Første danske ph.d. i computerspil

Computerspil er en kulturel udtryksform på linje med film og litteratur, og det er på tide at tage spillene seriøst. Det mener Jesper Juul, der for en måned siden som første dansker forsvarede en ph.d.-afhandling udelukkende om computerspil.

Med en Xbox, en Playstation2 og en Gamecube som fast inventar under tv'et er der nok mange, som vil misunde 33-årige Jesper Juuls arbejde gennem de seneste tre år.

Betalt af den danske stat har han på IT-Universitetet i København lavet den første ph.d.-afhandling, som alene handler om computerspil.

Tre danske forskere har tidligere haft fokus på området, men de har ikke ligesom Jesper Juul udelukkende koncentreret sig om computerspil.

Muligheden var der

- Lige pludselig var muligheden der bare for at lave en ph.d. i computerspil. Det var lidt vildt, at nogen ville betale mig for i tre år at sidde og spille spil og tænke over spil, siger han.

Jesper Juul begyndte at programmere på sin Commodore 64 som 13-årig, og spiludvikling har siden været en konkurrent til hans uddannelse.

I 1999 udviklede han Apple-udgaven af det anmelderroste danske spil Blackout, og det fik ham senere til at lave sin hovedopgave på dansk-studiet om computerspil.

Området computerspil har kun sjældent været taget seriøst op, og Jesper Juul har i forskningen været drevet af sin egen nysgerrighed.

Alt er grundforskning

- Det er anderledes at forske i computerspil end at forske i film, litteratur eller teater, fordi det på mange måder er så nyt et felt. Der er ikke mange grundtekster at gå ud fra, så stort set alt hvad vi laver er nødvendigvis grundforskning, siger han.

På længere sigt mener han, at forskningen også får betydning for den danske spilbranche, som med IO Interactives Hitman-serie i spidsen har sat sig selv på verdenskortet.

- Vi får nogle kandidater, som før eller siden får job i industrien. De har et overblik over spillenes historie og en forståelse for, hvordan spil bygges op, og det kan forhåbentlig være med til at højne niveauet af danske spil, mener Jesper Juul.

Selve fokus i hans afhandling har dog været noget mere teoretisk. Han har primært kigget på de to niveauer i computerspil, som veksler mellem fiktive miljøer og så nogle meget håndfaste regler.

De fiktive miljøer kendes fra filmverdenen, mens reglerne er noget særegent for computerspil.

Den blå pil

- Et godt eksempel er den blå pil i spillet Grand Theft Auto 3. Spillet er meget troværdigt på den måde, at folk går rundt på gaden, og det regner. Når du skal beskytte en person eller skaffe vedkommende af vejen, så er der en stor blå pil henover hovedet på dem, og det er ikke realistisk. Den blå pil handler ikke om den fiktive verden, men om de regler, man skal opfylde i spillet lige nu. Som spiller veksler man meget mellem de to niveauer, fortæller Jesper Juul.

Efter sit ph.d.-forsvar i sidste måned beskæftiger han sig nu primært med at opdatere chatten Højhuset, som han i 1997 programmerede til Netstationen på portalen Sol.dk. Han planlægger dog at fortsætte som forsker og underviser i computerspil.

IT-Universitetet i København har sit eget center for forskning i computerspil, som ved årsskiftet havde 13 forskere tilknyttet, hvilket gør det til et af de største af sin art i verden.

Relevante links

Jesper Juuls hjemmeside




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere