Artikel top billede

Administrerende direktør Pelle Vest Hansen fortæller, at Klingenberg Data faktisk er en gammel spiller i Odense. Tidligere hed firmaet Take Two Computer, men det lå på Klingenberg - en gade tæt på den nuværende adresse med udsigt til blandt andet Sct. Albani Kirke.

Droppede Shell-karriere og blev it-forhandler i Odense

Klingenberg Data startede med at lave et kæmpe økonomisk hul i jorden, da selskabet fik nye ejere i 2003. Men efter starten som traditionel computerbutik er forretning nu baseret på specialiserede løsninger. Det har givet sorte tal på bundlinjen.

Forhandleren Klingenberg Data bor i Odense. Adressen er Nørregade 16, og da journalisten når fjerde sal, kan han høre på de glade udbrud fra administrerende direktør Pelle Vest Hansen og salgschef Rune Holbech, at det går godt. Efter et par "high five" og højlydte "sådan", er direktøren klar til en snak om løst og fast i det odenseanske it-firma, som fik sine nuværende ejere for ni år siden.

"Vi har været med i it-branchen siden 2003, da vi købte Klingenberg Data," fortæller Pelle Vest Hansen.

Dengang gik Pelle og hans kammerater, Thomas Nørbæk og Tor Valstrøm, og lurede lidt over, hvad der skulle ske i deres liv. Hvordan der fremover skulle tjenes penge, og en af de ting, de tænkte, var, at "der er sgu muligheder i det der edb".

"Jeg kom fra Shell, og det gjorde Thomas også, så vi havde forstand på olie, benzin, Snickers og Coca Cola, men der måtte godt ske noget mere," erindrer Pelle.

Så da muligheden bød sig, købte de tre venner firmaet. To af de tre havde ikke forstand på it, mens den sidste, Tor Valstrøm, som i dag er teknisk direktør i firmaet, havde.

Thomas Nørbæk er hovedaktionær og bestyrelsesformand. Herudover driver Nørbæk 22 servicestationer, nogle ejer han selv, og nogle bliver drevet som en franchise-forretning.

En del af virksomhedens strategi er i dag 'digital signage' eller digital skiltning, og her fylder Shell en hel del.

"Med vores baggrund fra Shell var det nærliggende at holde fast i digital signage, og vi står i dag for driften af samtlige digitale skilte hos Shell i Skandinavien og hele vejen ned til Hamburg," siger Pelle Vest Hansen.

Derudover er Klingenberg Data også ansvarlig for de elektroniske skilte hos blandt andet Tulip-slagterierne, UnoX, Esso (Norge), Norgesgruppen og Wash Tech, der er en af verdens største producenter af bilvaskeanlæg.

Efterhånden er digital skiltning blevet et hverdagsprodukt, og softwaren meget moderne og brugervenlig.

"I dag er det nærmest plug & play, og mange kunder holder selv styr på deres digitale skilte, men vi gør det også gerne for dem," siger Pelle Vest Hansen.

En omgang blandede bolsjer

De tre har de seneste fem år drevet virksomheden efter en trebenet strategi, som de er "ret fortrøstningsfulde ved".

De tre ben er hosting, drift og digital signage, hvor det sidste som nævnt er digitale skilte, som eksempelvis i supermarkeder, på biblioteker, tankstationer og sågar i gadebilledet hist og her.
Klingenberg Datas omsætning er for omtrent 75 procents vedkommende baseret på erhverv, og 25 procent er en omgang "blandede bolsjer". Det vil sige hovedsagelig private kunder, men også foreninger og lignende. Altså salg på almindeligt brugerniveau, hvor kunderne "bare" skal have for eksempel et par skærme og en bærbar, som sælges fra butikken i Fjordsgade ikke langt fra hovedkvarteret.


Firmaet bryster sig på sin hjemmeside af en håndfuld sportssponsorater, som der også knytter sig en historie til. Efter at have annonceret her og der, og "hvad man ellers nu gør", ansatte Klingenberg sidste år en salgschef, der skulle drive salgsafdelingen.

"Vi ville være mere strukturerede omkring vores salg og valgte at satse på netværk, og her på øen samles rigtig mange netværk omkring OB på en eller anden måde. Efterhånden som vi kommer tættere ind i de netværk, bliver det mere interessant, så nu går jeg også på stadion, næsten hver gang OB spiller," siger Pelle, som er ret imponeret over, hvor professionel organisationen er omkring fodboldklubben OB.

De andre sponsorater er kommet dryssende. For eksempel har boldklubben Marienlyst været kunde hos Klingenberg i mange år, så da klubben startede en erhvervsklub op, var det naturligt at være med for den odenseanske it-virksomhed. SK Århus kom ind i folden qua en sælger, som kom fra Århus, og sponsoratet i Smilets By er med til at skabe en platform i Århus og omegn.

"Når alt kommer til alt, kan det ud fra et netværksmæssigt synspunkt betale sig for os at lave de her sponsorater," konstaterer Pelle Vest Hansen.

Priserne for et sponsorat er lidt forskellige. Nogle af de mindre får hjælp med deres it-installationer, mens der til større sponsorater som OB's betales et vist beløb, som giver adgang til netværksmøder og et antal tribunepladser på stadion, når OB spiller.

Når man spørger Pelle om, hvordan han ser, at it-branchen har udviklet sig, siger han:

"Jeg oplever, at kunderne deler sig. Nogle siger: 'Fiks det, få det til at virke, og jeg råber højt, hvis ikke det virker'. Den slags kommer der flere af. Når vi driver det hele for kunderne, er det nemt, fordi så ved vi, at de har alt hos os, og så skal vi ikke ud i byen for at løse deres it-problemer."

Han ser også tydeligt, at folk før finanskrisen købte stort set alt, bare en it-mand havde sagt, at det var smart.

"Nu er kunderne klart mere påpasselige med investeringerne, men de foretager dem stadig væk. Forholdet til kunderne har også ændret sig. Vi er tættere på vores kunder i dag, end vi var for fem år siden. De kommer måske ikke i samme tempo som for fem år siden, men de, der kommer, er vi væsentlig tættere på."

Vi faldt for tagterrassen

Den røde fireetagers ejendom, hvor Klingenberg Data har sit hovedkvarter, ligger attraktivt i centrum af Odense 50 meter fra rådhuset.

"Vi faldt for tagterrassen, og den var klart medvirkende til, at vi flyttede ind i efteråret 2008. Fjerde sal var desværre blevet solgt til en tandlæge, så vi købte tredje sal og tagterrassen, og tænkte at vi kunne lave en trappe op til den på en eller anden måde. Men så sprang tandlægen i målet, og vi købte fjerdesalen. Desværre glemte vi at kræve, at advokaten tog tredjesalen retur, så der gik halvandet år, før vi fik den solgt. I dag kunne vi godt bruge pladsen, men sådan er der så meget," siger Pelle Vest Hansen.

Klingenberg Data er en bredt funderet forretning, og konkurrencen kommer fra alle verdenshjørner. På digital signage-delen er eksempelvis Proshop og Mermaid godt med, mens konkurrenterne inden for hosting er lige fra EG over Outforce til JDM.

Hvad snakker I om sådan en fredag eftermiddag efter arbejde?

"Vi snakker mest om vores egen forretning, men også om konkurrenternes. Og så diskuterer vi, hvad vi skal gå efter salgsmæssigt - hvilke brancher vi skal gå efter med hosting. For eksempel fokuserer vi meget på advokater for tiden. Advokater har typisk deres egen brancheløsning, som tit kommer fra EG, og det tager tid at komme ind under huden på sådan et program. At lære hvilke fejl, der er de mest forekommende og den slags," siger Pelle Vest Hansen.

Svært at finde folk

Klingenberg Data har god gang i forretningen, hvilket uundgåeligt fører til nye problemer, om end man kan sige, at det er positive problemer. Kort fortalt har firmaet svært ved at finde de rigtige medarbejdere.

"I denne uge har jeg to jobsamtaler med folk, der virker lovende, men ellers synes jeg godt nok, det har været op ad bakke med de folk, der kommer - især med hensyn til kvalifikationerne. Hovedsagelig kniber det på den tekniske side, mens det først nu begynder at stramme lidt med salget. Vi har to sælgere, og det kører, som det skal, så det er mest på den tekniske side, det halter.

Når Pelle tænker tilbage, synes han ikke, at han kan komme i tanke om en egentlig milepæl i firmaets historie, men siger:

"Det mest skelsættende er nok, at vi har været hele turen igennem. Fra den gammeldags computerforretning, hvor vi selv skruede bundkort og så videre i computerne. Derfra begyndte vi at fokusere på service og kvalitet og drejede forretningen mere mod erhvervslivet frem for de private kunder. Så jeg vil sige, at milepælen har mere været det, at vi har været hele turen igennem og nu har fundet vores hylde," filosoferer Pelle Vest Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere