Artikel top billede

Sikkerhedsekspert: Dansk storbanks idé en mareridts-ide

Dansk storbanks ide om bedre adgang til danskernes data er det "ultimative dystopiske mareridtsscenario", mener sikkerheds-ekspert. Se her, hvor kæden efter hans mening falder af.

Læs også: Dansk storbank vil have nemmere adgang til dine data.

En af bagmændene bag IT- og Telestyrelsens tidligere diskussionsoplæg, sikkerhedsekspert Stephan Engberg fra Innovationsvirksomheden Priway, mener, at Nykredits ide om ny offentlig infrastruktur til gavn for væksten er det ultimative mareridt.

Du kan læse om Nykredits ide her.

Stephan Engberg holder stadig fast i gradbøjningen af data og dermed også transaktionsisolering som den eneste fremadrettede model.

Han fortæller, at den eneste lighed mellem Nykredits forslag og IT- og Telestyrelsens to år gamle oplæg er, at begge forslag prøver at forbedre den nuværende digitalisering.

Og så hører lighederne ellers op set igennem sikkerhedsekspertens briller. 

Ultimative dystopiske mareridtsscenario

"Nykredit synes at se på borgerne som produkter på samme måde, som landmanden ser på gennemindustraliseret griseproduktion. Bankens forslag er det ultimative dystopiske mareridtsscenario, fordi kunderne bliver presset ind i en illusionen af kontrol, som kun er en pseudo-sikkerhed," siger Stephan Engberg.

Med pseudo-sikkerhed mener han, at borgernes data ifølge forslaget skal sammenkøres centralt under samme nøgle, hvilket fratager borgerne kontrollen med egne data.

"Kontrollen med borgernes data skal i stedet ud til borgerne, som selv skal styre hvilke data fra Skat og andre kilder, som de ønsker at dele med Nykredit. Jeg kan slet ikke se, hvorfor der skal blandes tredjeparter uden sikkerhed ind over transaktionerne - internettet er opfundet, så disse gammeldags mainframestrukturer og centrale monopolmodeller er forældede," dundrer Stephan Engberg.

Uheldigt for væksten

Set fra et økonomisk perspektiv kan Stephan Engberg heller ikke se, at Nykredits forslag har nogen fremtid.

For hvis man fastlåser kontrollen med borgernes data i centraliserede knudepunkter, hvorfra det er muligt at dele data ud til højre og venstre, så bliver det den eneste måde at dele data på.

"Den slags er en legacy-skabende vækstdræber, fordi man kun kan gøre tingene på én bestemt måde, og det vil altså udelukke innovation og konkurrencen - og dermed væksten," lyder det fra Stephan Engberg, som fortsætter:

"Istedet skal man vende modellen og gøre den efterspørgselssdrevet, så Nykredit spørger dig efter, hvilke data de anmoder om, og så kan du via din digitale agent hente dem fra dine kilder fra gang til gang. Redundans er godt og nødvendigt for at undgå at blande ikke-afhængige processer," siger han.

Stephan Engberg mener kort og godt, at Nykredits forslag aldrig kommer til at virke i praksis.

"Det er for komplekst at udføre uden at åbne for det hele. Adgangskontrollen er totalt håbløs," siger han med henvisning til sundhedssektorens slåskampe med it-infrastruktur, som, han mener, er simple i forhold til forslaget.

Læs også: Dansk storbank vil have nemmere adgang til dine data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.