Artikel top billede

Dystre Intel-prognoser rammer hel it-industri

Intels nedjustering varsler dystre tider for bestemt del af it-industrien.

Computerworld News Service: Der var dårligt nyt til pc-branchen, da Intel fornylig offentliggjorde, at selskabet sænker sin prognose for omsætningen i tredje kvartal.

Verdens største chipproducent har sænket sin tidligere omsætningsprognose på mellem 80,4 og 86,2 milliarder kroner for kvartalet til 76,9 milliarder kroner plus / minus 1,7 milliarder kroner.

Det skyldes ifølge Intel en lavere beholdning i leverancekæden, et sløvt erhvervs-pc-marked samt svagere efterspørgsel i nye markeder.

Dårligt nyt for pc-branchen

Det er alt sammen dårligt nyt for pc-branchen, der er kommet i hård modvind på grund af den stigende popularitet af tablets og de seneste års svage verdensøkonomi.

Det må ligeledes ses som dårligt nyt for it-branchen generelt, da der er bred enighed blandt analytikerne om, at Intel fungerer som indikator for udviklingen i den samlede højteknologiske industri.

"Intel er en indikator for den generelle sundhed i pc-branchen og denne sænkning af selskabets omsætningsestimat er bestemt ikke noget godt tegn," bemærker analytiker Dan Olds fra The Gabriel Consulting Group.

"Chip-industrien er indikator for den højteknologiske industri. Lige nu ser det dog ud til, at det er pc-segmentet, der skranter, og altså ikke branchen generelt."

Server-markedet er solidt

Han påpeger, at for eksempel server-efterspørgslen er rimelig solid.

"Kunderne er mere opmærksomme på, hvad de køber, og hvad det koster, men de køber stadig," bemærker Olds.

Det kommer dog ikke som nogen overraskelse, at pc-markedet og chip-markedet har problemer.

Sidst i august sænkede analysefirmaet IHS iSuppli sin årsprognose for det globale halvleder-marked på grund af den svage økonomi og en lav omsætning i chip-markedet.

IHS iSuppli regnede tidligere med, at det globale chip-marked i løbet 2012 ville opleve en vækst på under tre procent, men prognosen lyder nu på en negativ vækst på 0,1 procent.

Derfor er tidligere jubel helt væk

Disse mere dystre udsigter for chip-markedet er dog et forholdsvis nyt perspektiv.

I marts mente analytikerne hos Gartner, at branchen var godt på vej til i år at vende udviklingen.

Gartner estimerede, at omsætningen i det globale chip-marked ville nå op på 1.840 milliarder kroner, hvilket ville betyde en vækst på fire procent i forhold til 2011.

Denne optimisme deler IHS iSupply dog ikke, og det er ifølge firmaets analytikere hovedsageligt det svage pc-marked, der er baggrunden for deres pessimisme.

Svært for tiden

"Den generelle pc-branche har det svært for tiden heriblandt pc-producenter, distributionskanaler og komponentleverandører," kommenterer analytiker Patrick Moorhead fra Moor Insights & Strategy.

"Denne nedgangsperiode for pc-branchen kunne simpelthen ikke komme på et dårligere tidspunkt, så tæt vi er på julesalget, hvor halvdelen af alle pc'er til forbrugere sælges."

Analytiker Rob Enderle fra Enderle Group bemærker, at det er muligt, at mange pc-producenter har nedsat produktionen, mens de nervøst afventer, om Microsofts kommende styresystem, Windows 8, bliver populært hos køberne.

Det er ifølge Enderle blot én af de ting, der lige nu påvirker pc-markedet og i forlængelse deraf også chip-markedet.

Venter på Microsoft

"Det er en kombination af tablets og en forventelig nedgang forud for et nyt styresystem," forklarer Enderle.

"Problemet er, at Microsofts indsats for at genere efterspørgsel på Windows 8 endnu ikke er skudt i gang, så der er ingen efterspørgsel på dette produkt. Ser man på hele markedet, er der ingen, ikke engang Apple, der gør en indsats for at markedsføre traditionelle computere lige nu, og forbrugerne køber da også mindre og mindre."

Det ser dog ikke helt håbløst ud.

For eksempel ser Lenovo ud til at gå imod udviklingen.

Kinesiske Lenovo er hastigt på vej opad på ranglisten over verdens største pc-producenter. Mens andre selskaber har haft det hårdt, har Lenovo oplevet vækst.

Hvis den nuværende hastighed for Lenovos vækst fortsætter, vil selskabet først på året 2013 overhale Hewlett-Packard som verdens største pc-producent.

"HP offentliggjorde for nylig et fald i omsætningen på 10 procent i sin pc-forretning, ligesom vi også har set Dells pc-forretning falde," bemærker Olds. "Den eneste pc-producent, der fremviser nogen særlig vækst, er Lenovo, der udnytter sin hjemmebanefordel i Asien. Jeg tror helt enkelt, at folk er begyndt at forholde sig meget mere kritisk til al den teknologi, de køber, og rationere deres forbrug."

Analytiker Charles King fra Pund-IT bemærker desuden, at fjerde kvartal i år sandsynligvis ikke vil byde på bedre udsigter.

"At pc-leverandørerne reducerer deres eksisterende varebeholdninger frem for at øge produktionen antyder, at de forbereder sig på en lavere efterspørgsel i årets sidste kvartal," lyder hans vurdering.

"I lyset af hvor vigtig juleindkøbssæsonen er for forbruger-elektronik-branchen og pc-branchen, så er det rigtigt dårligt nyt."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere