Artikel top billede

Her er de sikre tegn på at dit it-projekt flopper

Her får du 11 gode råd til, hvordan du undgår, at dit it-projekt ender med at slå fejl.

Alt for mange it-projekter ender ikke som den succes, man satsede på.

Om det er en ny CRM-løsning, en ny funktion i SharePoint-miljøet eller en ny webshop, så gælder det, at der er en række helt grundlæggende fejltrin, man skal forsøge at undgå.

Man kan naturligvis altid diskutere, hvor de største risici er, og hvordan der skal prioriteres.

Det afhænger både af det pågældende projekt og den organisation, der står bag.

Der er dog nogle helt generelle huskeregler, som det kan give god mening at printe ud og hænge op ved det whiteboard, hvor man lader de kreative idéer folde sig ud.

Vores kolleger på det amerikanske CIO har en interessant artikel om 11 tegn på, at dit it-projekt er dødsdømt. 

De røde flag, man skal holde ekstra godt øje med, lyder kort fortalt:

1) Projektet er sat i søen, uden at man har opbakningen fra ledelsen

Det kan eksempelvis ske ved, at en medarbejder i virksomheden får en god idé og derfor begynder at arrangere møder og skaffe ressourcer, men ikke husker at sikre sig, at den relevante leder også kan se idéen.

"Mange af disse projekter fortsættes til det punkt, hvor det for alvor er nødvendigt at bruge penge, og så kollapser de fuldstændig," skriver cio.com

2) Der eksisterer ikke en detaljeret projektplan

Projektplaner tvinger projektlederen og alle, der er involveret, til at overveje de nødvendige faser og skridt og rækkeføljen af disse.

3) Der er arrangeret møder, uden at man har tjekket, om team-medlemmerne er tilgængelige.

Det lyder måske ret indlysende, men hvis projektet skal fungere, er de involverede parter altså nødt til at være med til de nødvendige møder.

4) Brugerne er ikke involveret tidligt i projektet.

5) Projektet går efter minimumskravene

Intet dræber et projekt som det at købe hardware, der kun akkurat er tilstrækkelig. Cio.com skriver, at man bør tjekke erfaringerne hos andre kunder med lignende konfiguationer.

Har du også husket dette?

6) Man tester først bagefter

Test, test og atter test. Husk det nu - på alle områder og i alle projektfaser.

7) Man har ikke en recovery-plan i tilfælde af, at det fejler

Alt for mange go-live begivenheder bygger på antagelsen, at det ikke kan gå galt. Det er dårlig planlægning, mener vores amerikanske kolleger.

8) Ekspertanbefalinger er blevet forkastede, uden at man testet, hvad konsekvensen er

"Der er folk, der beder om et ekspertråd, lytter og dernæst vælger en anden vej - hver eneste gang. Og så klager de, når noget går galt," skriver cio.com.

9) Man går live i en weekend eller ferie

Mens dette måske umiddelbart kan forekomme som en god plan, kan problemet være, at det netop er i disse perioder, at mulighederne for både intern og ekstern support er ringest.

10) Forventningerne er ikke klappet af

Man skal vide, hvad det er, man vil levere, og hvordan det skal fungere.

"Et nyt system vil altid frustrere folk, men hvis du har skabt realistiske forventninger og givet folk adgang til hurtig support, er der en tendens til, at problemer forsvinder hurtigere, og du hurtigere får tilfredse kunder," skriver cio.com.

11) Man sjusker med træningen

Endnu en klassisk fejl ved it-projekter. Ofte begår projektlederen den fejl, at han/hun antager, at løsningen er så brugervenlig, at det hele næsten giver sig selv.

Men man skal aldrig undervurdere undervisningsdelen af projektet, lyder det gode råd i artiklen fra cio.com, som du kan læse i fuld længde her.

Læs også:

Sådan undgår du fiasko med SharePoint-projekter

Syv ting der afgør din succes som it-projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.