Artikel top billede

Nul mobildækning: Dansk it-chef må bruge fastnet

At bo ude på landet i Danmark kan være ensbetydende med, at du ikke kan bruge din iPhone til ret meget. Læs her, hvordan mobilhuller rammer en fynsk it-koordinator.

Der var så dejligt ude på landet.

Sådan indleder Danmarks nationaldigter sit klassiske eventyr 'Den Grimme Ælling'.

Men ikke alle fynboer er lige betagede af den landelig idyl, da et liv ude på landet i flere tilfælde betyder, at du kan glemme alt om at foretage mobilopkald eller sende sms'er.

Sms-dans i soveværelset

"Smadderirriterende."

Sådan forklarer it- og projektkoordinator Camilla Sejerøe ved Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne sin mobiltelefoni.

Det skyldes, at hun på sin privatadresse i landsbyen Kelstrupskov cirka 10 kilometer nordvest for Odense kun bruger sin iPhone til at gå på nettet med via sin egen WiFi-forbindelse.

"Du kan i sjældne tilfælde sende en sms, hvis du går op på soveværelset på første sal, vender mobilen om, strækker armen i vejret og svinger lidt med armen," forklarer hun om sine oplevelser med at sende en sms.

"Man kan også gå ud på vejen og et stykke opad bakken. Så kan du også sende en besked," fortsætter Camilla Sejerøe.

Du bor i et hul

Hun forklarer, at den manglende mobilforbindelse i mange tilfælde forhindrer hende i at arbejde hjemme, selvom kollegerne har fået både hendes mailadresse og fastnettelefonnummer.

"Mange gange modtager jeg opkald på mobilen, som dog går ud, lige så snart at jeg svarer opkaldet. Når det er hemmeligt nummer eller et opkald uden nummer, så er det jo ret svært at ringe tilbage," siger Camilla Sejerøe.

Hun har været i kontakt med flere teleselskaber som TDC, Telenor og 3 for at forhøre sig om muligheden for at få mobiltelefoni i huset, der ligger lige nord for Vissenbjerg og Fyns gennemgående E20-motorvej i Assens Kommune.

Hver gang er beskeden dog den samme:

"De siger, at jeg ikke kan få mobiltelefoni, fordi jeg bor nede i et hul," fortæller Camilla Sejerøe.

En joke blandt venner

Samtidigt er det ikke umiddelbart muligt at flytte for Camilla Sejerøes familie.

"Vi har købt huset for nogle år siden, og vi står nok til at tabe en halv million kroner, hvis vi sælger nu. Et halvgammelt bondehus på Fyn er nok ikke lige det, der står i højeste kurs," lyder forklaringen.

Løsning kan være på vej

På grund af den manglende mobildækning i privaten har Camilla Sejerøe gjort det til en vane at uddele sin mailadresse frem for sit mobilnummer, hvis folk skal have fat i hende.

"Det er efterhånden blevet en stående joke blandt venner, at de lige så godt kan lade være med at tage mobiltelefonen med hjem til mig, fordi de alligevel ikke kan bruge den til så meget," siger it- og projektkoordinatoren fra Fyn.

Hun har overvejet at bruge applikationer som Skype eller Whatsapp, der via hjemmets WiFi-forbindelse vil kunne bruges til at ringe med.

Men det kræver samtidigt, at alle indkomne opringninger kommer fra disse programmer, hvilket hun anser for urealistisk.

Derfor er den bedagede fastnetforbindelsen det eneste, der ringer i det Sejerøeske hjem i Kelstrupskov. 

Ingen smuk svane på Fyn

Så mens H.C. Andersens grimme ælling voksede op på landet for at blive til en smuk svane, kan Camilla Sejerøe og hendes familie belave sig på, at der kan gå en rum tid, før teleselskaberne eller regeringen hiver hende opad mobilhullet.

For lige nu pågår der en heftig debat om, hvem der skal sikre bredbånd og mobiltelefoni Danmarks yderpunkter.

Regeringspartiet Socialdemokraterne peger på, at det er teleindustriens opgave, mens teleindustrien traditionelt har peget på, at dækningen af Udkantsdanmark er en offentlig opgave i form af mere lempelige krav til teleoperatørerne.

Midlertidigt kan der være opblødning på vej i det anspændte forhold, der holder Camilla Sejerøe og titusindevis af andre danskere uden for mobilmasternes rækkevidde.

For fire teleselskaber har for nyligt budt ind med en kommerciel ordning, der skal sikre internet og mobiltelefoni i landets yderområder. Det kan du læse mere om her.

Telegiganten TDC har valgt at gå sine egne veje og kræver en fifty-fifty-aftale mellem staten og teleselskaberne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere