Artikel top billede

Hvor er de kompetente it-folk i Danmark henne?

Over 1.300 ledige systemudviklere og programmører er ledige. Alligevel oplever KMD ikke et hav af ansøgninger, selvom selskabet altid er på udkig efter dem.

Læs også: 

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Meget kompetente og specialiserede systemudviklere og programmører hænger ikke på træerne.

Forleden viste en undersøgelse, at de er så svære at få fat på, at 315 jobopslag ikke var blevet besat.

Undersøgelsens resultater kommer ikke som nogen overraskelse for KMD, der selv har sine udfordringer med at finde de rigtige kandidater.

"Søger vi de meget specialiserede og erfarne profiler indenfor for eksempel SAP, får vi meget få ansøgere. Det kan være ned til to-tre stykker," siger rekrutteringschef Hanne Fischer Sørensen.

Altid på jagt efter dem

Hun fortæller, at det helt simpelt er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Der er ikke mange i gruppen af meget specialiserede og erfarne systemudviklere.

Derfor er KMD næsten altid på jagt efter dem.

"De kan altid bruges, men det betyder også, at der er stor konkurrence om dem. Men selvom de sidder med trumfen på hånden, har vi også nogle klare jobvilkår og rammer, som vi ikke går på kompromis med," fortæller Hanne Fischer.

Hvorfor så mange ledige?

Det er paradoksalt, at mens danske virksomheder 315 gange ikke har kunnet ansætte en programmør eller systemudvikler, så går over 1.300 potentielle kandidater stadig ledige rundt.

Det kan der være flere grunde til, mener rekrutteringschefen.

"Jeg skal ikke kloge mig videre på undersøgelsen. Men det kan på den ene side have noget at gøre med geografi - vil folk rejse efter arbejdet?"

"Hvis vi søger en stilling i Aalborg, så er det for eksempel ikke sikkert, vi får nogle ansøgere fra københavnsområdet," siger Hanne Fisher Sørensen.

Stiller arbejdsgiveren for høje krav?

Et andet perspektiv kan også omhandle, hvilken titel og speciale du har.

"Selvom du har doktorgraden, er det jo ikke sikkert, det er inde for det rigtige område."

"Nogle af de her stillinger er meget specifikke, og der skal du have erfaringer og kompetencer indenfor de rigtige systemer," pointerer Hanne Fischer Sørensen og fastholder, at hun ikke har det endelige svar.

Men kunne det ikke tænkes, at det er jer, der simpelthen stiller for høje krav i jobopslagene? 

"Nej det tror jeg ikke. Nogle gange tager vi også folk ind, der ikke rammer helt specifikt. De er dog så tæt på, at det sidste løft, der skal til, kan vi sagtens selv klare," svarer Hanne Fisher Sørensen og uddyber:

"Det er sjældent, at man kan finde en kandidat, der fuldstændigt lever op til alle kompetencer, der bliver efterspurgt. Det er altid et kompromis - men du vælger selvfølgelig den, der matcher bedst muligt."

Hvor er de ledige henne? 

Det undrer hende faktisk lidt, at der er så mange ledige på det her område. For det kan ikke ses på ansøgerantallet. 

"Alle vores stillinger bliver jo slået op, så det er ikke fordi, de ikke kan søge dem. Er man uden job, ville jeg da selv være enorm aktiv. Mit budskab er da helt klart, at de skal få søgt en masse," siger Hanne Fischer Sørensen

Men det er ikke altid, at de erfarne it-folk, der er i høj kurs, overhoved gider at søge. De ved selv, hvor meget de er værd og det ved virksomhederne også. 

Derfor foregår mange jobsamtaler også fra mund til mund, og her er det ikke altid kun lønnen, der er central. 

"Vi arbejder meget med vores virksomhedsimage for at tiltrække de rigtige it-kompetencer. Vi slår for eksempel på, at vi har en god virksomhedskultur, det nyeste issenkram eller spændende projekter," siger hun.

Læs også: 

Sådan kan dansk it-firma sænke gennemsnitslønnen med et snuptag

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Sådan kan ledige danske it-folk komme i arbejde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere