Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat forlanger dine teledata udleveret af dit telefirma

Efter måneders ro forsøger Skat igen at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder uden retskendelse.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.

Skat fortsætter tilsyneladende den udskældte praksis, hvor myndigheden i breve beder teleselskaber udlevere detaljerede oplysninger om konkrete kunders kommunikation uden en retskendelse.

Hos teleselskabernes brancheorganisation, Telekommunikations-industrien, fortæller direktør Jakob Willer, at mindst et medlem for nylig har fået et brev fra Skat.

"En af mine medlemmer fik en anmodning fornylig om at udlevere oplysninger med en høj detaljeringsgrad," siger Jakob Willer til Computerworld.

Imidlertid afviste teleselskabet på brancheforeningens opfordring henvendelsen fra Skat, fortæller direktøren.

Gemmes i årevis

Dermed kommer der efter måneders stilhed på området igen henvendelser fra Skat om at udlevere de omdiskuterede oplysninger.

Parterne ragede før jul sidste år uklar på grund af Skats nye praksis, hvor myndigheden med afsæt i skattekontrolloven beder teleselskaberne udlevere teledata på kunder i jagten på skattesnydere.

Teleoplysningerne gemmes af teleselskaberne i årevis som følge af bogføringsloven og er stort set identisk med data, der gemmes i henhold til logningsbekendtgørelsen, men sidstnævnte skal slettes efter et år.

De oplysninger, som Skat forlanger at få udleveret, udleverer teleselskaberne normalt kun til politi og efterretningstjenester i alvorlige sager med en straframme på mindst seks år. Og kun mod en retskendelse.

Afviser at efterkomme krav

Skat og telebranchen har siden foråret holdt våbenhvile, og telebranchen har efter møder om problemet med Skat fastholdt en praksis om at afvise Skats krav i brevene, sådan som Jakob Willer opfordrede til.

Ifølge Jakob Willer er der fortsat ingen teleselskaber som har modtaget dagbøder fra Skat for at nægte at efterkomme kravet fra Skat om at udlevere de meget detaljerede data.   

Og dagbøderne er ifølge direktøren den eneste måde at teleselskaberne kan afprøve Skats hjemmel på.

"Hvis Skat mener, at de har ret til mere end de aggregerede data, jamen så må de give dagbøder. Og når de begynder på det, så må vi involvere retssystemet, så vi kan afprøve, hvor langt Skattekontrolloven rækker," siger han.  

Skat oplyste i sin tid, at teleselskaberne før havde udleveret kunders data uden problemer, og forklarede hvorfor myndigheden krævede oplysningerne udleveret.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere