Artikel top billede

Arkivfoto: Andrea Gomolak.

Mere magt: Dansk myndighed får lov til at skrue bissen på i it-sager

Forbrugerombudsmanden får større magt til at dele bøder ud til spammere, teleselskaber og andre, der overtræder markedsføringsloven.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe har med nye lovbestemmelser fra 1.maj fået flere magtbeføjelser.

De nye lovbestemmelser skal blandt andet bruges til, at få afsluttet sager hurtigere omkring eksempelvis spam og vildledende markedsføring fra blandt andet it- og teleselskaber.

Især telebranchen har været i Forbrugerombudsmandens kikkert flere gange i sager om vildledende markedsføring, hvor der er blevet politianmeldt og delt bøder ud i flæng, når abonnementsvilkår og deslige har stået med lidt for små bogstaver eller været direkte vildledende.

Det var blandt andet tilfældet i en nyligt afsluttet sag, hvor TDC-selskabet Onfone måtte slippe 200.000 kroner i bøde. 

Også fiberbranchen har for nyligt været i forbrugervagthundens kikkert med lidt for smarte markedsføringstricks

"De nye beføjelser betyder, at jeg nu har endnu flere strenge at spille på, når erhvervsdrivende overtræder lovgivningen. Det gavner forbrugerbeskyttelsen, fordi jeg nu kan vælge mellem endnu flere værktøjer, når reglerne skal håndhæves," udtaler forbrugerombudsmand Henrik Øe på sin hjemmeside.

Kan stange bøder ud hurtigt

Helt praktisk betyder de udvidede beføjelser, at Forbrugerombudsmanden blandt andet har fået hjemmel i markedsføringslovens paragraf 30 til at stange bøder ud i rene tilståelsessager, hvor selskaberne erklærer sig enige i både overtrædelsen og i bødens størrelse.

Tidligere skulle den slags gå gennem politianmeldelser, hvilket sløvede processerne.

"Der skal laves en bekendtgørelse, der nærmere angiver de sagstyper, hvor Forbrugerombudsmanden kan udstede administrative bødeforelæg," lyder det på Forbrugerombudsmandens hjemmeside, hvor spamsager hives frem som eksempel.

Denne bekendtgørelse skal blandt andet udarbejdes af Justitsministeriet, og det er endnu uklart, hvornår listen over sagstyper som eksempelvis spam er på plads, men det kan muligvis forventes at ske i 2013.

Hvis for eksempel en spammer eller et teleselskab ikke erklærer sig enig i enten lovovertrædelsen og/eller i bødens størrelse, så vil den velkendte proces med politianmeldelse og retssag træde i kraft.

Du kan læse mere om Forbrugerombudsmandens udvidede magtbeføjelser her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere