Artikel top billede

Sådan får du langt mere gennemslagskraft i organisationen

Klumme: Som CIO får du mere og mere magt i organisationen. Se her, hvordan du sætter tonen og sikrer, at du bliver hørt.

Kravet til CIO'er i dag er blevet større.

Det er ikke længere sådan, at CIO'en er chef for en lukket gruppe af folk, der udelukkende hidkaldes til at eksekvere andres ideer eller løse it-problemer.

Kravet til CIO'er - og ønsket fra mange CIO'er ikke mindst - er, at de har en mere udadvendt rolle. Dette betyder i sidste ende også mere magt.

Mange CIO'er stræber efter at skabe en afdeling, man hidkalder som det første, når en ny forretnings­idé opstår et sted i virksomheden.

Eller endnu bedre: Man stræber efter at være der, når ideen opstår eller at udvikle den selv.

Mere indflydelse

Ifølge en amerikansk undersøgelse, foretaget blandt 563 CIO'er i amerikanske virksomheder, oplever hele 20 procent, at deres it-afdelinger ses som strategisk forretningsudviklende på lige fod med andre afdelinger i virksomheden og altså ikke "blot" som dem, der aktiverer forretningsstrategier.

Det er en stigning på fem procent i forhold til sidste år.

De fleste ligger dog i midten: 32 procent opfattes som indflydelsesrig samarbejdspartner, 26 procent som tjenesteudbyder og 15 procent som costcenter.

Men tendensen peger mere og mere i retning af en mere udadvendt CIO med større indflydelse.

Men hvad betyder det så i praksis for en CIO at skulle til at være mere udadvendt?

For nogle kan det betyde et "nyt sprog" - eller sagt på en anden måde:

At man som CIO skal lære at oversætte sit eget "sprog", så resten af virksomheden forstår de nye strategiske tiltag.

Samtidig handler det om at promovere sin afdeling både internt og eksternt; forstået på den måde, at det kan være en god ide for en CIO at tage på kundebesøg hos virksomhedens kunder.

Dels for at få feedback på nuværende løsninger, dels for at få input til eventuelle nye skræddersyede løsninger til gavn for kunden, og som potentielt kan blive til nye generelle forretningsområder for CIO'ens egen virksomhed.

Internt vil den nye udadvendte rolle også betyde en mere synlig rolle for CIO'en.

Rent praktisk kan man forestille sig, at man som CIO skal til at holde flere oplæg for resten af virksomheden.

At man måske skal være en del af direktionen eller topledelsen og i det hele taget indgå i nye relationer og samarbejder på kryds og tværs af organisationen, hvorfor det at kunne kommunikere vil være essentielt.

Her kommer fem hurtige råd til, hvordan du sætter tonen som ny udadvendt CIO og sikrer, at du bliver hørt og ikke mindst får indflydelse:

Sådan bliver du hørt og får indflydelse

Politiker-metoden

Når du eksempelvis skal holde et oplæg, så husk, at simple budskaber er dem, tilhørerne tager med sig.

Du har helt sikkert masser af budskaber, men kog dem ned til de tre vigtigste, mere kan man som tilhører ikke rumme.

Vend tilbage til dine budskaber i din præsentation igen og igen for på den måde at sikre, at de bliver hørt.

Din krop taler for dig

Tænk over din brug af kropssprog og toneleje samt mimik. Undersøgelser viser, at størstedelen af den information, vi udveksler kommunikativt, udtrykkes non-verbalt.

Kun omkring syv procent af det, der udtrykkes verbalt, modtages af kommunikationspartneren. D

en non-verbale kommunikation udgør derfor den primære kommunikation mellem dig og andre mennesker.

Del dine tanker og successer

Brug de interne kanaler og platforme til at fortælle om, hvad det er, I laver, tænker, arbejder med, ser af problemstillinger, ideudvikler, succeshistorier osv.

På den måde brander I jeres afdeling og engagerer resten af organisationen i jeres arbejde.

Søg indflydelse som afdeling

Motiver dine medarbejdere til at deltage i grupper på tværs af organisationen og indgå i alle tænkelige netværk og tværfaglige samarbejder.

Det vil både være gavnligt for dine medarbejdere og for afdelingens indflydelse i organisationen.

Bliv en del af topledelsen

Gå efter at blive en del af topledelsen. Det er en helt naturlig plads for en CIO, og det er selvsagt her, at du får den største magt i forhold til strategier og fremtiden for virksomheden.

Markus Bjørn Kraft er CEO i Kraft & Partners A/S.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.