Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Ups: Ansatte kunne få adgang til lønnen via it-system

En dansk styrelse havde ikke styr på bruger-adgangen til it-system fra kendt it-leverandør.

Administrationen af bruger-adgang til it-systemer hos Naturstyrelsen sejlede totalt.

Det viser Rigsrevisionens seneste kig på styrelsen.

Her fremgår det, at i Naturstyrelsen skal lønordrer sendes via det personaleadministrative bestillingssystem OMADA.

Og ifølge brugerprofilopsætningen i OMADA er det kun superbrugere, der kan sende lønordrer. Den regel gælder også for styrelsens 21 decentrale enheder, som er fordelt over hele landet.

Rigsrevisionen fik ved sin gennemgang oplyst, at der var cirka 60 superbrugere i hele styrelsen.

Men så var det også slut med overskueligheden.

"Ved revisionen kunne hverken Naturstyrelsen eller Miljøministeriets koncernfælles personaleadministrative center oplyse, hvem der må give den centrale OMADA-administrator
besked om, at en medarbejder kan blive oprettet som superbruger og dermed bemyndiget til at oversende lønordrer," hedder det i Rigsrevisionens rapport.

"Videre konstaterede Rigsrevisionen, at der ikke føres konsekvent kontrol med oprettelsen af superbrugere, og Rigsrevisionen kunne ikke få udleveret en samlet oversigt over de superbrugere, der er oprettet i systemet."

Uautoriseret fremsendelse af lønordrer

Konsekvenser kunne have været store, hedder det.

"Rigsrevisionen konstaterede, at den mangelfulde styring af brugerprofiler i systemet potentielt gav mulighed for uautoriseret fremsendelse af lønordrer," skriver Rigsrevisionen.

Dog kunne alle ånde lettet op.

For Rigsrevisionens stikprøver af sager viste, at der ikke var tilfælde af uautoriseret fremsendelse af lønordrer.

"Rigsrevisionen fandt, at Naturstyrelsen straks burde indføre en klar styring af brugerprofiler i OMADA," lød dog den strenge ordre.

Styrelse: Sådan har vi rettet op

Hos Naturstyrelsen oplyser man, at leverandøren af systemet hedder Omada A/S.

"Det er korrekt, at Rigsrevisionen fandt det kritisabelt, at der ikke var nogen klar, skriftlig procedure for tildeling af superbrugerrettigheder og dermed også muligheden for at oprette bestillinger i Omada," udtaler vicedirektør i Naturstyrelsen, Thorbjørn Fangel, i en skriftlig kommentar.

Han oplyser videre, at Miljøministeriets personaleadministration efterfølgende har udarbejdet en model for brugerrollestyring i Omada for hele Miljøministeriet, hvoraf det fremgår, at fremtidige tildelinger af superbrugerrettigheder skal godkendes af en navngiven administrativ chef i hver styrelse. 

"Godkendelsen skal være skriftlig, og rettigheden kan til enhver tid fratages medarbejderen igen. Vi mener derfor, at vi har efterlevet Rigsrevisionens kritik," lyder det fra vicedirektøren.

Hos Omada pointerer direktør Christian Stendevad, at der intet har været galt med det leverede it-system, men at der har været tale om nogle administrative procedurer hos kunden, der skulle ændres.

"Og det er det blevet. Og det er jo godt," udtaler han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
NNIT lægger kriseår bag sig: Skal ansætte 450 nye medarbejdere i år
Interview: NNIT har brudt den nedadgående vækstkurve, der har præget selskabet siden 2019. Nu kan selskabet igen fremvise vækst og er derved gået på medarbejderjagt, hvor der i år skal ansættes op mod 450 medarbejdere.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.