Artikel top billede

Rasende kommuner: KMD bryder pris-aftaler med os

Kommunernes it-organisation er rystet over, at der er enorme forskelle i den pris, som de enkelte kommuner betaler for helt identiske it-systemer fra KMD.

Læs også:

KMD: Derfor er der enorme forskelle på vores priser.

Kommune betaler 26 gange prisen for KMD-system.

KMD hårdt presset: Udleverer sine priser.

Så guldrandet en investering er KMD.

Chokeret.

Sådan var reaktionen hos Kombit-direktør Hans Berthelsen, da han blev forelagt resultatet af de pris-undersøgelser, Kombit-medarbejderne har lavet hen over sommeren.

"Jeg var fuldstændig chokeret over de variationer, der var i priserne. Det er helt ny viden for mig og kommunerne," siger Hans Berthelsen.

Således kom det frem, at flere kommuner betalte op til 28 gange så meget for samme it-system som andre kommuner.

Desuden er der blevet registeret voldsomme prisstigninger på helt op til 60 procent hos nogle kommuner, oplyser Hans Berthelsen.

KMD overholder ikke aftale

Derfor har kommunerne via Kombit da også taget juridiske skridt.

11 kommuner vil have efterprøvet, om deres priser strider mod transitionsaftalen, der blev indgået ved salget af KMD, og som blandt andet skulle holde snor i priserne på netop monopol-området.

"Det med at KMD skulle overholde transitionsaftalen, det er vi direkte uenige i. Transititionsaftalen og principperne i transitionsaftalen er, at priserne ikke må stige mere, end de har gjort historisk," siger han.

"Prisstigninger på 60 procent eller måske mere er helt ude af trit med, hvad der er set tidligere," påpeger Hans Berthelsen.

Han vil ikke på nuværende tidspunkt komme ind på størrelsen af det millionbeløb, som de 11 kommuner og KMD strides om.

Kombit har på nuværende tidspunkt ikke det endelig overblik over, hvilken effekt det kan have på de øvrige af landets kommuner, der måtte indlede noget lignende i kølvandet på de 11 kommuners juridiske skridt.

Salget af KMD

Hans Berthelsen afviser da også, at KL og Kombit kunne have undgået hele balladen helt tilbage ved salget af KMD i 2008, der blev politisk bestemt fra Christiansborg.

Kunne I ikke have lavet disse prisundersøgelser inden salget og dermed lavet en endnu bedre transitionsaftale, der ville beskytte kommunerne bedre?

"Nej, jeg tror simpelthen ingen i deres vildeste fantasi havde forestillet sig det så sådan ud," siger Hans Berthelsen.

Her har vi årsagen til balladen

Udover de 11 kommuner, der går voldgift-vejen, så pønser flere kommuner i øvrigt på at tvinge KMD ud i en genforhandling.

"Vi afventer og ser, hvor mange der i givet fald bliver tale om," siger Hans Berthelsen, der oplyser, at Kombit vil hjælpe dem.

Kombit-direktøren understreger overfor andre leverandører til kommunerne, at denne ballade og uenighed er bundet op på monopol-området, hvorfor andre leverandører naturligvis ikke skal frygte lignende slagsmål.

Tværtimod er Kombit sat i verden for at skabe mere konkurrence på det kommunale it-marked, pointerer Hans Berthelsen.

KMD bryder spillereglerne

Hvem bærer skylden for uenigheden? Landspolitikerne, der ville sælge KMD, jer, der forhandlede transitionsaftalen på plads eller KMD?

"Der er ingen tvivl om, at når man sådan som KMD vælger at lave prisstigninger i den skala, vi kan se nu, så er der ingen tvivl om, at så bryder KMD de spilleregler, der blev lagt," siger Hans Bertelsen.

Afslutningsvis vil Hans Berthelsen gerne sende et budskab til de kommunale it-chefer, kommunaldirektører og økonomidirektører ude i kommunerne, der har siddet over for KMD.

"De har ikke haft en jordisk chance for at gennemskue det her. De har gjort, hvad de kunne. Og man kan diskutere, om det reelt har været diktater fra KMD i stedet for forhandling," slutter Hans Berthelsen, der i øvrigt vurderer, at flere it-chefer derude lige nu følger sig "magtesløse" over for KMD.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.