Artikel top billede

Dystre Intel-prognoser rammer hel it-industri

Intels nedjustering varsler dystre tider for bestemt del af it-industrien.

Computerworld News Service: Der var dårligt nyt til pc-branchen, da Intel fornylig offentliggjorde, at selskabet sænker sin prognose for omsætningen i tredje kvartal.

Verdens største chipproducent har sænket sin tidligere omsætningsprognose på mellem 80,4 og 86,2 milliarder kroner for kvartalet til 76,9 milliarder kroner plus / minus 1,7 milliarder kroner.

Det skyldes ifølge Intel en lavere beholdning i leverancekæden, et sløvt erhvervs-pc-marked samt svagere efterspørgsel i nye markeder.

Dårligt nyt for pc-branchen

Det er alt sammen dårligt nyt for pc-branchen, der er kommet i hård modvind på grund af den stigende popularitet af tablets og de seneste års svage verdensøkonomi.

Det må ligeledes ses som dårligt nyt for it-branchen generelt, da der er bred enighed blandt analytikerne om, at Intel fungerer som indikator for udviklingen i den samlede højteknologiske industri.

"Intel er en indikator for den generelle sundhed i pc-branchen og denne sænkning af selskabets omsætningsestimat er bestemt ikke noget godt tegn," bemærker analytiker Dan Olds fra The Gabriel Consulting Group.

"Chip-industrien er indikator for den højteknologiske industri. Lige nu ser det dog ud til, at det er pc-segmentet, der skranter, og altså ikke branchen generelt."

Server-markedet er solidt

Han påpeger, at for eksempel server-efterspørgslen er rimelig solid.

"Kunderne er mere opmærksomme på, hvad de køber, og hvad det koster, men de køber stadig," bemærker Olds.

Det kommer dog ikke som nogen overraskelse, at pc-markedet og chip-markedet har problemer.

Sidst i august sænkede analysefirmaet IHS iSuppli sin årsprognose for det globale halvleder-marked på grund af den svage økonomi og en lav omsætning i chip-markedet.

IHS iSuppli regnede tidligere med, at det globale chip-marked i løbet 2012 ville opleve en vækst på under tre procent, men prognosen lyder nu på en negativ vækst på 0,1 procent.

Derfor er tidligere jubel helt væk

Disse mere dystre udsigter for chip-markedet er dog et forholdsvis nyt perspektiv.

I marts mente analytikerne hos Gartner, at branchen var godt på vej til i år at vende udviklingen.

Gartner estimerede, at omsætningen i det globale chip-marked ville nå op på 1.840 milliarder kroner, hvilket ville betyde en vækst på fire procent i forhold til 2011.

Denne optimisme deler IHS iSupply dog ikke, og det er ifølge firmaets analytikere hovedsageligt det svage pc-marked, der er baggrunden for deres pessimisme.

Svært for tiden

"Den generelle pc-branche har det svært for tiden heriblandt pc-producenter, distributionskanaler og komponentleverandører," kommenterer analytiker Patrick Moorhead fra Moor Insights & Strategy.

"Denne nedgangsperiode for pc-branchen kunne simpelthen ikke komme på et dårligere tidspunkt, så tæt vi er på julesalget, hvor halvdelen af alle pc'er til forbrugere sælges."

Analytiker Rob Enderle fra Enderle Group bemærker, at det er muligt, at mange pc-producenter har nedsat produktionen, mens de nervøst afventer, om Microsofts kommende styresystem, Windows 8, bliver populært hos køberne.

Det er ifølge Enderle blot én af de ting, der lige nu påvirker pc-markedet og i forlængelse deraf også chip-markedet.

Venter på Microsoft

"Det er en kombination af tablets og en forventelig nedgang forud for et nyt styresystem," forklarer Enderle.

"Problemet er, at Microsofts indsats for at genere efterspørgsel på Windows 8 endnu ikke er skudt i gang, så der er ingen efterspørgsel på dette produkt. Ser man på hele markedet, er der ingen, ikke engang Apple, der gør en indsats for at markedsføre traditionelle computere lige nu, og forbrugerne køber da også mindre og mindre."

Det ser dog ikke helt håbløst ud.

For eksempel ser Lenovo ud til at gå imod udviklingen.

Kinesiske Lenovo er hastigt på vej opad på ranglisten over verdens største pc-producenter. Mens andre selskaber har haft det hårdt, har Lenovo oplevet vækst.

Hvis den nuværende hastighed for Lenovos vækst fortsætter, vil selskabet først på året 2013 overhale Hewlett-Packard som verdens største pc-producent.

"HP offentliggjorde for nylig et fald i omsætningen på 10 procent i sin pc-forretning, ligesom vi også har set Dells pc-forretning falde," bemærker Olds. "Den eneste pc-producent, der fremviser nogen særlig vækst, er Lenovo, der udnytter sin hjemmebanefordel i Asien. Jeg tror helt enkelt, at folk er begyndt at forholde sig meget mere kritisk til al den teknologi, de køber, og rationere deres forbrug."

Analytiker Charles King fra Pund-IT bemærker desuden, at fjerde kvartal i år sandsynligvis ikke vil byde på bedre udsigter.

"At pc-leverandørerne reducerer deres eksisterende varebeholdninger frem for at øge produktionen antyder, at de forbereder sig på en lavere efterspørgsel i årets sidste kvartal," lyder hans vurdering.

"I lyset af hvor vigtig juleindkøbssæsonen er for forbruger-elektronik-branchen og pc-branchen, så er det rigtigt dårligt nyt."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere