Test: Superslank Samsung-bærbar henrykker og skuffer

Samsung Series 9 er en veldesignet og supertynd bærbar, der har rigtig meget godt at byde på. Desværre er 13 tommer modellen ikke fuldkommen fejlfri. Se hvad vi elsker og hader ved pc'en.

Test: Superslank Samsung-bærbar henrykker og skuffer

Anmeldelse: Samsung var en af de første producenter til at skabe en rigtig sexet Windows-bærbar med Series 9

Den var bestemt ikke fejlfri og sugede blandt andet fingeraftryk til sig som en støvsuger.

Nu er sydkoreanerne klar med en ny topmodel i Series 9, og den er forbedret på en lang, lang række punkter.

Samtidig er konkurrencen dog blevet skærpet, og enhver bærbarproducent med respekt for sig selv har produceret en ultrabook, en af de superflade følgesvende.

Derfor er Samsung Series 9 med det kedelige modelnavn NP900X3C-A01SE ikke unik, men computeren er alligevel en lækkerbisken.

Designet er superslankt, og der er tilføjet en fræk sølvkurve langs siderne, som er med til at understrege pc'ens meget slanke profil.

Modsat mange af sine sølvfarvede aluminiumsfætre har Samsung valgt en mørkegrå uniform til Series 9.

Desværre har den mørke farve det problem, at fingeraftryk lidt for nemt bliver siddende på den sandblæste overflade.

Det er på ingen måde lige så slemt som den forrige Series 9-model eller på HP Envy 14 Spectre for den sags skyld, men du skal regne med at tørre computeren af med jævne mellemrum.

Udmærket skærmopløsning

Modellen er udstyret med en 13,3 tommer skærm, men det er også muligt at smide et par tusindkronesedler mere og få en 15 tommer version med flere ram og hurtigere processor. 

Skærmopløsningen er 1.600 gange 900 pixel på Samsung NP900X3C-A01SE, og det er dermed mere end konkurrenten Acer Aspire S5 med 1.366 gange 768 pixel, men mindre end Asus Zenbook Prime UX31A med 1.920 gange 1.080 pixel.

Zenbookens høje opløsning er dog ikke for alle, og de fleste vil være udmærket tilfredse med den opløsning, som Samsungs maskine byder på.

Skærmen er i øvrigt fin, og farverne er flotte, når der er skruet godt op for skærmstyrken.

Selve skærmen er i øvrigt mat, hvilket betyder, at refleksioner fra lyskilder som lamper eller sollys ikke er så generende som på modeller med glossy-skærme.

Crapware på dyr maskine

Ligesom mange af konkurrenterne er Samsung Series 9 udstyret med en Core i5 processor, fire gigabyte ram og en 128 gigabyte SSD.

Der er dog allerede brugt en del plads, og 500 megabyte er (mis)brugt på WildTangent Games, der er en række småspil, som er ret ligegyldige og spild af kostbar plads.

På billige Samsung-bærbare kan det måske retfærdiggøres at udstyre dem med denne form for crapware for at holde prisen nede, men det hører ikke hjemme på en topmodel, der koster 10.000 kroner.

Naturligvis kan spillene slettes, men de burde slet ikke have været der i første omgang på så dyr en maskine.

Samsung-modellen på 15 tommer til 12.000 kroner er i øvrigt også udstyret med WildTangent Games, der blandt andet byder på tåbelig traktorkørsel med John Deere Drive Green.

Meningen er at lokke penge op af lommen på folk for at købe fulde og reklamefri versioner af spillene. For pokker, Samsung. Det klæder dig sgu ikke.

Ikke så toptunet som konkurrenterne

Lidt overraskende underpræsterer Samsung Serie 9 i vores benchmarkprogram PCMark Vantage.

Her scorer computeren blot 8.953 point, mens konkurrenter som Acer Aspire S5 og Asus Zenbook Prime UX31A er oppe på 11.873 og 14.122 point. 

Det er ikke så mærkeligt, at Zenbook med sin Core i7 processor løber fra de andre, men det kommer bag på os, at Samsungs model er så langt fra Acer Aspire S5.

Måske skyldes det SSD'en, som ikke er Samsungs egen, men derimod fra en SanDisk U100.

Nu er et benchmark blot et udtryk for umiddelbar ydeevne i en række simulerede situationer som websurf, billedbehandling og film- samt musikafspilning, og mange brugere vil formentlig ikke lægge mærke til de store hastighedsforskelle mellem de nye ultrabooks.

Men det er alligevel værd at notere, at man med Samsung får mindre power og hastighed for pengene end med de tætteste konkurrenter.

Du bestemmer ikke over

Tastaturet på Samsung Series 9 er ganske udmærket, selv om det ikke er det bedste, vi har prøvet.

Det er ligesom hos konkurrenterne luft mellem tasterne, og det minimerer tastefejl.

Som forventet i denne prisklasse er tasterne baggrundsbelyst.

Det er muligt selv at styre, hvor kraftigt lyset skal være. Det gælder dog kun, når du sidder i mørke omgivelser.

Hvis det er for lyst, vil Samsung ikke lade dig justere/tænde for lyset.

Det er formentlig for at spare strøm, men det føles lidt mærkeligt, at det udelukkende er computeren, som vurderer, om det er en god idé at tænde for baggrundsbelysningen.

Samsung skal dog have ros for computerens lave vægt på cirka 1,1 kilo, og det er i den lave vægtklasse for ultrabooks i 13 tommer klassen.

Sammen med det slanke design er det en pc, som er meget nem at have med på farten. Den hopper elegant ned i computertasken, og den giver dig ikke en rygskade.

Som en rigtig rar feature er computeren virkelig stille - især når den blot bruges til kontorprogrammer samt websurf.

Vi har set flere ultrabooks, som har haft problemer med larmende blæsere, men Series 9 støjforurener ikke, og det er en fornøjelse.

Godt nok, men ikke helt i top 

Alt i alt er Samsung Serie 9 en virkelig lækker maskine med et indbydende design. Der er styr på de basale ting som tastatur, skærm og touchpad.

Det er dog trist, at Samsung vælger at smide crapware på en så dyr computer, og det er heller ikke optimalt, at fingeraftryk lidt for nemt klæber til maskinen. Ydelsesmæssigt viser vores benchmark desuden, at den ikke er helt så toptunet som de nærmeste konkurrenter.

Derfor ender Samsung Serie 9 på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere