Artikel top billede

Her er fremtidens it-løsninger: Kan ændre dit firma

Interview: Det vrimler med nye muligheder for lynhurtige data-analyser i langt større skala, end vi har været vant til. Det kan potentielt ændre din virksomhed, mener BI-rådgiver Christian Riekehr.

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Opråb til it-afdelingen: Slip kontrollen med BI

Data-analyse: Sådan spår kommunen om din fremtid

Business intelligence udvikler sig ganske voldsomt i disse år med cloud-løsninger, mobile løsninger, in-memory-teknologier, big data og predictive analytics.

"Hvis du kigger på klassisk BI, som handler om at bygge et data warehouse og om at lave rapporter og analyser, så er der et paradigmeskift i markedet i dag. Vi har fået nogle teknologier og nogle platforme, som gør, at miljøerne er blevet kraftigere og bedre til at løse opgaverne," siger Christian Riekehr, der er partner og BI-ansvarlig i PA Consulting Group.

"Samtidig har man i forretningen fået en bedre forståelse for, at hvis man ikke har styr på informationssiden i sin organisation, så er man faktisk på den. Hvis du ikke har den indsigt i, hvad du tjener penge på, så ryger du simpelthen bagud af dansen," mener han.

Ny måde at drive forretningen på

Potentielt kan fremtidens BI-løsninger og herunder ikke mindst big data og predictive analytics ændre måneden, man driver forretning på. De fleste virksomheder har indtil nu brugt data meget retrospektivt, men det ændrer sig nu.

"I stedet begynder man nu at stille nogle spørgsmål til, hvad der vil ske, hvis man prøver noget på markedet. Hvor kan vi forvente at sælge flere produkter? Det påvirker selvfølgelig den måde, du kører din forretning på," forklarer Christian Riekehr fra PA Consulting.

Et eksempel: En stor retail-virksomhed vil gerne ind i et nyt land. Derfor skal man vide, hvor man skal placere sine butikker, hvilket sortiment, man skal have, og hvordan man skal ramme kundegrupperne.

"Det vil man selvfølgelig bruge historiske data til, men man kan også tage ekstern markedsinformation og køre det sammen ved hjælp at big data-teknologier til at lave predictive analytics."

Dette er næste generations BI

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Opråb til it-afdelingen: Slip kontrollen med BI

Data-analyse: Sådan spår kommunen om din fremtid

Til trods for de store perspektiver mener Chistian Riekehr, at big data-tendensen generelt er præget af for megen hype, og at man grundlæggende ikke bør opfatte det som noget helt nyt og anderledes.

"Big data er en naturlig evolution inden for BI. Du bruger nogle af de klassiske tankegange omkring, hvad du vil med forretningen, og hvordan du træffer beslutninger på et oplyst grundlag. Pointen er bare, at du kan træffe endnu bedre beslutninger, fordi du kan få fat i endnu mere data fra mange forskellige kilder."

"Du kan bearbejde data endnu hurtigere, og derfor kommer der også et realtids-aspekt ind i det. Hvor du førhen kørte dine rapporter en gang om ugen eller en gang om måneden, så vil du nu trække dem på stedet, hvor du har brug for at træffe din beslutning."

Christian Riekehr forklarer, at de flerste virksomheder i dag kun bruger 10-20 procent af de data, der er til rådighed i organisationen, fordi det er for dyrt at skabe forretningsmæssig værdi ud af alt det andet.

"Nu er der nogle teknologier på markedet, som gør, at du kan aktivere den forretningsmæssige værdi i den sidste del af data," fortæller han.

"Du rækker udover de strukturerede data og begynder også at kigge på, hvad der eksempelvis ligger i email-systemet og i andre systemer, og på hvad kunderne taler om ude på Facebook."

Sådan bruges de nye analyser

Predictive analytics anvendes eksempelvis i finansielle sektor.

"Der er så utroligt meget data, som du kan bruge, hvis du eksempelvis gerne i tide vil have svar på, hvilke kunder, der er gode og dårlige kunder."

Andre eksempler er transportvirksomheder, der kan bruge de enorme mængder data til at optimere infrastrukturen, og hos retail-virksomheder, der i langt højere grad kan udnytte de massive mængder data, man har på kunderne.

"Informationerne ligger i systemet i form af eksempelvis kasseboner, men historisk set har det været for dyrt at skabe en værdi af de data. I dag har man de teknologier og processer, som gør, at det bliver meget mere lønsomt," siger Christian Riekehr.

Teknologiske landvindinger

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Opråb til it-afdelingen: Slip kontrollen med BI

Data-analyse: Sådan spår kommunen om din fremtid

Der er en række teknologiske tendenser, der er med til at bane vejen for de mange nye BI-muligheder.

"Der er en masse, som har flyttet sig in-memory, og der sker en masse i forhold til business intelligence i skyen. Så er der sådan noget som mobile BI, der handler om, hvordan du får bragt BI ud til flere mennesker i den situation, de står i," fortæller Christian Riekehr.

Og det er ikke bare etablerede spillere som SAP, Microsoft, Oracle og IBM, der rører på sig med nye løsninger.

"Sådan noget som Google Analytics kommer også drønende og kan en hel masse ting, som ændrer den måde, man kan tillade sig at tænke på, når det handler om informationsbearbejdning."

Google er kun en af de it-leverandører, der stiller BI til rådighed som en cloud-løsning. Over en bred kam satser BI-leverandørerne på denne leverancemodel.

"Der er stadig en lang række udfordringer ved cloud-teknologier, men til gengæld er der også mange fordele ved det. Eksempelvis hvis man har noget BI, man anvender sæsonmæssigt eller gerne vil have have testet af. Der kan man med fordel bruge cloud, så man ikke skal igennem et udviklingsmæssigt stort setup i sin organisation."

Christian Riekehr nævner som eksempel på cloud-udfordringerne, at mange fortsat bekymrer sig om sikkerheden, og at det også kan være en udfordring ved de helt store datamængder, der skal uploades til skyen.

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Opråb til it-afdelingen: Slip kontrollen med BI

Data-analyse: Sådan spår kommunen om din fremtid
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.