Artikel top billede

Dansk topchef: Her er hemmeligheden bag vores succes

Interview: En konstant fremgang i omsætningen og på bundlinjen hos cBrain skyldes ifølge direktøren et stringent fokus på to af de største trends inden for ESDH-udviklingen lige nu.

Det går godt hos ESDH-leverandøren cBrain.

Faktisk er selskabet på trapperne med en rekordomsætning ligesom sidste år, og der er også blevet optrappet på mandskabssiden med en god håndfuld nye medarbejdere.

Stifter og CEO hos cBrain, Per Tejs Knudsen, er ikke sen til at udpege en af hovedårsagerne til, at cBrain i slutningen af denne måned endnu engang kan præsentere et regnskab, der viser en omsætningsfremgang og en indtjening på mellem 10 og 15 procent af omsætningen.

"Vi har godt nok en ret omfattende manual til vores systemer, men vi har så meget fokus på brugeroplevelsen i vores software, at folk ofte er selvkørende få timer efter, at de har fået det i hånden," siger Per Tejs Knudsen.

Digitalisering ophæver tid og sted

Han forklarer, at hos cBrain bruger selskabet metaforen med, at kunderne skal have et elektronisk, mobilt skrivebord med alle tænkelige hjælpemidler fremfor at være afhængige af deres fysiske arbejdsskrivebord.

"Folk har mange forskellige systemer, og vi arbejder så på at få alle disse industrisystemer kogt ned til en oplevelse, som vi kender det fra vores smartphone," fortæller cBrain-CEO'en.

Han hævder, at simple og enkle brugergrænseflader i høj grad kan være med til at øge produktiviteten.

Det kunne eksempelvis ske ved, at en departementschef i et ministerium kan få sin såkaldte dagsmappe med morgendagens møder, forelæggelser af forslag og papirer til underskrivning i en digital version, så departementschefen kan have sin dagsmappe med hjem på en iPad.

Samtidig har den digitale version af sagsmappen ifølge Per Tejs Knudsen flere fordele i departementschefen ministerium.

Fordelene ved digitaliseringen af sagsmappen skyldes, at medarbejdere på eksempelvis et intranet vil kunne følge med i, hvor langt chefen er kommet med sagsbehandlingen af de forskellige opgaver.

"Digitaliseringen ophæver tid og sted, så vi ikke behøver at skubbe papirer rundt med godkendelser fra skrivebord til skrivebord. Nu har alle adgang til de samme dokumenter og kan arbejde i dem simultant, hvilket jo fremmer transparens, produktivitet og jobtilfredsheden," mener cBrain-direktøren.

Han pointerer samtidigt, at papirskubberiet i et ministerium blot er ét eksempel, og at de store effektiviseringspotentialer ligger i, når hele den offentlige sektor bliver ægte digital, og brugen af fysisk papir er blevet minimeret.

"Det bliver meget nemmere at følge papirer rundt i sagsbehandlingen og se status på sagerne. Det gælder fra yngste medarbejder og helt op til departementschefen," siger han om den offentlige sektors brug af it, som står bag to tredjedele af omsætningen hos cBrain.

De frække systemer i det offentlige

Udover mobiliteten mener Per Tejs Knudsen, at en af de helt store trends inden for ESDH-verdenen hedder selvbetjening.

Den offentlige it-infrastruktur er ret elendig

Og her kan cBrain-direktøren godt være bekymret for arkitekturen i den offentlige sektors brug af it-værktøjer, som i mange tilfælde kan tilsluttes frontenden langt smartere, end det sker i dag.

"Jeg mener, at det er ekstremt vigtigt, at det bagvedliggende system understøtter selvbetjeningen, så data ryger ind i ESDH-systemet med det samme, og brugerne får en straks-afklaring. Ellers risikerer man dobbeltarbejde, når folk ringer ind, eller man selv skal til at taste data ind i ESDH-systemet," forklarer han.

At dette dobbeltarbejde finder sted i virkeligheden, kan lovens lange arm skrive under på.

Blev printet ud og overrakt

Rigspolitiet har under udarbejdelsen af det nu hedengangne Polsag-system haft en procedure med, at web-anmeldelser blev printet ud, hvorfor papirarkene blev overrakt til sekretærer, der tastede oplysningerne ind i politiets ESDH-system.

"Det svarer jo til, at vi sidder foran vores netbank og flytter penge rundt, hvorefter bankens ansatte skal udføre pengeoverførslerne manuelt," siger Per Tejs Knudsen.

Han mener derfor, at den offentlige sektor bør kigge sin it-arkitektur igennem for at se på, hvordan man kan komme stand-alone-systemer til livs, så de offentlige sektorer ikke skal printe papirer og koble systemer og data sammen manuelt, når både borgere og medarbejdere har indtastet oplysninger én gang.

Fra industriland til digitalland

Udover titlen som direktør hos cBrain og at være stifter af diverse it-virksomheder siden starten af 1980'erne sidder Per Tejs Knudsen også med i bestyrelsen hos it-interesseorganisationen Dansk IT.

Organisationen har i de seneste par år har slået hårdt på udviklingen af Danmark fra et i-land til et d-land - det vil sige fra et industriland til et digitaliseringsland.

Per Tejs Knudsen er også selv meget optaget af, at vi bruger vores it på en smart måde til både at effektivisere og kunne skabe vækst ved

"Vi lever i den tidlige, digitale tidsalder, og jeg ser masser af muligheder for at arbejde mere effektivt. I gamle dage kunne man tvinge folk til at benytte visse systemer, men det kan vi altså ikke længere," siger han og flytter fokus over på selvbetjeningen igen.

Her bør det offentlige investere it-kronerne

"Hvis vi kan få infrastrukturen på plads med integration mellem frontend og bagvedliggende strukturer, når borgere og medarbejdere indtaster oplysninger i et system, så kan vi begynde at bygge rigtig frække systemer i den offentlige sektor," lyder det fra Per Tejs Knudsen.

Han advarer dog mod, at man bygger en storstilet national it-infrastruktur op fra bunden, fordi det årelange projekt uden tvivl vil blive overhalet af virkeligheden under etableringen.

Vend alle it-byggestenene

I stedet for mener han, at skattekronerne bør gå til at kigge på forskellige byggesten, som kan hæve Danmarks produktivitet.

"Åbne standarder er en vigtig byggesten, mens en national app store til indkøb kunne være et andet eksempel," siger Per Tejs Knudsen.

Han peger på, at den offentlige sektors åbning af de meget efterspurgte grunddata som CVR-registret og BBR (Bygnings- og Boligregistret) er et tredje eksempel på, hvordan det offentlige kan være med til at sætte skub i udviklingen.

"Hvis de offentlige data kan blive tilføjet applikationer, så de kommer tilbage som services, så kan vi høste store gevinster," mener Per Tejs Knudsen.

CBrain har selv gennem flere år arbejdet med blandt andet adgang geografiske data, og selskabet er nu i gang med at udvide dette til arbejde med offentlige data.

Foreløbigt "nøjes" selskabet dog med at præsentere endnu et rekordregnskab, der forventes at ligge klart den 28. februar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere