Stephen Elop i Danmark. Foto: Uffe Weng.

Stephen Elop: Derfor lukkede jeg Nokia i Danmark

Interview: Computerworld har spurgt Nokias administrerende direktør, Stephen Elop, hvorfor han besluttede at tage livet af den danske afdeling med 1.000 ansatte.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Nokia lukker i Danmark


I april 2011 traf Nokias administerende direktør, Stephen Elop, en beslutning, der rystede den danske it- og teleindustri.

Nokia lukker i Danmark, var den brutale og katastrofale besked for både de 1.000 ansatte og for Danmark i det hele taget.

Udviklingsafdelingen i Københavns Sydhavn havde gennem en årrække positioneret sig som en yderst vigtig del af den globale telekoncern og som et højteknologisk fyrtårn her i landet.

Men Nokia Danmark skulle lukkes, og Stephen Elop var manden, der traf den endelige beslutning.

Canadieren, der netop har rundet to år på posten i Nokia, var onsdag på lynvisit i Danmark, hvor Computerworld stillede ham spørgmålet: Hvorfor skulle Nokias danske afdeling lukkes?

"Da vi var på det punkt i udviklingen af virksomheden, kunne vi rent økonomisk se, at vi havde nogle alvorlige udfordringer og var nødt til at foretage nogle markante omstruktureringer," forklarer han.

"Vi træf en stribe beslutninger, der primært fokuserede på at forbedre produktiviteten i vores aktiviteter inden for research og development."

Hård og nødvendig beslutning
Stephen Elop holder en gul Lumia 920 op. Han forklarer:

"Da jeg kom til Nokia i slutningen af 2010, ville et produkt som dette været blevet til fra omkring otte forskellige lokationer, der alle skulle forsøge at arbejde sammen på samme tid."

"Vi havde R&D-aktiviteter spredt ud over hele verden på mange forskellige lokationer, så en del af vores strategi i forhold til at blive hurtigere til at reagere på markedet og forbedre kvaliteten af vores arbejde var at konsolidere vores indsats."

Det fik konsekvenser for Danmark.

"For vores smartphone-organisationen havde vi, jeg ved ikke hvor mange lokationer. Vi foretog markante ændringer og sagde, at der kun skulle være fire. For vores mobiltelefon-gruppe, hvor København var en af mange lokationer, sagde vi, at der kun skulle være tre."

"Vi var nødt til at træffe nogle meget smertefulde beslutninger om, hvilke steder der skulle være, hvor vi skulle konsolidere, og hvor vi desværre måtte foretage lukninger," siger Nokias øverste mand til Computerworld.

Men selvom beslutningen ifølge ham var både nødvendig og hård at træffe, har den alligvel fået en lykkelig udgang for Danmark, mener han.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.