Artikel top billede

Advokat: Her er den nye faldgrube for danske it-firmaer

Mange danske it-firmaer har tidligere lystigt installeret software uden de store dikkedarer. Med cloud computing er en ny og alvorlig problemstilling dukket op, mener it-advokat Peter Lind Nielsen.

Læs også:
Sådan udnytter vi de store muligheder med cloud computing

Exit-plan når du vælger cloud: Det skal du sikre dig

Stort dansk CMS sendes i skyen: Nye vilkår for ansatte

Ifølge dansk advokatvirksomhed er persondatalovgivning det, som danske it-virksomheder oftest må indhente rådgivning til.

"Persondata er en af de helt store show-stoppere, når vi snakker cloud-computing," fortæller Peter Lind Nielsen, partner i advokatfirmaet BvHD, der er specialiseret i it-rådgivning.

Selskabet har netop annonceret en planlagt fusion med den internationale advokatvirksomhed Bird & Bird.

Peter Lind Nielsen fremhæver, at netop persondata og cloud-computing er en problematisk kombination, fordi cloud tankegangen for nogle virksomheder betyder at slippe alle tøjler.

Selvom flere virksomheder ikke har styr på lovgivningen, så kan virksomhederne tilsyneladende slippe afsted med at overtræde loven, fordi Datatilsynet kun kører sager, hvis brugerne råber vagt i gevær.

Her sejler persondata

Rådgivning omkring persondata-spørgsmål er steget hos advokatvirksomheden gennem de seneste år, og det er der en god grund til.

"Persondatalovgivningen har levet et lidt stille liv, men med cloud-computing er problemstillingen kommet i fokus," siger Peter Lind Nielsen og fortsætter:

"Det er gået op for særligt de store virksomheder, at der altså skal være styr på persondata."

Og problemstillingen for de danske virksomheder opstår ikke kun, når der skal implementeres specialløsninger, også spørgsmål omkring brugen af it-industriens standardprodukter har fokus.

"Der kan hurtigt opstå problemstillinger om persondata lige fra brugen af Google Docs til Microsoft Office 365, hvor også datatilsynet har været ude med riven," siger Peter Lind Nielsen.

Her er dit data

Et af hovedtemaerne, der går igen i BvHD's rådgivning er spørgsmålet om, hvor virksomhedens data reelt set befinder sig.

"Når du behandler persondata, skal du vide, hvor dine data befinder sig. Herunder, hvor dine data er, og på hvilke tidspunkter," fortæller Peter Lind Nielsen

Netop dette punkt i lovgivningen er for mange virksomheder svær at forene med selve cloud-teknologien, mener Peter Lind Nielsen.

"Meningen med cloud tankegangen, at du ikke bekymrer dig om, hvor data lagres. Typisk ved du jo ikke, hvor data befinder sig hvornår," siger han og forsætter:

"Virksomhedernes kunder gør i hvert fald typisk ikke."

Den offentlige sektor er duks

Advokaten roser dele af den offentlige sektor for at gå forrest indenfor området.

"Dem, der har været rigtig gode til at spørge datatilsynet, det har jo været det offentlige, og de har jo blandt spurgt til brugen af Google Docs," siger Peter Lind Nielsen.

Han undrer sig samtidig over, at de private virksomheder ikke er fremme i skoene i samme grad.

"Her må man jo spørge sig selv om de private virksomheder, ikke også bruger den slags. Eller spørger de bare ikke? Jeg tror personligt på det sidste," siger han og fortsætter:

"Det kan ikke passe, at det kun er offentlige virksomheder, der bruger Google Docs og Office 365. Jeg ved, at der er rigtig mange virksomheder derude, der bruger cloud-tjenesterne uden at stoppe op."

Han vurderer samtidig, at den manglende opmærksomhed kan skyldes tidligere traditioner omkring brugen af software.

"Normalt skal man ikke spørge nogen om lov, når man arbejder med it, men det skal man altså lige pludselig nu, hvis man skal benytte sig af cloud-tjenesterne, der gemmer data alle mulige steder rundt om i verden." siger han.

Ingen konsekvenser ved lovbrud

Selvom danske virksomheder bryder persondatalovgivningen, så kan de fleste slippe afsted med det, uden at det får konsekvenser.

"Datatilsynet har ikke været ude med riven for alvor, og risikoen for at blive opdaget er lille," mener Peter Lind Nielsen.

Og riven vil også fortsat forblive i skuret i fremtiden, med mindre at virksomhederne oplever store læk, der vil sætte øget fokus på området, vurderer advokaten.

"Datatilsynet er jo afhængigt af at danskerne eller kunderne hos de private virksomheder, selv skriver til Datatilsynet og fremhæver en problematik."

Der arbejdet i øjeblikket på en EU-forordning, der skal udmønte sig i ensrettede persondata retningslinjer i Europa.

Peter Lind Nielsen anslår, at forordningen vil være færdigbehandlet om cirka to år.

Læs også:
Sådan udnytter vi de store muligheder med cloud computing

Exit-plan når du vælger cloud: Det skal du sikre dig

Stort dansk CMS sendes i skyen: Nye vilkår for ansatte




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere