Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Advokat: Her er den nye faldgrube for danske it-firmaer

Mange danske it-firmaer har tidligere lystigt installeret software uden de store dikkedarer. Med cloud computing er en ny og alvorlig problemstilling dukket op, mener it-advokat Peter Lind Nielsen.

Læs også:
Sådan udnytter vi de store muligheder med cloud computing

Exit-plan når du vælger cloud: Det skal du sikre dig

Stort dansk CMS sendes i skyen: Nye vilkår for ansatte

Ifølge dansk advokatvirksomhed er persondatalovgivning det, som danske it-virksomheder oftest må indhente rådgivning til.

"Persondata er en af de helt store show-stoppere, når vi snakker cloud-computing," fortæller Peter Lind Nielsen, partner i advokatfirmaet BvHD, der er specialiseret i it-rådgivning.

Selskabet har netop annonceret en planlagt fusion med den internationale advokatvirksomhed Bird & Bird.

Peter Lind Nielsen fremhæver, at netop persondata og cloud-computing er en problematisk kombination, fordi cloud tankegangen for nogle virksomheder betyder at slippe alle tøjler.

Selvom flere virksomheder ikke har styr på lovgivningen, så kan virksomhederne tilsyneladende slippe afsted med at overtræde loven, fordi Datatilsynet kun kører sager, hvis brugerne råber vagt i gevær.

Her sejler persondata

Rådgivning omkring persondata-spørgsmål er steget hos advokatvirksomheden gennem de seneste år, og det er der en god grund til.

"Persondatalovgivningen har levet et lidt stille liv, men med cloud-computing er problemstillingen kommet i fokus," siger Peter Lind Nielsen og fortsætter:

"Det er gået op for særligt de store virksomheder, at der altså skal være styr på persondata."

Og problemstillingen for de danske virksomheder opstår ikke kun, når der skal implementeres specialløsninger, også spørgsmål omkring brugen af it-industriens standardprodukter har fokus.

"Der kan hurtigt opstå problemstillinger om persondata lige fra brugen af Google Docs til Microsoft Office 365, hvor også datatilsynet har været ude med riven," siger Peter Lind Nielsen.

Her er dit data

Et af hovedtemaerne, der går igen i BvHD's rådgivning er spørgsmålet om, hvor virksomhedens data reelt set befinder sig.

"Når du behandler persondata, skal du vide, hvor dine data befinder sig. Herunder, hvor dine data er, og på hvilke tidspunkter," fortæller Peter Lind Nielsen

Netop dette punkt i lovgivningen er for mange virksomheder svær at forene med selve cloud-teknologien, mener Peter Lind Nielsen.

"Meningen med cloud tankegangen, at du ikke bekymrer dig om, hvor data lagres. Typisk ved du jo ikke, hvor data befinder sig hvornår," siger han og forsætter:

"Virksomhedernes kunder gør i hvert fald typisk ikke."

Den offentlige sektor er duks

Advokaten roser dele af den offentlige sektor for at gå forrest indenfor området.

"Dem, der har været rigtig gode til at spørge datatilsynet, det har jo været det offentlige, og de har jo blandt spurgt til brugen af Google Docs," siger Peter Lind Nielsen.

Han undrer sig samtidig over, at de private virksomheder ikke er fremme i skoene i samme grad.

"Her må man jo spørge sig selv om de private virksomheder, ikke også bruger den slags. Eller spørger de bare ikke? Jeg tror personligt på det sidste," siger han og fortsætter:

"Det kan ikke passe, at det kun er offentlige virksomheder, der bruger Google Docs og Office 365. Jeg ved, at der er rigtig mange virksomheder derude, der bruger cloud-tjenesterne uden at stoppe op."

Han vurderer samtidig, at den manglende opmærksomhed kan skyldes tidligere traditioner omkring brugen af software.

"Normalt skal man ikke spørge nogen om lov, når man arbejder med it, men det skal man altså lige pludselig nu, hvis man skal benytte sig af cloud-tjenesterne, der gemmer data alle mulige steder rundt om i verden." siger han.

Ingen konsekvenser ved lovbrud

Selvom danske virksomheder bryder persondatalovgivningen, så kan de fleste slippe afsted med det, uden at det får konsekvenser.

"Datatilsynet har ikke været ude med riven for alvor, og risikoen for at blive opdaget er lille," mener Peter Lind Nielsen.

Og riven vil også fortsat forblive i skuret i fremtiden, med mindre at virksomhederne oplever store læk, der vil sætte øget fokus på området, vurderer advokaten.

"Datatilsynet er jo afhængigt af at danskerne eller kunderne hos de private virksomheder, selv skriver til Datatilsynet og fremhæver en problematik."

Der arbejdet i øjeblikket på en EU-forordning, der skal udmønte sig i ensrettede persondata retningslinjer i Europa.

Peter Lind Nielsen anslår, at forordningen vil være færdigbehandlet om cirka to år.

Læs også:
Sådan udnytter vi de store muligheder med cloud computing

Exit-plan når du vælger cloud: Det skal du sikre dig

Stort dansk CMS sendes i skyen: Nye vilkår for ansatte
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere