringsledere der kom fra syd. Heller ikke Bill Gates eller lignende IT-pinger meldte deres ankomst til den første internationale konference om informationssamfundet.

Fra Danmark var det Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V), der talte ved konferencen.

- Det har været en lang opdagelsesrejse. Jeg kendte desværre ikke så meget til emnet i forvejen, men jeg er blevet meget positivt overrasket over alt det spændende der findes her, siger hun til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere