Artikel top billede

Derfor blev Statens Lønsystem billigere og færdigt før tid

Et statsligt it-projekt, der skal modernisere koden i Statens Lønsystem, er både blevet billigere end ventet og færdigt før tid. Leverandøren er CSC. Se her, hvordan opgaven er blevet løst.

Et af de mange statslige it-projekter, der ellers er karakteriseret ved forsinkelser og fordyrelser, viser sig nu at være blevet færdiggjort både før tid og til en lavere pris end beregnet.

Det viser Digitaliseringsstyrelsens liste over alle de it-projekter, som staten havde i gang i første halvår af 2012.

Her fremgår det, at it-giganten CSC har færdiggjort en modernisering af koden bag Statens Lønsystem et kvartal før tid og til en pris, der var næsten otte millioner kroner lavere end de budgetterede 41 millioner kroner.

Hos Moderniseringsstyrelsen, der driver Statens Lønsystem, fortæller kontorchef Lise Ebbensgaard, at den tidligere projektafslutning og den lavere pris skyldes, at der var meget færre fejl i den omlagte kode end forventet, da arbejdet gik i gang.

Fandt færre alvorlige fejl end ventet

Ifølge Lise Ebbensgaard er der to hovedårsager til, at det var muligt ikke blot at blive færdige med projektet et kvartal før tid med også at spare syv en halv millioner kroner.

"For det første har vi været heldige at have erfarne og meget gode ressourcer på projektet, både hos os selv og leverandøren, og at det er blevet styret benhårdt, og med ledelsens bevågenhed på begge sider," siger hun.

Moderniseringsstyrelsen har fulgt ifølge kontorchefen fulgt projektet tæt, og samtidig har der været et meget tæt parløb mellem to projektledere, henholdsvis hos styrelsen og hos CSC.

Hun fortæller, at en af medårsagerne til besparelsen er, at det gået bedre, end Moderniseringsstyrelsen havde forventet, da tidsforbruget skulle estimeres forud for projektet.

"Vi har simpelthen fundet færre fejl og mødt færre udfordringer, end vi havde forventet i forbindelse med den maskinelle konvertering af systemets kode," siger hun.

Det overraskende statslige it-projekt gik ud på at udskifte den del af koden i Statens Lønsystem, som oprindelig blev bygget med et udviklingsværktøj der hedder Appbuilder fra firmaet BluePhoenix.

Truede stabiliteten

I forbindelse med strategiarbejde i 2010 viste analyser, at Appbuilder-værktøjet ikke længere var standardvare, og simpelthen var på vej ud af markedet, som på sigt kunne udgøre en risiko for driften af Statens Lønsystem.

"Simpelthen for at fremtidssikre systemet teknologisk, besluttede vi os for at konvertere denne kode inde i systemet til noget mere gængs kode," siger Lise Ebbensgaard.

Konverterede kode maskinelt

Hun fortæller, at succeskriteriet for projektet fra starten har været, at ingen skulle bemærke arbejdet, og at systemet hele tiden havde sikker drift.

Derfor gik Moderniseringsstyrelsen sammen med leverandøren CSC i gang med lige så stille at udskifte koden i systemet med mere de mere udbredte kodesprog.

I første omgang foregik arbejdet ved hjælp af maskinel konvertering af koden, hvorefter mennesker kontrollerede og rettede, for at det hele kom til at virke rigtigt.

Hun fortæller, at Moderniseringsstyrelsen og CSC ikke pillede i produktionssystemet, men arbejdede med en sideløbende udgave, indtil de var sikre på, at alt så fornuftigt ud.

Herefter skiftede Moderniseringsstyrelsen og CSC over til den konverterede udgave, der er baseret på Cobol og Java.

Dele af Statens Lønsystem er i forvejen bygget på disse kodesprog, men en stor del var altså baseret på den truede appbuilder-kode.

Satser på standardprodukter

"Ideen med moderniseringen er, at fremtidssikre Statens Lønsystem og sikre, at det forhåbentlig bliver billigere at få udført arbejde på systemet, fortæller Lise Ebbensgaard.

Ifølge kontorchefen har moderniseringen ikke tilført nogle funktionelle ændringer til Statens Lønsystem.

Samtidig med at systemet har fået konverteret den grundlæggede kode har CSC og Moderniseringsstyrelsen også forberedt Statens Lønsystem til at kunne blive modulopbygget.

Det skyldes, at Statens Lønsystem i øjeblikket løser flere forskellige opgaver. Men Moderniseringsstyrelsen vil gerne benytte standardvarer, og for at kunne det, har det været nødvendigt at sikre, at visse funktionaliteter i Statens Lønsystem på sigt kan fjernes og udskiftes med en alternativ applikation.

"Og det er jo klart, at jo mere mennesker skal sidde og pille med det, jo længere tid tager det, og jo dyrere bliver det." Og fordi vi ikke har mødt så mange udfordringer og fejl, så kan vi gøre det hurtigere og billigere," siger hun.

Genbruger erfaringer fra it-projekt

Moderniseringsstyrelsen har i forbindelse med Appbuilder-projektet fulgt Moderniseringsstyrelsens almindelige projektmetode, og at det som sådan ikke er grebet an på en anderledes måde.

Hun fortæller, at der ikke er skrevet noget ned om, hvorfor det gik så godt med netop dette statslige it-projekt, som kan genbruges i andre sammenhænge, men hun fortæller, at erfaringerne kommer andre til gode på internt og eksternt, eksempelvis gennem projektledernetværk.

"Det er et specielt projekt i og med, at det er inde i maven af systemet. Typisk er det udviklings og anskaffelsesprojekter vi har," siger hun.

Opdateret: Det fremgik tidligere fejlagtigt, at projektet var omtalt i Digitaliseringsstyrelsens rapport over offentlige projekter for sidste halvdel af 2011. Rapporten opsummerer statslige it-projekter i første halvår af 2012.  
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.