Jens Hartmann er CIO i Grundfos og står i spidsen for en global it-organisation på snart 600 medarbejdere. Foto: Grundfos

Dansk top-CIO: Sådan får vi det optimale ud af it

Interview: Jens Hartmann er som CIO i Grundfos ansvarlig for en it-organisation på snart 600 mand - og en ambitiøs it-strategi, der skal løfte brugen af it til et nyt niveau.

Læs også:

CIO i Grundfos vælger Office 365 til 13.000 medarbejdere


"It kan komme til at indtage to positioner: Vi kan enten være politiet, som render rundt og råber 'sikkerhed' og forhindrer udnyttelsen af alle de muligheder, der er. Eller vi kan indtage en forretnings-fremmende rolle. Det er den rolle, vi ønsker, it skal have."

Ordene kommer fra Jens Hartmann, der er CIO i Grundfos. Han står i spidsen for en it-organisation, der har vokseværk og på globalt plan ventes at bestå af 600 medarbejdere ved udgangen af i år. 

Det er først og fremmest et udtryk for de it-ambitioner, Grundfos har som en del af koncernens strategi.

"Vi har i vores koncernstrategi indført, at it skal være 'value-driver.' Der er en forventning fra vores direktion og vores forretningsområder om, at it skal spille en forretnings-skabende rolle - og ikke blot en teknisk enabler-rolle," fortæller Jens Hartmann.

"Vi tror på, at Grundfos skal være mere effektiv i sine strukturer, løsninger og processer, så vi derigennem er i stand til at differentiere os på markederne. Det gør vi blandt andet ved at investere massivt i it."

Pumpe-koncernen med hovedsæde i Bjerringbro har en vækst på omkring syv procent om året og ambitioner om mere.

Med en omsætning på mere end 21 milliarder kroner (2011) og op imod 20.000 medarbejdere er it et nøgleredskab, hvis væksten skal fortsætte.

"Grundfos vækster. Antallet af brugere vækster, antallet af applikationer vækster, antallet af tekniske devices og understøttelses-muligheder vækster. Derfor vækster it-organisationen også," lyder det fra Jens Hartmann.

Når it skal levere værdi
It-organisationen i Grundfos er på mange måder indbegrebet af den moderne it-organisation, hvor det ikke længere er nok at sikre den daglige drift, men hvor fokus i høj grad også er på at levere forretningsmæssig værdi.

Det betyder ikke, at det første ikke er ligeså vigtigt, som det hele tiden har været, men det betyder, at tankegangen og arbejdet i it-organisationen skal afspejle den overordnede forretningsstrategi.

Et konkret eksempel, som Jens Hartmann flere gange fremhæver, er de mange nye tablet-pc'er og alle de smarte apps og tjenester, de giver adgang til.

"Udnyttelsen af alle de her tablets, der buldrer frem, kan vi betragte som et it-mæssigt mareridt, men vi kan også forholde os til, at det er der. Hvordan understøtter vi vores forretning i at udnytte det?" lyder et aktuelt spørgsmål fra CIO'en.

"Det handler om, at vores mindset skal være: 'Hvor er mulighederne?' Så må vi håndtere de tekniske discipliner, for vi skal ikke stille os i vejen. Det handler meget om at tage mulighedernes agenda i stedet for at vælge politi-tilgangen."

Frem for at forsøge at hindre medarbejderne i at lægge data ud i Dropbox, forsøger it-organisationen gå den anden vej rundt, så medarbejderne måske slet ikke har noget Dropbox-behov.

"Vi forsøger at tage teten i forhold til mange af de nye muligheder og lave nogle pioner-projekter og involvere vores organisation globalt for at se, hvad vi eksempelvis kan få ud af nye devices."

"It i Grundfos skal drive udnyttelsen af informationsteknologi. Vi skal ikke bare være en enabler."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.