Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Et af verdens største firmaer hemmeligt hacket

Store hackerangreb på private virksomheder skal frem i lyset. Se her, hvordan amerikanske myndigheder - og måske snart danske - vil tvinge angreb frem i lyset.

Læs også:
Anonymous: Vi har adgang til alle danske CPR-numre

Forslag: Bøder til danske firmaer for dårlig it-sikkerhed

Læskedrikfabrikanten Coca Cola fik den 15. marts 2009 besøg af det amerikanske forbundspoliti FBI.

Formålet med besøget var, at ordensmagten ville oplyse Coca Cola om, at selskabet var blevet hacket, og de it-kriminelle havde været nede og rode i yderst fortrolige filer om selskabets forestående køb af det kinesiske selskab China Huiyuan Juice Group for omkring 14 milliarder kroner.

Faktisk havde hackerne stjålet flere sensitive dokumenter fra Coca Colas netværk.

Coca Colas handel med kineserne kollapsede tre dage senere. Handlen ville ellers på daværende tidspunkt have været et historisk stort amerikansk opkøb af en kinesisk virksomhed.

Cola-giganten har siden undgået at delagtiggøre omverdenen i hackerangrebet, hvor selskabet mistede følsomme dokumenter, hvilket givetvis har spillet ind på den mislykkede handel.

Det skriver Bloomberg

Skal fortælle om hackerangreb

It-historien har mange eksempler på, at store, internationale selskaber bliver hacket og forsøgt støvsuget for fortrolige forretningshemmeligheder.

Blandt andet blev Kina for godt et år siden beskyldt for at stå bag et af verdenshistoriens største serie af hackerangreb, hvor forsvarsfirmaer, stålindustrien og forskellige it-sikkerhedsfirmaer side om side med Den Olympiske Komite og FN var blevet angrebet. 

Alligevel er der givetvis mange, mange flere eksempler på, at sådanne skandaler bliver forsøgt tysset ihjel.

Men sådan bliver det næppe ved med at være.

Amerikanske myndigheder er nemlig allerede ude med et lovgrundlag, som skal sikre, at eksempelvis investorer er helt opdateret på, hvorvidt deres investeringsobjekt har rent netværk at trutte i.

Den amerikanske handelsmyndighed har således sidste år påbudt landets selskaber at oplyse om data-angreb

Endnu er den amerikanske Data Protection Law ikke fuldt udrullet, men eksempelvis forsyningsenheder kan få dagbøder på op mod en million dollar for at fortie hackerangreb.

Hot i USA

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsselskabet CSIS er netop kommet hjem fra en rundrejse USA.

Danske virksomheder risikerer bøder fremover

Han kan fortælle, at åbenhed omkring dataangreb er et hot diskussionsemne på sikkerhedskonferencerne på den anden side af Atlanterhavet. 

"Flere virksomheder er blevet pålagt at skulle fortælle om hændelser vedrørende datakriminalitet, fordi den slags har jo indflydelse på, hvordan investorerne vil placere deres penge. Det svarer jo lidt til, at man holder et kæmpe lagerindbrud skjult for omverdenen," forklarer Peter Kruse.

På vej til Danmark

Den danske sikkerhedsspecialist fortæller, at private virksomheder traditionelt har  været ganske karrige med at oplyse om hackerangreb.

Tys-tysheden skyldes normalt to ting:

"Dels så ligner angrebne virksomhederne jo nogen, der ikke har styr på sikkerheden, dels har bestjålede selskaber jo ingen interesse i at fortælle om episoderne, fordi investorerne jo kigger med."

Men netop investor-beskyttelsen er altså årsagen til, at amerikanske virksomheder fremover bliver tvunget til at oplyse om "hændelser", som Peter Kruse formulerer det.

"EU har vist meget interesseret i den amerikanske dataåbenhed, og det betyder altså, at det også kan blive meget aktuelt for danske virksomheder," siger Peter Kruse og hentyder til en mulig stramning af det europæiske Databeskyttelsesdirektiv.

Han forventer derfor, at der fremover kommer flere saftige historier frem, om virksomheder i både udlandet og i det ganske land, som har haft ubudne gæster til at kravle over firewallen.

"I USA koster det mange penge, hvis man fortsat er tavs om indbruddene, og derfor kan det også blive rigtig dyrt, hvis en dansk virksomheder fortier sine oplysninger om et hackerangreb," lyder det fra Peter Kruse.

Han erkender dog, at der kan være tilfælde, hvor virksomheden slet ikke ved, at den er blevet ramt, og der må myndighederne så ind og vurdere fra sag til sag, ifølge sikkerhedseksperten.

"Jeg vil dog forvente, at en virksomhed som ved fysiske indbrud skal anmelde hackerangrebet til politiet, hvorefter oplysningerne til myndighederne om "hændelsen" kan komme i spil," siger Peter Kruse.

Trækker i langdrag

It-chef hos Datatilsynet, Sten Hansen, bekræfter, at EU er i gang med at erstatte det nuværende Databeskyttelsesdirektiv med en ny forordning, der vil have direkte retsvirkning i medlemsstaterne - herunder Danmark. 

Men danske virksomheder behøver dog ikke at ryste i bukserne for at være tvunget til at afsløre net-indbrud.

Endnu. 

"Forhandlingerne mellem medlemslandene og EU-Kommissionen er lige nu kun i en indledende fase, og det tyder på, at forhandlingerne bliver langvarige og svære. Hvor det ender, er på nuværende tidspunkt umuligt at sige noget kvalificeret om," forklarer Sten Hansen.

Han fortæller samtidig, at Datatilsynet på nuværende tidspunkt derfor heller ikke kan vurdere, hvilke konsekvenser den nye forordning vil få af betydning for danske virksomheder. 

Læs også:
Anonymous: Vi har adgang til alle danske CPR-numre

Forslag: Bøder til danske firmaer for dårlig it-sikkerhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.