Artikel top billede

Er det dig eller din outsourcing-leverandør der skal have magten, når din underskrift er tør? Læs rådene fra Peter Skyttegaard, hvis du vil tage kontrollen. (Foto: Computerworld)

Sådan beholder du magten når du outsourcer

Sådan sikrer du dig, at din outsourcing-leverandør bliver ved at holde kvaliteten. Også efter at blækket på kontrakten er tørt.

De fleste firmaer har godt styr på outsourcing-leverandøren, inden kontrakten er underskrevet. På det tidspunkt er der gode muligheder for at forhandle priser og kvalitet på grund af konkurrence i markedet.

Men ligeså snart kontrakten er underskrevet, og overleveringen er i gang, vender magtbalancen. Nu er det pludselig outsourcing-leverandøren, der har fordelen. Firmaet bliver låst til leverandøren, det er dyrt at skifte igen, og man er i leverandørens vold.

Sådan siger konsulent hos PA Consulting, Peter Skyttegaard, om den generelle situation, når en virksomhed vil outsource it-service og -drift.

Her fortæller han, hvordan du sikrer dig, at du kan holde styr på din leverandør, også efter at du har sat underskriften på kontrakten.

Bod rammer for sent

Det er nemlig ikke nok kun at indføre traditionelle bod- og bonusordninger for leverandøren, hvis du vil bevare et balanceret forhold, hvor det ikke bliver leverandøren, der får magten over dig.

"Bod- og bonusordninger skal også være i kontrakten. Men de er ikke nok i sig selv. Du kan ikke forudse alle situationer, og effekten vil også altid være forsinket," siger han.

Bod- og bonusordninger rapporterer nemlig kun på, hvordan projektet er gået indtil nu. Og når først problemerne har ramt forretningen, er det for sent, forklarer Peter Skyttegaard.

"Derfor skal du have en form for 'leading indicators', der giver dig nogle tidligere advarsler, når tingene begynder at gå skævt. Og så man have nogle mekanismer, som kan sætte ind mod dette," siger han.

Følg med i hvad der sker

Peter Skyttegaard fortæller, at han har set it-driftskontrakter, hvor man målte på andre elementer af servicekvaliteten end blot servernes oppetid.

Ifølge Peter Skyttegaard betyder sådan en kontrakt, at leverandøren måler en lang række parametre, som man så laver tendensanalyse på.

Nogle af målepunkterne er, hvor hurtigt leverandøren svarer på opkald til helpdesken, om softwaren bliver opdateret, og hvor lang tid der går, fra en sikkerhedspatch bliver udgivet, til den er installeret på tværs af alle servere.

Det skal være pinligt

"I stedet for at vente på, at serverne er braget ned, eller man har et virusudbrud, kan man se, at på den og den parameter begynder ting at fejle, og så kan man sætte ind med forskellige proaktive virkemidler, " siger han.

Eksempelvis kan første skridt være en tidsfrist overfor leverandøren om at få løst problemet i al mindelighed.

Andet skridt kan være et krav overfor leverandøren om at hyre en tredjepart til at løse fejlen på leverandørens regning.

"Et meget, meget stærkt virkemiddel," siger Peter Skyttegaard, der fortæller, at sådan et krav i kontrakten nok skal få leverandøren til at oppe sig.

"Det, at en tredjepart skal ind og løse problemerne, vil dels være et kæmpe prestigetab for leverandøren, og det bliver tydeligt for kunden, at der er nogle ting, som ikke fungerer," siger han.

Han peger på, at sådan et proaktivt krav derfor virker både forud og langt bedre end en bod på typisk 15 procent af prisen, hvor leverandøren godt nok vil miste sit dækningsbidrag, men hverken kontrakten eller kunden.

Lange kontrakter er en sovepude

Men Peter Skyttegaard har flere tricks i ærmet, som du kan bruge til at sikre kvaliteten hos din outsourcing leverandør.

Du skal simpelthen sørge for aldrig at indgå lange kontraktforløb, fortæller konsulenten.

"Meget lange kontraktforløb, hvor man er låst i fem til 10 år, giver leverandøren en sovepude. Og det giver en dårligere service," siger Peter Skyttegaard.

Tidsforløbet er typisk for meget store kontrakter mellem eksempelvis Skat og CSC og TDC og Tata TCS. Men det kan sagtens være anderledes, hvis man skruer kontrakten sammen på den rigtige måde.

Derfor anbefaler han, at du ikke lader store transformationsprocesser indgå i driftskontrakten, men betaler denne separat som et projekt for sig.

"Det giver en bedre prissynlighed og en stabil, konkurrencedygtig pris, som man kan sammenligne med markedet, køre benchmark på, og man er ikke låst i mere end fem år," siger Peter Skyttegaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere