Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Ud over Charlotte Schnack består ledergruppen hos Crayon Danmark af salgsdirektør Michael Høegh Vilain (billedet) og konsulentchef Christian Dinesen, som ikke var til stede, da billedet blev taget.
Foto: Klaus Krabbe

Crayon: Vi finder altid som minimum vores løn

Licensregler er en jungle at finde rundt i, og det kan ofte være en god forretning at hyre professionelle som Crayon til at gennemgå virksomhedens licenser med en tættekam.

Hvis det var svært at hitte rundt i licensreglerne for 10 år siden, så er de en veritabel jungle nu.

Det fortæller Charlotte Schnack, administrerende direktør for Crayon Danmark, da CRN møder hende til en branchesnak i selskabets danske hovedkvarter i Brøndby.

Crayon Danmark er en del af den norske Crayon-koncern og har ifølge direktøren to etablerede og ét nyt forretningsområde. Væsentligst er licensrådgivning, som virksomheden baserer 80 procent af sin omsætning på.

"Typisk leverer vi en fuld analyse af en kundes it-infrastruktur. Hvilke systemer findes og hvorfor, og hvordan er de sat sammen? Hvor skal kunden hen, hvilke projekter er i støbeskeen, er projekterne lige op over tidsmæssigt eller først senere? Med den viden kan vi rådgive om, hvilken licensaftale, det bedst kan betale sig for kunden at vælge."

Crayon har også altid "benhårdt fokus" på Return on Investment eller ROI. Hvis for eksempel et projekt først skal løbes i gang i 2013, kan det måske bedst betale sig at tage licenser ind på bestemte tidspunkter i forløbet.
De typiske kunder hos Crayon har fra cirka 100 brugere og op til 18.000, hvor sidstnævnte er en dansk kunde med internationale repræsentationer, som Charlotte dog ikke ønsker at afsløre navnet på.

SAM skaber overblik

Crayons andet forretningsområde er Software Asset Management eller SAM, og 'add on' i form af 'as a service'. Altså "Software Asset Management as a Service" eller SAMaaS.

Ideen med det produkt er at skabe overblik. Enten har kunden selv et asset-styringssystem, Microsofts SCCM (SystemCenter Configuration Manager) - eksempelvis. Så kan der slås en feature til, som trækker data retur fra pc'er og servere og skaber klarhed over installeret software. Hvad er der installeret, hvad er licensbart, hvad har kunden betalt, og hvad har kunden ikke betalt?

Resultatet er, at kunden næsten altid har købt noget software, som ikke bruges, og den viden er penge værd, også selvom rådgivningen naturligvis medfører en faktura.

"Som et minimum vil vi gerne finde vores egen udgift, men vi finder ofte op til 25 procents besparelser på licenskontoen," fortæller Charlotte Schnack.

Crayons tredje forretningsområde er en konsulenttjeneste, og det er helt nyt. Der er tale om infrastrukturkonsulenter med kompetencer på eksempelvis Microsoft Systemcenter, som kan installere, fejlsøge og lave driftstjek.

"Consulting er Crayon allerede godt i gang med i Sverige, Norge og Finland. I alle tre lande er consulting en rigtig god forretning, så det ser fornuftigt ud," siger Charlotte Schnack.

Ledelsen hos Crayon forventer, at firmaet om tre-fire år har 30 konsulenter i gang på det område, og at væksten klares "enten organisk, via opkøb eller begge dele".

Blandt Crayons kunder er Thisted Forsikring, Hostnordic, Experian og statens juridiske topchef, Kammeradvokaten.
Virksomhedens væsentligste konkurrenter inden for licensstyring og Software Asset Management er branchens to A'er - Atea og Again.

Der skulle ryddes op

Charlotte, som har stået i spidsen for Crayon i Danmark siden 2009, kom til selskabet fra en stilling hos Atea, hvor hun var divisionsdirektør inden for software og licenser.

"Da jeg kom til, var det ikke med en paladsrevolution, men der skulle ryddes op og sættes gang i rigtigt mange salgsaktiviteter. Crayon var på det tidspunkt en fornuftig Microsoft SPLA-butik (Service Provider License Agreement, red.), men derudover var der ikke mange kunder i butikken. Jeg brugte det første halve år på at rydde op og komme helt ud i hjørnerne og fik ansat nogle flere account managers, og så gik vi i krig derfra."

I september sidste år skrev vi på CRN: "Frem til 2014 har Inmeta Crayon en ambition om at øge den danske omsætning til 270 millioner kroner. Heraf skal en tredjedel af væksten hentes i konsulentforretningen, mens to tredjedele skal hentes i softwareforretningen." Hvordan går det med den plan?

"Sidste år realiserede vi vores budget, og i år kommer vi op lige under 200 millioner i omsætning, så foreløbig ser planen ud til at holde. Men forvent nu ikke, at vi kommer ud med store sorte tal foreløbig. Indtil videre reinvesterer vi overskuddet i flere ressourcer. For eksempel blev vi 10 mand flere sidste år, og vi har et klart ønske om en aggressiv vækststrategi i alle lande. Der er også nye lande på vej. Frankrig og et mere, som jeg ikke kan afsløre navnet på endnu."

Hos Crayon indgår cloud computing på den måde, at selskabet sælger cloud-licensiering. Så om "produktet ligger i skyen eller ej, det er os lige meget".

Spanske gnister

Charlotte Schnack kommer oprindeligt fra rejsebranchen, hvor hun blandt andet har arbejdet som guide i Spanien og stewardesse hos Conair.

"Mit hjerte banker for Spanien. Det slår nemt lidt gnister hos spanierne, de forstår at leve, "siger Charlotte Schnack.

Venerationen for det spanske stammer fra dengang hun i halvandet år arbejdede som guide i det spanske for rejsekongen Simon Spies. Derefter var Charlotte stewardesse i et år hos luftartsselskabet Conair, som i øvrigt også var etableret af Simon Spies og spillede en væsentlig rolle i Spies-koncernen.

Samme dag, som CRN besøgte Crayon, rejste direktøren i øvrigt en uge til den spanske ø Fuerteventura. Dels for at slikke sol og holde det spanske sprog ved lige, dels for at holde sig i form ved at dyrke fitness.

Skiftet til it-branchen i 1992 skete ved noget af en tilfældighed. Charlotte arbejdede på hotel Plaza som receptionist, da hun blev tilbudt et job.

"Jeg var til en fødselsdag, hvor der sad en salgschef fra Complet/Infoteam. Han havde selv været i hotelbranchen og vidste, at folk i den branche knokler og ikke tjener ret meget, så han tænkte 'hende ansætter jeg'. Der startede jeg så som salgskoordinator og tjente lidt flere penge, end jeg var vant til."

Charlotte er ikke gift, men hun har en kæreste, som har to børn på seks og 11 år. Charlotte er født i Holbæk, hvor hun boede, til hun var fem år, så flyttede familien til København. 

"Senere vendte jeg igen næsen vestpå og boede i Tuse ved Roskilde i en tre års tid. Så landede jeg i Valby, og jeg har også boet på Frederiksberg i rigtigt mange år," siger Charlotte Schnack, som nu bor i Måløv uden for København.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.