Artikel top billede

Dansk tele-rigmand efter dom: Danmark er en bananrepublik

En bananrepublik, hvor embedsmændene lider af fremskreden demens, tordner Hans Damm nu efter dagens nederlag i Østre Landsret i stor SINE-sag.

Efter Østre Landsret mandag afviste selskabet Hans Damm Reseachs erstatningskrav på 362 millioner kroner rettet mod staten vedrørende SINE-udbuddet, er det en skuffet direktør Hans Damm, Computerworld fanger på telefonen.

"Jeg er selvfølgelig ikke tilfreds med dommen, og jeg synes, at retstilstanden i Danmark minder mere om en bananrepublik end et civiliseret samfund, fordi privatpersoner åbenbart ikke er ligestillet med staten," siger Hans Damm.

Han fremhæver, at når staten eksempelvis anlægger sager mod privatpersoner, så bliver det bakket op af hele det statslige magtapparat, mens privatpersoner som ham selv end ikke kan få aktindsigt i alle sagens akter.

"Jeg har flere gange søgt om aktindsigt i papirerne fra kammeradvokaten til staten vedrørende udbuddet, men de vigtigste passager er altid streget over med sort," lyder det fra Hans Damm.

Har tabt en formue

Hans Damm Research har ifølge direktøren og stifteren af selskabet tabt millioner på sagen, hvoraf det største beløb på op mod 75 millioner kroner er tabt på opbygningen af et Tetranet, som nu ikke skal bruges.

"Det er jo penge lige ud af vinduet," siger Hans Damm, som også har tabt 10 millioner kroner i sagsomkostninger og ikke mindst godt 10 millioner kroner på selve SINE-udbuddet, som Hans Damm efter udsagn burde have vundet.

"Man skal ikke sige højt, at dommeren er sammenspist med det statslige system, som på forhånd havde udpeget en vinder af udbuddet. Men det kan jeg jo ikke bevise på grund af den manglende mulighed for aktindsigt for en almindelig borger," forklarer Hans Damm.

Han eksemplificerer sammenspistheden med, at underskriveren af SINE-kontrakten, tidligere direktør i Økonomistyrelsen, Charlotte Münter, i dag sidder som direktør i Domstolsstyrelsen.

Men her stopper det ikke.

Derfor er sagen måske ikke slut endnu

"En af de advokater ved kammeradvokaten, der har haft mest med sagen at gøre, er per 1. maj blevet beskikket til landsretsdommer ved Østre Landsret. Det er bare få eksempler på, at der er så mange ting, der er sammenspiste, så en almindelig borger ikke kan gå imod staten," tordner Hans Damm.

Statslig demens

Hans Damm Research-direktøren nævner også, at han flere gange har indkaldt topembedsmænd fra statslige styrelser, men at disse embedsmand har ikke kunnet svare tilfredsstillende på hans spørgsmål.

"Det er besynderligt, at statens embedsmænd lider af så fremskreden demens, at de ikke kan huske, hvad der er foregået. Og så er det oven i købet en selektiv demens, fordi de kunne godt huske de ting, der var i statens favør, mens det kneb med hukommelsen, når det kom til de ting, som ikke var i statens favør," siger han.

Kunne man ikke også bare kalde dig en dårlig taber, når du farer frem mod staten på denne måde?

"Ja, det kunne man vel godt sige, men så burde folk sætte sig ind i sagens substans, og så vil de nok få en anden holdning til tingene," svarer Hans Damm.

Han overvejer nu sammen med sin advokat det videre forløb, hvilket vil sige en appelsag i Højesteret med risiko for endnu et nederlag og efterfølgende krav om betaling af sagsomkostninger i millionklassen.

"Sådan er retstilstanden åbenbart i Danmark - det kan godt være, at du har ret, men det er meget, meget, meget dyrt at få ret, hvilket jo er helt absurd. For så er det kun de meget velhavende, der kan få ret," siger Hans Damm til Computerworld.

Læs også: Dansk tele-rigmand taber kæmpe-erstatningssag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere