Artikel top billede

Staten skal bare lade væksten være i fred

Klumme: Regeringens innovative super-IKT-vækstteam lægger hårdt fra land. Ved at få konsulenthus til at skrive en rapport. Se her, hvor det hele nok ender.

Nogle af jer har formentlig set det i Computerworld eller andre steder: Regeringen har nedsat et "IKT-vækstteam".

Vækstteamet er nedsat af Erhvervs- og Vækstministeriet, og har til formål at fremme vækst og digitalisering i virksomhederne.

I tænker nu: Sejt. Gang i den. Heftige visioner. Noget, der skiller os ud fra hoben af andre lande, der vil det samme. Rock'n'roll.

Ikke?

Well, jeg har gode nyheder til jer, og jeg har også nogle andre nyheder.

Thomas er med

Den gode nyhed er, at teamet har ét medlem - Thomas Madsen-Mygdal - der besidder "Deep Smarts", dvs. evnen til at tænke ud af æsken samtidig med, at han har rigtig megen erfaring og viden.

Dette er en meget subjektiv sætning, og det er nok kun mig, der er enig i den.

En anden nyhed er, at teamet består af 12 medlemmer, der skal give os vækst:

Formanden er (komplet overraskende) Bardenfleth fra Microsoft.

Et andet medlem er direktøren for Erhvervsstyrelsen - hun har garanteret virkelig meget erfaring med personale- og budgetvækst i det offentlige.

Så er der en bankmand! fra Nordea. Den måtte jeg lige tænke lidt over.

Mjah, nok ikke ligefrem supergearet

Der er også et par andre, der selv har startet noget op, eller ihvertfald været med til at starte noget op.

Men som sådan ligner det ikke en holdopstilling, der er supergearet til at give os vækst og digitalisering.

Nå, men de ved nok noget om det og har nogle idéer, måske endda visioner, om Danmarks fremtid.

Også på dét punkt har jeg nogle nyheder til jer:

Dette team af 12 eksperter i vækst har som deres første handling bedt PA Consulting om at udarbejde en rapport om emnet, der kan bruges som oplæg til teamet, der netop har haft sit første møde.

Kimen til Danmarks digitale vækst

Det ved jeg, for jeg er blevet interviewet af de gode mennesker fra PA Consulting i et par timer, og jeg har også givet dem et par forslag til andre, de kunne interviewe.

De skal vel interviewe cirka 20, og så skal det hele koges sammen til en rapport, som teamet kan arbejde ud fra.

Efter, naturligvis, at rapporten er blevet godkendt af opdragsgiveren, som er Erhvervsstyrelsen.

Interviewet havde to dele: En del, hvor jeg kunne komme med fjollede idéer og en del, hvor jeg skulle reagere på nogle foruddefinerede scenarier.

De kan jo så ikke være kommet fra teamet, da det endnu ikke er mødtes.

Jo, det bliver da kimen til Danmarks digitale vækst

Jeg er sikker på, at PA Consulting arbejder gratis på et for Danmark så vigtigt projekt.

Jeg er også sikker på, at alle rådata fra interviewene bliver offentliggjort, så vi kan få det, man i 70'erne kaldte "en bred, offentlig debat" (dvs. fire-fem læserbreve i en avis og et indslag i tv).

Jeg er også sikker på, at sammenfatningen af interviews med 20 helt forskellige mennesker vil rumme kimen til Danmarks digitale vækst i fremtiden.

Endelig er jeg overbevist om, at både bankmanden, direktøren for Erhvervsstyrelsen, direktøren fra Microsoft, direktøren fra TDC og andre tilsammen vil få tilføjet nogle helt vilde ambitioner oven i alt dette, så Danmark kan spurte fra de andre.

Og DET er jeg ikke!

For hvis jeg ikke troede på alt dette, så ville jeg jo bare være en gammel, sur kyniker, der forudså endnu et udvalg, der vil komme frem til de konklusioner, som nogle embedsmænd fra starten af ønskede - ved hjælp af en nænsomt styret proces og nogle centrale personer anbragt, så de kan stoppe de værste excesser fra Madsen-Mygdal og andre.

Det kunne blive til disse anbefalinger

Så ville jeg tro, at vi ville ende med anbefalinger a la:

- Det offentligt/private samarbejde skal styrkes yderligere (dvs. flere penge og mere magt til det offentlige).

- Endnu flere penge til EPJ og andre offentlige it-projekter.

- Etablering af endnu flere dimser til distribution af offentlige midler til iværksættere.

Iværksættere defineres i Danmark i den forbindelse lidt halvbredt som de bikse, der er store nok allerede til at have kræfter til at skrive en ansøgning på 1.000 sider til det offentlige.

Jeg nævner i flæng Nordea, Rambøll, Systematic, Microsoft, TDC, Capgemini, DTU og Københavns Erhvervsakademi ... for de er jo også repræsenteret i udvalget, hvilket giver supermeget mening, ikke?

Her er mine seriøse forslag

Seriøst:

Jeg foreslår, at alle udvalg fra nu af, der har med it at gøre, skal have et flertal af medlemmer, der selv har risikeret alt, startet noget og skabt nye arbejdspladser (også for nyuddannede) - og gerne både er fejlet og lykkedes med det.

Og et klart mindretal af corporate fat cats og admiralen på Pinafore-typer.

Jeg foreslår, at den offentlige opdragsgivers direktør (hende med alle pengene) ikke sidder med i udvalget, hvor der skal tænkes nyt i et dynamisk udvalg.

Jeg foreslår, at man ikke har deltagere fra monopoler a la Microsoft og TDC.

Hvorfor ikke også IBM og CSC, der trods alt har lavet de største it-projekter herhjemme?

Jeg foreslår, at man ikke har en prokurist fra en bank med i et IKT Vækstteam. Bare et forslag.

Jeg har selv været prokurist engang i Sparekassen SDS, så jeg har IKKE noget imod prokurister!

Forbyd at der bliver skrevet rapporter som det første

Jeg foreslår, at der udstedes forbud mod, at såkaldte eksperter straks kan bruge penge på at få lavet rapporter med idéer til, hvad hulen de som eksperter skal mene.

Medlemmerne i et ekspertudvalg kan da selv trække på alle de visionære folk, de har i deres netværk, før et møde.

Ja, det burde måske endda være en tyst pligt - noget man ikke behøvede at påpege?

Jeg foreslår frem for alt - og det sagde jeg også under interviewet med PA Consulting - at det offentlige holder op med at blande sig overhovedet i vækst-ting, startup-ting og helst generelt it og andre vigtige områder.

Men det er nok en lidt for stor gave at ønske sig.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.