Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Sikkerhed faktisk ok: Her er det største problem ved cloud

Mange er bekymrede over sikkerheden ved cloud. Men det er faktisk slet ikke det største problem ved cloud. Det ligger et helt andet sted.

Computerworld News Service: Sikkerheden er fortsat den største forhindring til anvendelsen af cloud computing i erhvervslivet.

En analytiker fra analysehuset Gartner vurderer dog, at den største bekymring ikke bør være, om dataene kompromitteres i skyen, men derimod at der kan forekomme cloud-udfald i forbindelse med eksempelvis it-nedbrud eller strømsvigt, der kan føre til tab af data.

Der er ifølge cloud-sikkerhedsanalytiker Jay Heiser fra Gartner den udbredte opfattelse, at den væsentligste risiko ved at anvende cloud er, at følsomme data kan blive lækket.

Men det har man ikke set meget af, påpeger han.

Sony fik kompromitteret oplysninger om et potentielt tocifret antal millioner af kunder i 2011 i forbindelse med selskabets brug af cloud, ligesom der har været en håndfuld andre brud på sikkerheden, hvor personhenførbare oplysninger er blevet lækket fra skyen.

Dårlige til at håndtere udfald

Men udfald af cloud-tjenester og deraf følgende tab af data er mere almindeligt og det er desuden noget, mange virksomheder er dårligt forberedt til at håndtere.

Se blot på nogle af de større udfald, der er sket de sidste få år. Den førende cloud-leverandør Amazon Web Services har oplevet tre store udfald de sidste to år.

Efter et udfald i april 2011 af 2011 Elastic Compute Cloud (EC2) gik visse data uopretteligt tabt, fortæller Heiser.

Og i 2010 mistede Evernote 6.000 kunders data, mens Carbonite i 2009 mistede en del af sine kunders backup, fortæller han.

Opgradering fører til udfald

Mange af disse hændelser sker på grund af fejl i forbindelse med opgradering af systemer, påpeger han.

Amazon forklarede for eksempel sit seneste udfald med, at der var ved at blive installeret nyt hardware i datacenteret.

Det udfald resulterede i, at Reddit, Imgur og andre populære websteder var nede, og Amazon Web Services gav efter hændelsen rabat til de ramte virksomheder.

Så få har regler på plads - hvad gør vi?

Sådanne hændelser er sket gang på gang og vil efter al sandsynlighed ske igen, påpeger Heiser under et webinar afholdt af Gartner denne uge.

På trods af at dette er en af de største faktiske risici ved brug af cloud, kan Heiser fortælle, at kun halvdelen af de virksomheder, som Gartner for nylig adspurgte, har en proces til at evaluere deres processer til driftskontinuitet.

Han tilføjer, at risikoen for brud på sikkerheden selvfølgelig ikke skal ignoreres, men at driftskontinuiteten i forbindelse med nedbrud hos cloud-leverandøren er en mere akut problemstilling.

Langsomt ved at tage hånd om det hele

Cloud-branchen er dog langsomt ved at tage hånd om disse problemstillinger, men alle spillere lige fra leverandører til brugere og tredjeparts-organisationer, der arbejder med at forbedre cloud-sikkerheden, kan og bør ifølge Heiser lægge en større indsats.

Leverandørerne har tilsyneladende ikke været meget for i serviceaftalerne at komme ind på gendannelse efter tab af data.

"Det er stadig en udbredt anke, at cloud-tjenesteleverandørerne er uklare i mælet om, hvad de specifikt gør for at beskytte deres kunder," siger han.

Nogle leverandører holder kortene tæt til kroppen, fordi det angiveligt kunne repræsentere en sikkerhedsrisiko, hvis de oplyste for meget.

Mange leverandører hævder at have et meget højt niveau af oppetid og sikkerhed, men giver ifølge Heiser ikke kunderne mange muligheder for at kontrollere disse påstande.

Også køberne kan dog ifølge Heiser lægge en større indsats.

En af de første ting, man som bruger bør gøre, er, at fastsætte hvor stort et behov forskellige data har for beskyttelse.

Det er et udbredt problem, at der foreligger en ufuldstændig eller ikkeeksisterende klassifikation.

"Hvis køberen ikke selv kender sikkerhedskravene for specifikke data sammenlignet med andre data, så er det svært at vurdere, om leverandøren kan levere en tilstrækkelig sikkerhed," argumenterer han.

Der findes tredjeparts-organisationer, der arbejder med at udvikle standarder og certificeringer på området, men de står ifølge Heiser stadig svagt.

For eksempel har Cloud Security Alliance gjort en del overordnede ting for at håndtere en række forskellige emner, men Heiser tvivler på, hvor dybdegående disse initiativer har været.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.