Artikel top billede

290.000 apps fra Google Play er farlige for dig

Flere hundredetusinder Android-apps fra Google Play udgør en bestemt sikkerhedsrisiko. Se her hvordan.

Læs også:

McAfee advarer igen: Derfor er Android farlig.

Stort sikkerhedshul i Android: Du kan miste alle data.

Din smartphone er en tikkende sikkerhedsbombe.

De bedste apps til at beskytte din smartphone.

Få overblikket: Sådan sikrer du din smartphone.

Computerworld News Service: En fjerdedel af mere end 400.000 undersøgte apps til Android fra applikations-butikken Google Play udgør en sikkerhedsrisiko for brugerne, viser en ny analyse.

Sikkerhedsleverandøren Bit9 kategoriserer disse godt 100.000 Android-apps som "tvivlsomme" eller "mistænkelige", fordi de har adgang til personhenførbare oplysninger såsom GPS-data, telefonopkald, telefonnumre og meget mere, så snart brugeren accepterer applikationernes "tilladelser".

"Man er nødt til at sige ja til applikationen, hvis man vil bruge den," påpeger Harry Sverdlove, der er teknologichef hos Bit9.

Især spil og underholdning

Det er især spil, underholdnings- og baggrundsbillede-apps, der kræver mange tilladelser til at få adgang til data, selvom det ikke er relevant for de funktioner, applikationerne giver brugeren.

Bit9 bemærker, at dette ikke betyder, at disse apps derfor nødvendigvis bør anses som malware, men de udgør en stor risiko, i det tilfælde de kompromitteres, fordi brugeren har givet dem så mange tilladelser.

Der findes angiveligt i omegnen er 600.000 apps på Google Play og Bit9 er nu ifølge Sverdlove ved at opbygge en omdømme-database over alle disse apps til Android.

Firmaet har også planer om at gøre det samme for andre app-butikker - heriblandt de fra Apple og Amazon for at forbedre grundlaget for dets produkter inden for mobilsikkerhed, så de bedre kan beskytte brugerne.

Sådanne tilgange baseret på omdømme er blevet populære i it-sikkerhedsbranchen til beskyttelse af brugerne mod for eksempel malware-inficerede websteder og nu er turen altså kommet til analyse af risici i forbindelse med mobil-apps.

Bit9 leverer følgende statistik med hensyn til de apps på Google Play, firmaet har kategoriseret som "tvivlsomme" og "mistænkelige":

- 42 procent kræver adgang til GPS-data (det gælder blandt andet for baggrundsbillede-apps, spil og værktøjer)

- 31 procent kræver adgang til telefonopkald eller telefonnumre.

- 26 procent kræver adgang til personlige oplysninger såsom kontakter og e-mail.

- ni procent kræver tilladelser, der kan koste penge for brugeren.

Sådan er oplysningerne blevet indsamlet

I sin rapport beskriver Bit9 sin metode som crawling af Google Play for at indsamle detaljerede oplysninger om 412.222 mobil-apps heriblandt oplysninger som udgiver, popularitet, brugerbedømmelse, kategori, antal download, krævede tilladelser og pris.

Af de 412.222 undersøgte Android-apps fra Google Play kræver 290.000 mindst én tilladelse af høj risiko, 86.000 kræver fem eller flere, mens 8.000 apps kræver 10 eller flere tilladelser, der beskrives som "potentielt farlige."

Disse risikoniveauer er defineret ud fra en kombination af graden af forstyrrelse af privatlivets fred og applikationernes sæt af funktioner såsom evnen til at slette alt indhold på en mobil enhed eller ændre i systemindstillingerne.

Analysen inkluderer også en spørgeskemaundersøgelse af 138 it-professionelle med ansvar for mobil-sikkerheden for 400.000 eller flere brugere i deres organisationer. Den viser, at:

- 78 procent af respondenterne mener, at telefonproducenterne ikke har nok fokus på sikkerhed, mens 71 procent alligevel giver medarbejderne adgang til organisationens netværk fra deres private mobile enheder.

- Kun 24 procent anvender nogen form for overvågning eller kontrol over apps anvendt af medarbejderne.

- 84 procent føler, at Apples iOS er "mere sikkert" end Android, og 93 procent lader iOS få adgang til virksomhedsnetværket. Derimod giver kun 77 procent adgang til Android. Noget overraskende giver 13 procent adgang til netværket fra "rootede" Android-enheder eller "jailbreakede" iPhones.

- 96 procent af de, der tillader privatejede mobile enheder, giver medarbejderne adgang til e-mail via disse enheder, mens 85 procent giver adgang til virksomhedens kalenderdata.

Problemet er ifølge Bit9, at apps med adgang til alle disse data kan fungere som en åben dør for hackere.

Læs også:

McAfee advarer igen: Derfor er Android farlig.

Stort sikkerhedshul i Android: Du kan miste alle data.

Din smartphone er en tikkende sikkerhedsbombe.

De bedste apps til at beskytte din smartphone.

Få overblikket: Sådan sikrer du din smartphone.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.