Artikel top billede

Sådan ramte Java-hullet de danske netbank-kunder

De danske netbank-kunder har i de seneste døgn været udsat bytte for sikkerhedshuller i Java, som NemID-login'et er bygget på. Men hvor slemt var det egentlig i virkeligheden?

Stor mediebevågenhed, men ingen ofre.

Sådan kan konsekvenserne af sidste uges store Java-hul opsummeres, når man kigger ud over de omkring fire millioner danskere kunder i landets netbanker.

Udmærket løsning

Finansrådet, der er en interesseorganisation for pengeinstitutterne i Danmark, har fulgt Java-sårbarheden fra sidelinjen.

Her fortæller juridisk konsulent Henriette Rolskov, at der mandag eftermiddag ikke er meldt om noget misbrug vedrørende NemID-login til netbankerne, selvom NemID er bygget ovenpå den fejlramte Java-platform.

"Vi har en udmærket løsning med NemID, og fejlen blev også rettet ret hurtigt. Det kan alle være tilfredse med," siger hun.

Dermed sender hun en indirekte hilsen til Oracle, der fire døgn efter de første meldinger om kritiske sikkerhedshuller i Java 7, stod klar med en lappeløsning til den ekstremt udbredte software-platform.

Henriette Rolskov fortæller til Computerworld, at fundet af denne slags huller næppe kan undgås, uanset hvilken type software og teknologi, som bankerne og den offentlige sektor benytter i deres fælles NemID-løsning.

"Jeg mener heller ikke, at samfundsudviklingen skal være styret af frygt, og hvis danskerne får mistillid til netbanken på grund af softwarefejlen, så er det næsten værre end selve Java-hullet," siger hun.

Fortsæt som normalt

Den noget brogede kommunikation i kølvandet på fundet af sikkerhedshullet, hvor en offentlig myndighed pegede på deaktivering af Java i brugernes browsere, mens en anden sikkerhedsmyndighed manede til besindighed, kommer ikke bag juristen fra Finansrådet.

Heller ikke, at NemID-leverandøren Nets sagde, at folk skulle fortsætte som de plejede, hvilket Finansrådet faktisk bakker op omkring.

"Der vil altid være forskellige beskeder efter udmeldinger om sikkerhedsbrister, fordi der er forskellige målgrupper," siger Henriette Rolskov og fortsætter:

"Vores anbefaling er, at slutkunderne skal fortsætte, som de plejer, fordi vi som sagt ikke har set nogen indbrud i forbindelse med sikkerhedshullet i Java," forklarer hun.

Rådet fra Finansrådet er, at alle brugere af netbankerne skal opdatere deres software til pc'en, og det gælder ikke kun for Javas vedkommende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere