Artikel top billede

14 gode råd: Sådan får du succes med it-projekter

Her får du et særligt indblik i, hvordan R&D-afdelingen i et af verdens største it-selskaber gennemfører udviklingsprojekter.

Læs også:

It-projektledelse: Her er de nye tendenser

Sådan får du den bedste udviklingskontrakt

Derfor går de store megaprojekter altid galt

De fleste vil nok nikke genkende til, at it-udviklingsprojekter ikke er som at løbe ned ad en lige vej, alt imens målstregen bare kommer tættere og tættere på.

Nej, vejen mod succes, med et udviklingsprojekt, er alt andet end lige. Du bliver hele tiden nødt til at forholde dig til de forhindringer, du møder undervejs.  

Ekstremt og umuligt terræn

Det er i hvert fald sådan, man anskuer tingene i Ciscos norske udviklingsafdeling, lidt uden for Oslos centrum.

"Det er lidt som at være en gruppe mennesker i et ekstremt og umuligt terræn om natten og med en skitse som kort," siger Olve Maudal, software- og systemingeniør i Cisco.

Olve Maudal har skrevet kode siden sin første VIC-20-computer, men har derudover studeret en række områder som udviklingsprincipper, projektmanagement, softwarearkitektur, ledelse og organisationsteori.

Han kommer her med 14 korte og præcise principper, der fortæller, hvordan den norske afdeling igennem de sidste 10 år har gennemført sine udviklings- og produktorienterede projekter.

De 14 principper

Her er Ciscos 14 principper:

Omfavn kaos

Først og fremmest er du nødt til at acceptere, at udviklingsprojekter tit er det rene kaos. Så du bliver nødt til at forholde dig til det.

"Lær, hvordan du navigerer i stedet for at drømme om en simpel verden. At være exceptionel god til at navigere i kaos, er nøglen til at levere spektakulære produkter," slår Olve Maudal fast som det helt overordnede princip.   

Bryd reglerne

Dette princip siger meget godt sig selv.

Hvis du vil udvikle fantastiske produkter, så bliver du også nødt til at bryde reglerne ind imellem, mener softwareingeniøren.

"Dette princip er også med til at holde de andre principper i kort snor. For der er sjældent kun en ting, der er den rigtige, hvorfor man nogle gange bliver nødt til at bryde de andre principper." 

Respekter "The Doers" 

Vis respekt og tillid til de dygtige medarbejdere, der arbejder hårdt i organisationen.

"Det handler om at skabe en autonom organisation. Medarbejderne skal føle en tillid og respekt, der får dem til bare at gøre tingene selv, hvilket er klart at foretrække," siger han.  

Fokuser på kommunikation

Skab en sund kommunikation i udviklingsprojekterne fremfor, at det hele går op i dokumentation.

"Dokumentation har en meget lav båndbredde og er en dårlig kommunikationsform. Du skal meget hellere skabe et miljø, hvor folk kommunikerer ansigt til ansigt," siger Olve Maudal.

Indfør slække 

Dette princip kan måske være svært at forstå. Men det handler om ikke at overbelaste organisationen med arbejde.

"Hvis du har en vaskemaskine og propper den fuldstændig til randen og smækker lågen i, så bliver resultatet ikke særlig godt. Det samme er tilfældet med high tech-udvikling," siger han.

Jo mere, du slækker på den stramme styring, jo mere komplekse opgaver kan du faktisk løse.

"Det giver simpelthen tid til ingeniører og andre til at gøre de rigtige ting, tage en pause og samle deres tanker. Det her er utrolig vigtigt. Det handler om at fokusere på effektivitet fremfor produktivitet," siger Olve Maudal.

De sidste principper

Pas på med at observere

Hvis du prøver at observere eller monitorere, hvordan arbejdet bliver udført, så er det meget sandsynligt, at du vil få en negativ effekt.

"Hvis du prøver at måle, hvordan en softwareingeniør bruger sin dag, vil du muligvis ende med en ingeniør, der skriver kode hele dagen, og det er bestemt ikke det, du vil have. Du vil have smarte løsninger og ikke bare en bunke kode," siger han.   

Begræns innovation

Det er okay at lade ingeniører være kreative og komme med nye ideer, men det er vigtigt at have nogle klare begrænsninger for innovationen.

"Hvis du ikke opsætter disse begrænsninger, får du bare en masse kreativitet, der kan være svær at få omsat i konkrete produkter. Så det er vigtigt at være klar over, hvor grænserne for innovationen skal gå," siger Olve Maudal.

Beløn de modige

Du skal belønne de dristige og modige, og derfor bliver du samtidig også nødt til at belønne fejl.

"Den eneste måde, du kan udvikle spektakulære produkter på, er ved at blive ved med at prøve - ellers ender du bare op med middelmådige resultater," siger han.

Fokuser på hele produktet

Det handler om at få en balance mellem alle dele og forstå, at det ikke er komponenterne i sig selv, der skaber et fantastisk produkt, men derimod hvordan de passer sammen.

"Det er systemtænkning contra reduktionisme. Hvis du fokuserer for meget på komponenter, vil du kunne ende op med noget, hvor hver del sikkert har en høj kvalitet, men når du sætter dem sammen, så fungerer det ikke," siger Olve Maudal.   

Udskyd beslutninger

Forsøg at udskyd beslutninger så længe som muligt og tag kun dem, du virkelig bliver nødt til. Dog skal du have en fortløbende plan.

"Ingen kan fortælle det bedre end de mennesker, der er midt i projektet. Mike Tyson - 'Everyone has a plan 'till they get punched in the mouth' eller Winston Churchill - 'Plans are of little importance, but planning is essential."

Sigt omtrent rigtigt

Specielt i et hurtigt voksende it-marked handler det om at sigte nogenlunde rigtigt i modsætning til at ramme helt ved siden af.

"Her er det produkt, vi vil have, og så skyd pile efter udviklingen. Det burde være meget indlysende, men der er mange organisationer, der prøver at ramme plet i første forsøg - mal hellere skydeskiven før, du forsøger at ramme bull's eye," siger Olve Maudal.

Tidlig feedback

At få sine produkter tidligt ud og indsamle feedback er en velkendt teknik brugt af mange organisationer.

"Det kan nogle gange være en smule smertefuldt at udgive sine produkter, inden de er rigtig færdige. Men det er vigtigt bare at få dem derud. Se på historien omkring iPhone, i starten kunne den ikke engang sende sms-beskeder," siger han.

Følg principper 

Kom væk fra den retlinede tankegang om, hvordan man gennemfører udviklingsprojekter.

"Det handler om at undgå føljeton- og vandfaldstankegangen og i stedet holde sig til en række principper, der kan guide én igennem det ekstreme landskab," siger Olve Maudal. 

Timing er alt

Fjortende og sidste princip slår blot på, at du skal have den rette timing med dine produkter.

"Der er simpelthen ingen grund til at udvikle fantastiske produkter, hvis du ikke har den rette timing med det," siger han og slutter med et endnu et citat:

"Unfortunately, by the time Rupert's mother had finished knitting his outfit, the war was over."

Læs også:

It-projektledelse: Her er de nye tendenser

Sådan får du den bedste udviklingskontrakt

Derfor går de store megaprojekter altid galt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere