Ny mobil i 2013? Læg mærke til de her fem trends

Der er godt med ramasjang på udviklingen af mobiltelefoner, og i øjeblikket er det især på Android-platformen, der sker et ryk. Her er fem tendenser, som dominerer.

Ny mobil i 2013? Læg mærke til de her fem trends

Om en måned går det løs i Barcelona, hvor dørene til Mobile World Congress åbnes. Her viser mobilproducenterne deres forårsmodeller frem, og der plejer at være adskillige lanceringer.
 
Men allerede nu tegner der sig et billede af, hvad vi kan forvente på mobilfronten det kommende år.

Årets første telefoner er nemlig allerede præsenteret, og det skete på CES-messen i Las Vegas i begyndelsen af januar.

Her viste Sony og Huawei deres nyeste modeller frem, og her var det især store skærmstørrelser og høje skærmopløsninger, som vakte opsigt

1. Større skærme

Typisk var skærmstørrelserne i 2012 omkring 4,3 tommer eller lidt større, men det ser ud til, at vi i år virkelig får nogle store telefoner.

Samsung har med sin Galaxy Note på 5,5 tommer allerede vist, at der er et marked for de meget store telefoner, men det er alligevel tvivlsomt, hvor mange der er klar til at smide den nylancerede Huawei Ascend Mate på 6,1 tommer i inderlommen (eller håndtasken). Mobilen er hele 16 centimeter lang.

Sonys ligeledes nylancerede Xperia Z på fem tommer er et godt bud på en størrelse, som vil matche nogle af de andre Android-topmodeller, der kommer på gaden i løbet af foråret.

Der går rygter om, at Samsungs afløser for Galaxy S III netop er udstyret med en fem tommer skærm.

Så forvent at de kommende topmodeller på især Android-platformen er nogle rigtig store drenge i 2013.

2. Fuld HD-opløsning - på Android

Hidtil har vi på nogle af de dyreste telefoner været vant til skærmopløsninger på 1.280 gange 720 pixel, men de er også på vej op.

Sonys nye Xperia Z har fuld HD - altså 1.920 gange 1.080 pixel - og der er rygter om, at kommende topmodeller fra Samsung, LG og HTC har samme opløsning.

Det er især på Android-platformen, at vi kan forvente at se de høje opløsninger, da Windows Phone 8 maksimalt håndterer 1.280 gange 768 pixel.

Der er endnu ikke klart, om Apple vil lancere en efterfølger til iPhone 5 det kommende år. Hvis det bliver tilfældet, vil opløsningen formentlig ikke blive fuld HD.

Apple holder sig traditionelt til forholdsvis beskedne skærmstørrelser, hvor det ikke giver mening med en så høj skærmopløsning.

Flere mobiler får trådløs opladning

3. Trådløs opladning

Da Nokia Lumia 920 blev lanceret i september 2012, var der især fokus på mobilens evne til at lade op trådløst.

En induktionsplade i ryggen sørgede for, at telefonen eksempelvis kunne lægges på en specialdesignet FatBoy-pude og få strøm.

I november 2012 blev Google Nexus 4 lanceret, og den kan ligesom Lumia 920 lade op trådløst på samme måde. 

Derfor er der nu på både Windows Phone 8 og Android eksempler på telefoner med den nye form for opladning, og det er en trend, der formentlig forstærkes det kommende år på nye modeller. 

4. Quadcore-processorer vil dominere

Mens de fleste topmodeller på Android-platformen var udstyret med quadcore-processorer i 2012, vil de nu blive udbredt i langt flere modeller og blive standard. 

Quadcore-processorerne giver mobilen så mange hestekræfter, at den kan afvikle avancerede apps og spil i HD-kvalitet uden at hoste og hakke som en influenzaramt dansker. 

Tiden med single core-mobiler ser for alvor ud til at være forbi i 2013 på nær i de rigtige billige telefoner. 

Det er dog ikke alle platforme, hvor det giver mening med quadcore. Især ikke på Windows Phone 8, hvor topmodellerne alle har dualcore processorer, og styresystemet i øjeblikket ikke er i stand til at udnytte hurtigere processorer. 

5. NFC - nu skal det til at bruges

Rigtig mange topmodeller var i 2012 udstyret med NFC, Near Field Communication. Det er en chip, der gør mobilen i stand til at kommunikere med omverdenen på forskellige måder. 

Der har især været en del snak om, at NFC kan bruges til mikrobetalinger. Ideen er, at du dermed skal svinge mobilen hen over disken i købmanden for at betale for en liter mælk og et franskbrød. 

Herhjemme kommer vi næppe til at se et gennembrud for mikrobetalinger i 2013.

Til gengæld er der efterhånden lanceret en del elektronisk udstyr, som gør det muligt nemt at kommunikere med mobiler, der har NFC-chips. 

Vi har hidtil blandt andet set højttalere og bærbare computere, der trådløst snakker sammen med telefonen via NFC.

Og med den stigende udbredelse af NFC vil vi formentlig se endnu mere nyt udstyr, der skal gøres vores digitale liv med mobilen endnu lettere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere