Artikel top billede

Sådan ramte Java-hullet de danske netbank-kunder

De danske netbank-kunder har i de seneste døgn været udsat bytte for sikkerhedshuller i Java, som NemID-login'et er bygget på. Men hvor slemt var det egentlig i virkeligheden?

Stor mediebevågenhed, men ingen ofre.

Sådan kan konsekvenserne af sidste uges store Java-hul opsummeres, når man kigger ud over de omkring fire millioner danskere kunder i landets netbanker.

Udmærket løsning

Finansrådet, der er en interesseorganisation for pengeinstitutterne i Danmark, har fulgt Java-sårbarheden fra sidelinjen.

Her fortæller juridisk konsulent Henriette Rolskov, at der mandag eftermiddag ikke er meldt om noget misbrug vedrørende NemID-login til netbankerne, selvom NemID er bygget ovenpå den fejlramte Java-platform.

"Vi har en udmærket løsning med NemID, og fejlen blev også rettet ret hurtigt. Det kan alle være tilfredse med," siger hun.

Dermed sender hun en indirekte hilsen til Oracle, der fire døgn efter de første meldinger om kritiske sikkerhedshuller i Java 7, stod klar med en lappeløsning til den ekstremt udbredte software-platform.

Henriette Rolskov fortæller til Computerworld, at fundet af denne slags huller næppe kan undgås, uanset hvilken type software og teknologi, som bankerne og den offentlige sektor benytter i deres fælles NemID-løsning.

"Jeg mener heller ikke, at samfundsudviklingen skal være styret af frygt, og hvis danskerne får mistillid til netbanken på grund af softwarefejlen, så er det næsten værre end selve Java-hullet," siger hun.

Fortsæt som normalt

Den noget brogede kommunikation i kølvandet på fundet af sikkerhedshullet, hvor en offentlig myndighed pegede på deaktivering af Java i brugernes browsere, mens en anden sikkerhedsmyndighed manede til besindighed, kommer ikke bag juristen fra Finansrådet.

Heller ikke, at NemID-leverandøren Nets sagde, at folk skulle fortsætte som de plejede, hvilket Finansrådet faktisk bakker op omkring.

"Der vil altid være forskellige beskeder efter udmeldinger om sikkerhedsbrister, fordi der er forskellige målgrupper," siger Henriette Rolskov og fortsætter:

"Vores anbefaling er, at slutkunderne skal fortsætte, som de plejer, fordi vi som sagt ikke har set nogen indbrud i forbindelse med sikkerhedshullet i Java," forklarer hun.

Rådet fra Finansrådet er, at alle brugere af netbankerne skal opdatere deres software til pc'en, og det gælder ikke kun for Javas vedkommende.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.