Styrelse opsiger millionaftale med Mærsk

Erhvervs- og Boligstyrelsen har efter flere års samarbejde fyret Mærsk Data som leverandør af et nyt dokumenthåndterings-system til mere end 10 millioner kroner. Kontrakten blev opsagt og Mærsk Data sat på porten, fordi selskabet ikke kunne levere et fejlfrit system til tiden.

Efter flere års samarbejde har Erhvervs- og Boligstyrelsen - tidligere Erhvervsfremmestyrelsen - fyret Mærsk Data som leverandør af dokumenthåndterings-systemet Documentum.

De to parter indgik aftalen med en værdi på mere end 10 millioner kroner i foråret 2001, hvor Mærsk Data forpligtede sig til at levere en funktionsdygtig og tilrettet version af Documentum inden for en bestemt tidsfrist.

Det er ikke sket, og derfor har Erhvervs- og Boligstyrelsen opsagt aftalen, fortæller vicedirektør Henning Steensig.

- Det lykkedes ikke at få de aftalte leverancer til tiden fra Mærsk Data, som var væsentligt forsinkede i forhold til vores aftale, så derfor var vi nødt til at ophæve aftalen. Problemet var, at man ikke kunne få systemet til at fungere på en overbevisende måde inden for tidsrammen, siger han.

Specielt tilrettet version

Ifølge aftalen skulle Mærsk Data stå for analyse, levering og implementering af en specielt tilrettet version af Documentum, som er et standard-system til dokumenthåndtering.

Leverancen skulle oprindeligt have været færdig i maj sidste år, men blev udskudt et par måneder på grund af interne flytninger og omlægninger, da Erhvervsfremmestyrelsen blev til Erhvervs- og Boligstyrelsen.

- Men også derefter kunne Mærsk Data ikke overholde terminerne og var efterhånden forsinket i en størrelsesorden, som vi ikke kunne acceptere. Derfor valgte vi at gribe ind med vores kontrakt og stoppe, mens legen stadig var god, siger Henning Steensig.

Han påpeger, at styrelsen har holdt sig stramt til de formuleringer og aftaler, der har været fastlagt i kontrakten mellem Mærsk Data og Erhvervs- og Boligstyrelsen.

- Jeg tror, at Mærsk Data har haft en opfattelse af, at det har været en meget hård kontrakt, og at vi har været meget perfektionistiske. Men vi har altså villet have en meget høj oppetid fra første dag. Vi har ikke en afslappet holdning til det, og vi har ikke villet være prøvekaniner, siger Henning Steensig.

Gammel aftale opsagt
Aftalen mellem det daværende Erhvervsfremmestyrelsen og Mærsk Data blev indgået i 2001, netop som Mærsk Data blev fyret af en anden offentlig køber på grund af voldsom ballade om netop Documentum-systemet, Folketinget.

Mærsk Data forpligtede sig dengang til at betale et større beløb i kompensation til Folketinget - angiveligt tæt på det maksimale beløb på en million kroner. Dengang var første del af Folketingets system allerede mere end et år forsinket.

Henning Steensig fra Erhvervs- og Boligstyrelsen peger dog i dag på, at de to aftaler var meget forskellige, og at Erhvervsfremmestyrelsen belært af blandt andet Folketings-balladen stillede med en meget omfattende kravspecifikation.

Det var netop nogle af disse specifikationer, som voldte problemer for Mærsk Data.

- Vi løb ind i nogle uforudsete udfordringer, og da vi blev forsinket, valgte Erhvervs- og Boligstyrelsen altså at udnytte en option om at opsige kontrakten. Vi skiltes i al mindelighed, og det er mit indtryk, at vi har bevaret de gode relationer, siger Marie-Louise Arnfast, informationschef i Mærsk Data.

Hun understreger, at der er stor forskel på Mærsk Datas kuldsejlede samarbejde med Folketinget og det kuldsejlede samarbejde med Erhvervs- og Boligstyrelsen.

- Det er to helt forskellige opgaver, og selv om der er fællestræk, kan man ikke umiddelbart sammenligne dem, siger hun.

Mærsk får ikke en krone

Fyringen betyder, at Mærsk Data ikke får en krone af kontraktens rammebeløb på mere end 10 millioner kroner for sit flerårige arbejde med Documentum-tilretningen til Erhvervs- og Boligstyrelsen, som fortsat anvender sit gamle Scanjour-system til dokumenthåndtering - ganske som det har været tilfældet siden engang i 1990'erne.

- Vi har sådan set det it, som vi har brug for, og det fungerer, som det skal, selv om vores Scanjour-system er et tungt og gammelt ekspertsystem. Documentum er for almindelige brugere, og det ville være et smaddergodt system, hvis ellers det bare fungerede, siger Henning Steensig.

Erhvervs- og Boligstyrelsen vil nu tage den lidt med ro, indtil det fællesoffentlige sags- og dokumenthåndterings-system (FESD) for alvor er kørt på banen.

Mærsk Data oplyser, at selskabet har andre aktiviteter i gang med Documentum til både det private og offentlige, og at de kører godt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere